Zuidoost-Azië: een ramp bedreigt mens, natuur en landbouw

Thailand, Mekong River Commission, Erik Kuijpers

De Mekong River Commission, een organisatie die sinds 1995 de rivier controleert en registreert, en die waarschuwt voor overstromingen en te lage waterstanden, is een gezamenlijk project van de landen Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam.

Gezien de lage waterstand en de weersverwachting voor de komende maanden laat de commissie een zware waarschuwing uitgaan.

Mekong River Commission: een ware ramp dreigt!

De maanden december en januari zullen ongekend droog zijn en de waterstand wordt de laagste van de afgelopen zestig jaar! Zware tot extreme droogte dreigt tenzij bovenstrooms veel water wordt gelost.

Thailand, Mekong River Commission, Erik Kuijpers
Wat valt hier nog te vissen?

De rivier staat hier en daar geheel droog; in de provincie Nongkhai (Thailand) begon de rivier op 8 oktober al gedeeltelijk droog te vallen. Viskwekerijen die in de rivier drijven hebben de vis al elders ondergebracht.

Volgens de Mekong River Commission is de lage waterstand ontstaan door een combinatie van factoren: de moesson heeft dit jaar vijf weken korter geduurd dan gebruikelijk en het klimaatverschijnsel El Niño veroorzaakt hogere temperaturen dan normaal. Daardoor verdampt water sneller en heeft de landbouw meer irrigatie nodig. Thailand en Cambodja gaan de zwaarste klappen krijgen, wordt voorspeld.

Irrigatie wordt moeilijker en dat bedreigt de landbouw, met name rijst is afhankelijk van voldoende water. De voedselproductie komt zo in gevaar. Ook de hoeveelheid zoet water voor consumptie wordt straks een groter probleem dan Thailand gewend is.

De dammen moeten open!

56 Dammen zijn gereed en houden water vast om mondjesmaat af te geven voor productie van elektriciteit; een dikke 40 dammen staan in de planning. Als er weinig regen valt moet water geput kunnen worden uit de rivier maar die staat hier en daar droog omdat de stuwmeren water vasthouden. Maar China en Laos moeten wel blijvend van elektriciteit worden voorzien en ook Thailand gebruikt stroom uit Laos. De belangen zijn tegengesteld…

Maar ondanks het feit dat vier regeringen vertegenwoordigd zijn in de Mekong River Commission (China en Myanmar niet…) is de samenwerking beneden peil. Laos is niet bereid de nieuwe Xayaburi dam, die veel water tegenhoudt, tijdelijk buiten werking te stellen. Laos, dat ‘de batterij’ van dit deel van de wereld wil worden, ontkent dat het land medeverantwoordelijk is voor de waternood.

Als er niets gebeurt komt de productie van rijst, basisvoedsel in deze regio, in gevaar. Maar ook de internationale handel van rijst loopt straks spaak: Thailand en Vietnam hebben bijna de helft van de internationale export in handen en het is maar de vraag of andere grote spelers als India, Pakistan en de USA dat verlies op kunnen vangen.

Bron:

Bangkok Post 19-11-2019.

Meer lezen?

Droogte en dammen bedreigen de Mekong.

Foto’s en prenten

Te droge aarde; wikimedia, 3193235.

Niets meer te vissen; freepik.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*