Thailand: meer maatregelen tegen verspreiding Covid-19 virus


 

Ontsmetting van een verdachte locatie

Toen op 13 januari in Thailand een besmetting met het Covid-19 virus geconstateerd werd, was dit het eerste geval buiten China. Het land haalde daarmee de wereldpers. Gevreesd werd dat Thailand een besmettingshaard zou blijken te zijn, die verdere verspreiding in de hand kon werken.

Temeer omdat het vliegverkeer van en naar China er vanuit economische motieven niet werd stilgelegd. Grote broer China, die met meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar de kwakkelende Thaise economie nog wat lucht gaf, mocht niet tegen het zere been aangetrapt worden.

Geen groepsreizen uit China

In een poging de verspreiding van het virus in te dammen werden onder druk van de Chinese overheid alle groepsreizen van China naar Thailand geannuleerd. Maar individuele Chinese toeristen konden en kunnen nog altijd vrijelijk het land bereizen.

Screening op de luchthaven

Wel worden alle passagiers van directe vluchten uit Wuhan, het epicentrum van de epidemie in China, bij aankomst in Thailand gescreend op symptomen, die kunnen wijzen op besmetting. Ook voor passagiers uit andere steden in China en uit risicolanden zoals Hong Kong, Macau, Taiwan, Japan, Korea, Italië, Iran en Singapore zijn inmiddels screeningsprocedures gestart op alle internationale luchthavens.

Verder werden Thaise ingezetenen geadviseerd om uitsluitend indien strikt noodzakelijk, naar China te reizen. China heeft inmiddels 79.827 positief geteste gevallen gemeld. Volgens de meest recente opgave zijn er 2.870 mensen aan het corona virus overleden.

In Thailand stond de teller van het aantal geïnfecteerden op 42. Daarvan zijn er nu 29 genezen verklaard, terwijl pas bekend werd dat het virus één dodelijk slachtoffer heeft geëist. Vergeleken met een aantal andere landen waar het aantal besmettingen vele malen hoger ligt, kan gesteld worden dat Thailand tot nu toe redelijk goed is weggekomen. Al kan dat snel omslaan zoals in Italië, waar het aantal besmettingen in luttele dagen explodeerde.

Covid-19 test

De Thaise regering, zich terdege bewust van deze fragiele situatie, kwam redelijk snel met maatregelen om het risico van verdere uitbreiding zoveel mogelijk tegen te gaan.

Er zijn in Thailand acht ziekenhuizen die kunnen testen op Covid-19. Ze bevinden zich alle in Bangkok, wat inhoudt dat bloed- of speekselmonsters van vermoedelijk besmette personen onder minstens 4 graden onder nul, naar deze laboratoria moeten worden gestuurd.

Testen op Covid-19 kan alleen in Bangkok

Op iedereen met verdachte symptomen wordt een dergelijke test op kosten van de staat uitgevoerd. Voor mensen die geen symptomen vertonen maar desondanks willen weten of ze wellicht positief zijn, hangt daar echter een prijskaartje aan van 3.000 baht dat kan oplopen tot 20.000 THB.

Daarbuiten worden alle patiënten in Thailand bij de intake in ziekenhuizen onderzocht op symptomen zoals koorts, hoesten en niezen. Aan gezondheidspersoneel in het gehele land is geadviseerd om aan mensen sanitaire voorlichting te geven en screenings uit te voeren bij verdachte gevallen.

Indien er reden is te veronderstellen dat iemand besmet kan zijn wordt gevraagd dit onmiddellijk door te geven aan het alarmnummer 1422 van de het Departement Disease Control van het Ministerie van Gezondheid. (DDC)

Covid-19 virus: gevaarlijke, besmettelijke ziekte

Maar  kennelijk is er meer nodig om de dreiging van verdere verspreiding tegen te gaan. Zondag kondigde het Ministerie van Gezondheid aan de uitbraak van Covid-19 virus vanaf heden te duiden als een ‘gevaarlijke, besmettelijke ziekte’. Daarmee krijgt de overheid meer volmachten voor efficiëntere bestrijding van de uitbraak.

Covid-19 uitbraak krijgt nieuw label

Door het geven van dit label aan Covid-19 kunnen mensen, die mogelijk drager van het virus zijn, verplicht in quarantaine gesteld worden. Tevens kunnen ze gedwongen worden een behandeling te ondergaan.

Verder stelt het de overheid in staat om gebouwen of andere locaties waar besmettingen plaatsvonden, te ontruimen en te sluiten. Deze nieuwe maatregelen kwamen nadat een ouder echtpaar positief was bevonden.

Medisch personeel mogelijk besmet

Dit echtpaar had zich gemeld in en ziekenhuis met klachten over hoesten en ademhalingsproblemen. Ze waren pas teruggekeerd van een bezoek aan het Japanse Hokkaido dat beschouwd wordt als een broedplaats van het Covid-19 virus.

Tegen het dienstdoend personeel verwegen ze dat echter. Pas toen ze door de doctoren flink onder druk waren gezet, gaven ze toe in Hokkaido te zijn geweest. Inmiddels hadden ze ook hun schoolgaande kleinzoon besmet.

Redactie, Thailand, Covid-19 virus
De school moest worden ontsmet

Daardoor werd het noodzakelijk ook de andere leerlingen naar huis te sturen en de school te ontsmetten. Ook een bank waar de vader van de jongen werkte, moest uit voorzorg drie dagen gesloten worden.

Bovendien moesten 30 mensen van het dienstdoend personeel in het betreffende ziekenhuis in quarantaine gesteld worden, ofschoon ze tot nu toe negatief werden bevonden. Nadat dit bekend geworden was, werd het echtpaar op de sociale media virtueel bespuwd met termen zoals immoreel, asociaal en crimineel.

Woekerprijzen mondmaskers stoppen

Door dit nieuwe label op Covid-19 te plakken kan de overheid ook optreden tegen de woekerprijzen die op veel plaatsen gerekend worden voor mondmaskers. De prijzen voor maskers en desinfecterende gel zijn nu officieel vastgelegd.

Verkopers die zich daar niet aan houden riskeren een boete van THB 140.000 en/of een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar. Ook mensen die bewust verzwijgen een risicoland bezocht te hebben kan eenzelfde straf te wachten staan.

Redactie, Thailand, Covid-19 virus
Productie gezichtsmasker in Thailand nu onder controle...

Tegelijkertijd heeft de overheid nu de mogelijkheid de export van gezichtsmaskers uit Thailand aan banden te leggen. Deze loopt in de vele miljoenen. Het gaat hierbij om de z.g. chirurgische maskers, die geen bescherming bieden tegen besmetting.

Ze voorkomen echter wel dat er bij hoesten speeksel in de lucht vrijkomt dat anderen zou kunnen besmetten. Vanaf maandag gaat het Ministerie van Gezondheid op haar kantoor in Nonthaburi 100.000 van deze maskers per dag gratis uitdelen met een maximum van drie per persoon.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.