Thailand. Maya Bay: letterlijk naar de haaien


Thailand, Maya Bay, Erik Kuijpers

 

Geen toeristen meer maar koraal en haaien

DiCaprio zet er voet aan land nadat is geprocedeerd tegen de vergunning, daar een film op te nemen. De baai is immers ‘pristine’, ongerepte natuur en wat kan zo’n filmploeg daar wel niet allemaal aanrichten….

Maar de echte schade komt later; drommen toeristen jagen de haaien weg, beschadigen het koraal en laten keer op keer een puinhoop achter. Maya Bay is onderdeel van Koh Phi Phi Leh, een gewild toeristengebied in de provincie Krabi, op het vasteland van Thailand net ten oosten van het eiland Phuket.

De overheid grijpt in

In juni 2018 grijpt de overheid in en legt voor vier maanden een verbod op toeristen op. Erosie van het parelwitte strand en schade aan het koraal moet gestopt worden. Maar onderzoek wijst uit dat dit niet genoeg is en op advies van National Parks Thailand sluit het ministerie het strand nu ‘indefinite’ af.

Maar ‘indefinite’, daar kun je veel kanten mee uit. Onbepaald, onbegrensd, onzeker, dat valt allemaal onder dat begrip. De maatregel in de Royal Gazette geeft aan dat de ban ‘will not be lifted until the ecosystem fully recovers to a normal situation’.

Thailand, Maya Bay, Erik Kuijpers
Zwartpuntrifhaai.

Er is thans verbetering zichtbaar; de zwartpuntrifhaai is weer terug in de baai en het koraal herstelt.

Andere landen

Landen als Indonesië en de Filipijnen zien ook met lede ogen hoe het toerisme de natuur vernielt; daar komt de plastic soep nog eens bij en de opwarming van het zeewater doet de rest. Ook de Filipijnse president Duterte doet een duit in het zakje: hij noemt het populaire Boracay strand een ‘beerput’. Indonesië heeft de ‘rotzooi-noodtoestand’ uitgeroepen voor een deel van Bali.

Het werd tijd. Maar voor hoe lang? Tot de volgende film?

 

Bron: Traveller 24. Bewerkt door Erik Kuijpers.

Meer lezen of zien?

Het eiland; https://en.wikipedia.org/wiki/Ko_Phi_Phi_Le

Blacktip reef sharks (zwartpuntrifhaai), filmpje; https://www.youtube.com/watch?v=IBEJMgBvTI0

Foto’s en prenten

Maya Bay strand; wikimedia, 65646428.

Zwartpuntrifhaai; wikimedia, 461177.

Meer op Trefpunt over massatoerisme en vernieling natuur


Redactie
Over Redactie 658 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.