Regio. Gaan we het verliezen van malaria en dengue?

Thailand, malaria, dengue, Erik Kuijpers

Alle eerstelijns medicatie tegen malaria blijkt inmiddels te falen. De nog werkzame combinatie van artemisinine en piperaquine blijkt niet meer te werken in de Mekongregio en daaronder vallen landen en regio’s als Cambodja, Zuid-China, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam.

Er wordt nu opgeroepen bestrijding met deze middelen te staken om volledige resistentie te voorkomen. Erger is dat tegen het nieuwe eerstelijns middel, aangeduid met de letters DHA-PPQ (voor de liefhebbers: dihydroartemisinin-piperaquine) resistentie is ontdekt in NO Cambodja, NO Thailand en ZW Vietnam in de jaren 2015 tot 2018.

De parasiet plasmodium falciparum malaria heeft in de regio inmiddels 200 miljoen mensen besmet en is capabel een golf van doden te veroorzaken: negen van tien malariadoden komen door deze parasiet.

Straks helpt er niets meer…..

Thailand, malaria, dengue, Erik Kuijpers
Eerste uitgave, 1823.

Het gezaghebbend tijdschrift The Lancet waarschuwt voor de gevolgen hiervan.

Internationale studies hebben ontdekt dat de parasiet genetisch gewijzigd is en resistentie heeft ontwikkeld tegen alle artemisinine-gekoppelde medicatie en dat de parasiet bovendien sterker is dan ooit.

Opgeroepen wordt sterkere middelen te gebruiken zoals de triple-ACT of ACT-artesunaat met pyronaridine. Moeilijke woorden voor stoffen waarvan we maar moeten afwachten of die effectief zijn en blijven tegen malaria.

Een ‘aardig’ (nou ja, aardig…) detail is dat je in internetmedia over Thailand vaak leest dat Thailand geen malaria meer heeft…… Het tegendeel is waar maar toeristen en anderen sussen zich hiermee in slaap……

Thailand, malaria, dengue, Erik Kuijpers
Denguemug

Een uitbraak van dengue in de hele regio

Van Bangladesh tot en met Vietnam heeft de regio nu te maken met een uitbraak van dengue waarvan in Laos de zwaarste variant huishoudt met dengue-hemorragische koorts en dengue shock syndroom. Die kunnen dodelijk zijn.

Vaccins zijn al jaren in de maak al is er thans een geregistreerd in Mexico. In Nederland zelf komt dengue sporadisch voor maar vaker op ‘onze’ drie BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba in de Caribische Zee.

Maar met de opwarming van de aarde zal het niet lang duren voor de dengue- en malariamuggen Nederland een prettig tehuis gaan vinden…………

Bron:

The Daily Star; https://tinyurl.com/y3wznqlu

Meer lezen?

Trefpuntazie.com; https://www.trefpuntazie.com/azie-pacific-thailand-malaria/

Idem; https://www.trefpuntazie.com/thailand-syfilis-dengue/

Foto’s en prenten

Malariamug; wikimedia, 198377.

The Lancet, eerste uitgave 1823; wikimedia, 12858182.

Denguemug; wikimedia, 64685.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 735 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*