Thailand. De macht is inmiddels verdeeld


Thailand, macht, Erik Kuijpers

De machtsverhoudingen in Thailand lijken onder de nieuwe Vorst totaal gewijzigd en dat ten nadele van de zittende regering.

Leger, macht, staatsgrepen

Het was Koning Rama V, Chulalongkorn (1853-1910) die de bezem door het leger haalde. Hij richtte militaire academies op, het ministerie van defensie en koppelde het leger onverbrekelijk aan de monarchie.

Het motto van het leger is เพื่อชาติ ศาสน์ กษัตริย์ และประชาชน ofwel ‘voor land, religies, monarchie en volk.’ Tijdens alle 12 staatsgrepen sinds het afschaffen van de absolute macht van de Vorst, 1932, hebben de coupplegers zich gehaast om zich in het paleis te prosterneren (zich plat op de aarde werpen) voor de koning om hun trouw te belijden.

Zo ook na de coup in 2014 onder de regering van Koning Rama IX. Coupleider generaal Prayuth is na de verkiezingen van juntaleider eerste minister geworden. Maar de macht over het leger zijn hij en zijn regering kwijt. De echte macht over de uniformen is geleidelijk in handen gekomen van Koning Vajiralongkorn.

Nieuwe verhoudingen

De koning, die de rang heeft van veld- en luchtmaarschalk en admiraal, heeft de invloed van het Huis op het leger uitgebreid onder meer door opdracht te geven tot het oprichten van de Royal Command Guard, een garderegiment, lijfwachten, van rond 5.000 elite-soldaten. Het regiment lijfwachten dat hij had toen hij nog kroonprins was is daarin opgenomen. Dit regiment staat onder koninklijk bevel en is gestationeerd hartje Bangkok.

Hij heeft daarnaast twee legereenheden uit Bangkok verplaatst naar ‘buiten’; een regiment (300 soldaten) infanterie en een bataljon (600 tot 800 soldaten) cavalerie en juist deze twee eenheden waren bij de recente coups de eerste troepen die Bangkok innamen.

Omgaan met macht: verdeel en heers

De rivaliteit tussen de elitetroepen van het eerste en tweede legerkorps, respectievelijk The King’s Guard en The Queen’s Guard, is aangewakkerd.

De koning deed zijn ingreep in het leger door de eerste minister en zijn adjunct, beiden generaal en opgeleid in The Queen’s Guard, te passeren en hij liet duidelijk zijn voorkeur blijken voor de huidige legerleider, generaal Apirat, afkomstig uit The King’s Guard. Het laat zich raden uit welke legereenheid volgend jaar de nieuwe legerleider gaat komen……

De macht is verdeeld. De nieuwe koning heeft zelf bepaald wanneer zijn kroning zou zijn, daarmee de eerste minister schofferend. En als er ooit nog een staatsgreep komt dan lijkt het nu duidelijk wie de teugels in handen heeft van het strijdkaros.

Bron:

Economist; https://tinyurl.com/y5u6m8q4

Foto’s en prenten

Thaise leger, symbool; wikimedia, 5830725.

 

Ook op Trefpunt: waar het om ging: scheuren in de elite, coupegeruchten


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.