Thailand. Luchthavens barsten uit hun voegen


Verreweg de meeste luchthavens in Thailand zijn niet langer berekend op het fors toegenomen personenvervoer. Vooral in Bangkok en Phuket zijn de passagiersaantallen zodanige gestegen over de afgelopen jaren dat de afhandelingscapaciteit met ruim 30 procent wordt overschreden. Een en ander heeft voornamelijk te maken met het toegenomen inter-Aziatische verkeer waarbij China de kroon spant gevolgd door Zuid Korea, Japan, India en Maleisië.

Volgens een rapport van de Airports of Thailand Plc (AoT) steeg het totale aantal passagiers het afgelopen fiscale jaar dat in september afliep, met 7,7 procent. Het aantal vliegbewegingen nam toe met zes procent en kwam landelijk uit op 823.574.

Redactie, Luchthavens, Toerisme, Capaciteit

Suvarnabhumi International airport in Bangkok kreeg 59,1 miljoen passagiers te verwerken. Dit terwijl de capaciteit van de luchthaven een plafond heeft van 45 miljoen. De oude luchthaven Don Muang berekend op een maximum van 30 miljoen passagiers, moest 37,2 miljoen passagiers afhandelen.

In Phuket is de situatie nog nijpender. Phuket International Airport, die is berekend op 8 miljoen passagiers per jaar zag 16,2 miljoen passagiers voorbij trekken, 10,3 procent meer dan het afgelopen jaar. Datzelfde geldt voor Hat Yai waar het personen vervoer met 12,3 procent toenam tot 4,34 miljoen, terwijl de capaciteit van deze luchthaven slechts 2,5 miljoen betreft.

Ook Chiang Mai kreeg twee miljoen meer passagiers te verwerken dan voorzien is in het ontwerp van de luchthaven. In Chiang Rai werd een stijging gemeten van 21,7 procent, waardoor deze luchthaven dichtbij haar maximum capaciteit komt.

De grote aantallen reizigers leiden tot flinke verstoppingen op de diverse luchthavens. Het ongemak voor de reizigers zal in de nabije toekomst waarschijnlijk alleen maar groter worden. Gezien de economische groei in vele Aziatische lijkt de populariteit van Thailand als toeristenbestemming door niets te stoppen. De uitbreidingsplannen voor verschillende vliegvelden zijn intussen behoorlijk achter op het schema.


Redactie
Over Redactie 597 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.