Thailand. Luang Pho Sila, een boeddhabeeld met een bijzonder verhaal

Het boeddhabeeld van Wat Luang Pho Sila is het beeld van een Boeddha in meditatiehouding, en is gemaakt van steen. De Boeddha zit op een drievoudige basis, en hij word omringd door een zevenkoppige slang. Het beeld is uitgehouwen uit grijze zandsteen in de Lopburi-kunststijl door ambachtslieden uit Lopburi.

Aangenomen wordt dat het beeld meer dan 800 jaar oud is. Het werd in 1929 ontdekt door dorpelingen van Muang Thungsaliem (provincie Sukhothai) die uitwerpselen van vleermuizen verzamelden in de Chao Ram-grot. Er zijn verschillende mislukte pogingen gedaan om het beeld uit de grot te halen, wat pas lukte nadat de hoofdmonnik van de tempel Wat Thung Sa Liem een speciale ceremonie had georganiseerd.

In hetzelfde jaar werd het beeld overgedragen aan de tempel. Helaas werd het daar in 1986 gestolen. Het boeddhabeeld werd in 1988 bij Sotheby’s in Londen op een veiling verkocht als onderdeel van een verzameling van negen items van “Khmer, Thai, Indian en Himalayan Art”. De verkoopprijs was 80.000 pond. Door een gelukkig toeval werd het later bij de koper teruggevonden in Amerika.

Wat Pho Sila, Lode Engelen

De eigenaar van het beeld was van mening dat hij het te goeder trouw had gekocht en het beeld zijn legitieme eigendom was. De Thaise overheid heeft de kwestie in 1996 onderzocht en met de Amerikaanse ‘eigenaar’ een akkoord bereikt over het terugkopen van het beeld voor $200.000 te betalen. Zo kwam ‘Luang Pra Sila’ weer in Thaise handen.

En op een welgekozen moment: Na tien jaar verblijf in het buitenland vond de terugkeer van het beeld plaats tijdens de viering van 50-jarig jubileum van koning Bhumibol. Een dubbel feest dus.

Wat Pho Sila, Lode Engelen

Aan de jarenlange hechte relatie tussen beeld, de miljoenen vleermuizen in de grot en de dorpelingen van Thungsaliem werden bij en na de terugkeer van het buitenlandse avontuur mysterieuze gebeurtenissen toegeschreven. Vleermuizen worden geacht nachtdieren te zijn, maar bij de aankomst overdag van vliegtuig met beeld waren ze in grote getale ter verwelkoming vanuit de grot naar de luchthaven gekomen. Ook vlogen ze, volgens getuigenissen op een vreemde, opwindende manier, naar vele belangrijke plechtigheden waarbij het beeld betrokken was.

Wat Pho Sila, Lode Engelen

Wat Pho Sila, Lode Engelen

 

Wat Pho Sila, Lode Engelen

Wat Pho Sila, Lode Engelen

Wat Pho Sila, Lode Engelen

 

© Lode Engelen, 01.03.2018 in Wat Luang Pho Sila, Muang Thungsaliem in Sukhothai Thailand.

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 149 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*