Thailand. Loy Krathong 2561. Onvergetelijk feest zonder licht

Hans Geleijnse, Loy Krathong, Bliksem, Weergoden

Mijn jaarlijkse Thaise hoogtepunt, reikhalzend had ik er naar uitgekeken. Songkran, het nieuwjaarsfeest, kan me gestolen worden, Loy Krathong echter is top. Feest van licht, peilloze mystiek van watergoden en meer dan welke andere van de vele Thaise hoogtijdagen ook voor mij uitdrukking van gezamenlijkheid. Kleurrijk, met al die opgetuigde krathong, de kleine scheepjes van zoals het hoort bananenblad of vervuilend piepschuim, met drie kaarsjes, muntjes, broodkruimels en wat al niet meer, bedoeld om de goden gunstig te stemmen. En dan natuurlijk de massa lampions met kaarsen voor de hoogtewerking.

Helaas. Aan het einde van de middag, met de loy krathong transportgereed, werd de hemel pikzwart. Een  onheilige alliantie tussen weer- en watergoden stuurde een lokale tropische storm naar provincie Sattahip. Bliksemflitsen en donderslagen volgden elkaar in hoog tempo op. Rukwinden, waterhozen, en tussen al dit onheilspellends door een harde knal. Dag elektriciteit, het feest van het licht werd verzwolgen door duisternis.

Een korte expeditie per auto in de omgeving leerde dat Loy Krathong in het water was gevallen. De verkopers van feestelijke voedings- en versieringswaren bij de kraampjes op onze buurtmarkt schuilden mistroostig bij een 7Eleven, hun koopwaar bood een even treurige aanblik. Een paar bomen waren ontworteld en bij het meertje in Sattahip waar wordt gewedijverd om de mooiste krathong van het jaar was een uit brood vervaardigd exemplaar veranderd in meelpulp.

De woede-uitbarsting van een of meerdere goden was echter niet alleen hevig, maar ook kort. En ziedaar, een Thai neem je niet zomaar een feestje af. In mum van tijd werd de schade hersteld, de lichtjes gingen aan, de muziek helaas ook, de glimlach won het weer van triestigheid.

Na het weer magnifieke vuurwerk was het op de terugweg overal feestgedruis wat de klok sloeg. Helaas. zoals wel vaker bij de frequent voorkomende storingen in het netwerk, ons wat afgelegen buurtje bleef in duisternis gehuld. Tijd voor de eerste Krathong-vloek. Het werden er meer, want bij het zoeken naar de oorzaak bleek de kabel die een tempel(!) verbindt met ons buurtje en de daarachter gelegen militaire basis op meerdere plaatsen gebroken.

Gemopper en feest

Bij kaarslicht begon ik te mopperen. Wij wonen in de zgn Eastern Economie Corridor, een ontwikkelingsgebied dat waar met uitbreiding van de luchthaven uTapao en aanleg van een hogesnelheidslijn tegen de klippen op wordt gebouwd. Tegen de tijd dat ik hier op de barbecue wordt gelegd zal het er allemaal wel prachtig uitzien, maar nu vloeken die plannen nog met gebrekkige en krappe infrastructuur, zoals het elektriciteitswerk. Alleen aan het wegennet wordt keihard gewerkt, want de heilige koe moet kunnen grazen.

Mijn gemopper werd echter overstemd door gezang van mijn geliefden. In het Thais, maar de vertaling was voorhanden:

Loi, Loi krathong,
Loi, Loi krathong,
Nadat we onze krathongs hebben laten wegvaren
vragen we de meisjes
om de Ramwong te dansen.

En zo werd het toch nog gezellig. Met als plezierige verrassing bij het ontwaken dat nijvere werkers van het elektriciteitsbedrijf in de nachtelijke uren de draadjes weer aan elkaar hadden geknoopt. Je moet wat geduld hebben af en toe, maar in Thailand is het feitelijk iedere dag loy krathong.

Meer over Loy Krathong op Trefpunt Azië

https://www.trefpuntazie.com/kleine-verschil-loi-krathong-licht-watergeesten/
https://www.trefpuntazie.com/thailand-loy-krathong-afval-vuurwerkredactie/
https://www.trefpuntazie.com/loy-krathong-2016-sfeerbeelden-lode-engelen/

Foto’s: Q. Phansawat-Geleijnse

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 318 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*