Thailand. Een menselijke ketting naar de tempel

Levende ketting, Lode Engelen

Wat Phrathat Pha Nam in Li. Zo’n dertig kinderen vormen op een berghelling een menselijke ketting. Het doel? Emmertjes met betoncement naar boven brengen. Op de top van de berg staat een tempel. Er wordt een betonnen muur gebouwd om een vijver aan te leggen tussen de twee delen van het gebouw. Over deze vijver is een brug gebouwd, zodat je van bovenaf kunt genieten van het zicht op de vijver met de vissen die zullen worden uitgezet. De bergtop is helemaal volgebouwd, er is geen plaats meer voor een kraan, dus alles moet met de hand naar boven gebracht worden. De emmertjes worden één voor één naar boven doorgegeven en suizen leeg langs een touw terug naar beneden, waar ze opnieuw gevuld worden, en weer aan hun reis naar boven beginnen.

De meeste jongens die meehelpen zijn kinderen van Karen boeren uit de omgeving. Vanaf 12 jaar worden ze novice monnik en krijgen dan hun schoolopleiding aan de tempelscholen. De tempels organiseren gratis onderwijs voor deze novicen.

© Lode Engelen. Foto 16 december 2017 Li, Thailand.
Lode Engelen
Over Lode Engelen 149 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*