Thailand. Een menselijke ketting naar de tempel

Levende ketting, Lode Engelen

Wat Phrathat Pha Nam in Li. Zo’n dertig kinderen vormen op een berghelling een menselijke ketting. Het doel? Emmertjes met betoncement naar boven brengen. Op de top van de berg staat een tempel. Er wordt een betonnen muur gebouwd om een vijver aan te leggen tussen de twee delen van het gebouw. Over deze vijver is een brug gebouwd, zodat je van bovenaf kunt genieten van het zicht op de vijver met de vissen die zullen worden uitgezet. De bergtop is helemaal volgebouwd, er is geen plaats meer voor een kraan, dus alles moet met de hand naar boven gebracht worden. De emmertjes worden één voor één naar boven doorgegeven en suizen leeg langs een touw terug naar beneden, waar ze opnieuw gevuld worden, en weer aan hun reis naar boven beginnen.

De meeste jongens die meehelpen zijn kinderen van Karen boeren uit de omgeving. Vanaf 12 jaar worden ze novice monnik en krijgen dan hun schoolopleiding aan de tempelscholen. De tempels organiseren gratis onderwijs voor deze novicen.

© Lode Engelen. Foto 16 december 2017 Li, Thailand.
Lode Engelen
Over Lode Engelen 177 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be