Thailand weifelend naar same-sex relaties


Thailand, LGBT, Erik Kuijpers

Het is even schrikken in het Thaise parlement als na de laatste verkiezingen vier net gekozen leden van de Future Forward partij er voor uit komen dat ze behoren tot de LGBT gemeenschap. Lesbisch, gay, bi en trans. Het is in Thailand ongehoord om zoiets te vertellen bij die deftige miljonairs en miljardairs die al een reeks van jaren hun vaak riante achterste op het pluche neervlijen.

Maar ze moeten er aan geloven want behandeling van de Life Partnership Bill komt er aan. Dit wetsvoorstel was voor de verkiezingen in de ijskast gestopt maar ligt nu op tafel.

Thailand, LGBT, Erik Kuijpers
Mplus Foundation

Over LGBT een ‘Brede Maatschappelijke Discussie’

Maar dan wel ‘The Thai Way’. De ‘Rights and Liberties Protection Division’ van Justitie heeft publieke forums georganiseerd om van het publiek feedback te krijgen over het voorliggende plan: de Life Partnership Bill. ZES bijeenkomsten om precies te zijn en er is een website open om ook op die manier commentaar te leveren.

En het resultaat, althans volgens het departement, is dat de minimumleeftijd voor een dergelijke relatie van 17 jaar (waarop je in Thailand mag trouwen) naar 19 moet maar dat registratie ook mag als je beiden geen Thai national bent…..

En nu is eerst het kabinet aan zet en komt het LGBT wetsontwerp mogelijk pas einde jaar in behandeling in de kamers van het parlement.

Thailand, LGBT, Erik Kuijpers
Rainbow Sky Association

Natuurlijk is dat niet voldoende!

Het wetsvoorstel wordt zwaar bekritiseerd door LGBT organisaties die wel blij zijn met de 63 procent ‘voor’ geluiden en dat homoseksualiteit langzaam geen ‘ziekte’ meer is zoals in Thailand veel homo’s hebben moeten ervaren. ‘Ik weet niet waar ik nu blij mee moet zijn want er is nog steeds het stigma en de discriminatie in de Thaise maatschappij’ zegt er een. Anderen ervaren dat hun LGBT-zijn hun loopbaan heeft beschadigd.

De LGBT gemeenschap is er nog lang niet

Het wetsvoorstel staat aan de LGBT gemeenschap toe hun bezittingen gezamenlijk te beheren en geeft het recht van elkaar te erven. Voogdij over elkaars vermogen is straks ook mogelijk.

Maar het laat geen huwelijk toe tussen mensen van gelijke sekse en evenmin wordt adoptie mogelijk. ‘Dit voorstel houdt ons nog steeds gescheiden van wat de meerderheid wel mag dus we krijgen nog steeds geen volledig gelijke rechten.’

Maar in 69 landen is het slechter!

Doodstraf voor homo’s in Afghanistan, Iran, Isis-gebieden, Jemen, Malediven, Mauritanië, Saudi-Arabië en Sudan. Levenslang of jaren en jaren de bak in is het oordeel in veel andere landen. In 69 landen word je gestraft en je kunt dat hier lezen: https://tinyurl.com/y7be5vbc

Thailand, LGBT, Erik Kuijpers
Over uranisme; 1912.

In Nederland werd homoseksueel gedrag uranisme genoemd sinds 1864 tot na WO-I. In het begin van de 19e eeuw kwam ook in Nederland de doodstraf voor; dat was onder de Bataafse Republiek (1795-1806) voordat het Koninkrijk Holland ontstond in 1806 onder leiding van Lodewijk Napoleon Bonaparte.

‘Vuyle ontugt’ was het oordeel dat in 1803 in Schiedam de heer Jillis Bruggeman ontving en hij werd dood geslagen met de zweep. Daarna is de doodstraf voor homoseksualiteit in Nederland niet meer voorgekomen.

Bron:

VOA News en East-Asia-Pacific; https://tinyurl.com/yxe3hkpm

Meer lezen?

‘Van sodomie naar uranisme’, wikipedia. https://tinyurl.com/y335xhgp

Foto’s en prenten

De regenboogvlag, symbool van de LGBT gemeenschap. Wikimedia, 479191.

Mplus Foundation, logo; Facebook.

Rainbow Sky Association, logo; Facebook.

Over uranisme, het woord dat 100 jaar geleden werd gebruikt voor homoseksualiteit. Ook het woord sodomie kwam voor. Brochure van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (1912-1940). Wikimedia, 22206380.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 853 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland