Thailand. Levend op het ritme van de dag

Schoonvader verdiende 200 baht per dag, dus nog geen 6000 per maand (ca. 180 euro) En nu heeft ook Corona zich gemeld in het resort waar hij werkt Er zijn daar nu slechts twee bungalowtjes bezet. De directie heeft daarom besloten zijn salaris te halveren.

Het is de reden waarom mijn vrouw haar moeder iedere maand financiële ondersteuning geeft. Maar het blijft voor mij een raadsel dat Thai van zo weinig geld kunnen leven, al is het dan in Thaise stijl.

Als pa thuiskomt van zijn werk dan vindt hij meestal vis op zijn bord. Zelf gevangen door schoonmoeder, dus niet gekocht, waardoor de weinige centjes in de knip blijven. Soms droogt ze de vis in het gratis zonlicht. Als er geen vis is, dan gaat schoonvader op jacht naar kikkers en slangen; grote vogels schiet hij met zijn katapult uit de bomen.

Hoewel groenten heel goedkoop zijn, worden die toch meestal van de een of andere boom getrokken. Natuurlijk, ze hebben een huis om in te wonen, een hut eigenlijk, dat op het land van mijn vrouw staat. Toen ik het de eerste keer zag schrok ik mij wild, maar na een tijdje went het. Ik zou het moeilijk vinden om zo te wonen, zeker gezien het zeer gebrekkige sanitair. Maar zij zijn er gelukkig. Pa in een rijtjeshuis? No way! Hij is meer een jungle man.

Het huis van de schoonouders.

Yui heeft haar ouders al eens aangeboden een huis vlakbij een school te huren. “Ma kan goed koken”, zegt ze. “Als ze daar intrekken dan kunnen ze beneden eten verkopen aan scholieren en boven wonen”. Maar het aanbod werd afgeslagen. Waar ze nu wonen, hoeft er geen huur betaald te worden en maar heel weinig aan electriciteit, want warm douchen is overbodige luxe net zoals airco. Internet hebben ze natuurlijk niet en in de keuken staat geen koffiezetapparaat, geen microwave, geen mixer, geen friteuse, geen broodrooster. Dat is allemaal overbodig.

Mijn vrouw heeft ze een wasmachine cadeau gedaan en voor beiden een mobieltje. Als schoonmoeder met haar dochter wil bellen, dan laat ze de telefoon tweemaal overgaan en dan belt Yui terug zodat er voor schoonmoeder geen kosten zijn. Ook betaalt mijn vrouw de ziekteverzekering voor haar ouders.

Lao kauw, Thaise illegaal gestookte rijstwhisky, ik heb eens een klein slokje geproefd en vond het smerig! Maar schoonmoeder koopt het ‘in het groot’ in. Schoonvader is weliswaar de beste klant maar er blijft genoeg van dat illegaal gestookte spul over om te verkopen en een centje bij te verdienen.

En nu is ze plots een goede klant uit het dorp kwijt. Niet aan de concurrentie hoor maar aan Boeddha. De klant heeft zich opgehangen, kwam ze ons vertellen. In twee weken tijd zijn er in het dorp nog vijf andere mensen overleden. Niet dat dit Ma verdrietig maakt. Want ze waren toch al oud en ziek. Maar Ma moet elke keer als er iemand overlijdt, de familie van de overledene 50 baht geven. Dat is hier de gewoonte.

Daardoor dreigt het financieel uit de hand te lopen. Maar Ma verwacht dat haar dochter wel weer zal bijspringen. Het is zoals veel Thais door het leven gaan. 

Lees ook: Armoe in Thailand

Over Berthy Jenner 42 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*