Thailand. Leiders revolutie van 1932 uit het zicht gehaald

Redactie, Revolutie van 1932, Standbeelden, Thailand

 

Zoals Trefpunt Azië recentelijk recentelijk berichtte, zijn er in de Thaise hoofdstad door het huidige regime de afgelopen tijd verschillende monumenten ontmanteld. Het betreft hier monumenten die herinneren aan de revolutie van 1932, die een einde maakte aan de absolute monarchie in Thailand.

Dat valt nu ook te beurt aan de standbeelden van Phahol Pholphayuhasena en veldmaarschalk Plaek Pibulsongkram, twee van de leiders die een cruciale rol speelden in de revolutie van 1932. De beelden stonden tientallen jaren bij een artillerie basis in Lopburi.

Vervanging door standbeeld van Bhumibol

Volgens Puttinart Paholpolpayuhasena, zoon van Phahol Pholphayuhasena, zullen ze worden overgebracht naar een museum, zodat ze niet langer publiekelijk in zicht zijn. Ze zullen worden vervangen door een standbeeld van wijlen koning Bhumibol. Ook de militaire basis zelf, die tot nu toe genoemd was naar Phahol Pholphayuhasena zal voortaan koning Bhumibol-basis gaan heten.

Een en ander zou geschied zijn op last van de huidige koning, zo kreeg Puttinart te horen van de commandant van de basis. ‘Volgens de commandant moeten standbeelden van gewone burgers nu plaatsmaken voor die van royals’, aldus Puttinart.

Bron: Khaosod English

Elders over corrigeren van de Thaise geschiedenis: drie jaar geleden de dreigementen

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. En zo gaat het terugdraaien naar de tijd van voor 1932 stapje voor stapje door. Uiteraard hoeven deze dingen niet democratisch door het volk besloten te worden ofzo… Of zal de hand nog eens overspeeld worden?

  2. Als de geschiedenis herschreven en/of herbeeld gaat worden, moet je oppassen. De weg naar een autocratie wordt blijkbaar geplaveid. Thailand heeft haar uitzonderingspositie in de regio reeds enige jaren verloren en het wordt er niet beter op. Het ergste valt te vrezen.

  3. Dit werd al verwacht na de indringende rede van de legerleider en het verplaatsen van legereenheden naar Bangkok met een nieuwe Commandant. Er is een kentering gaande in Thailand.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.