Thailand. Toont ruimtereis Thaise doerian buitenaards leven aan?

Redactie, Doerian, Ruimtereis
Afb.op Sanook/Coconuts

Aan nieuws kan weleens een luchtje kleven. Dat geldt zeker voor de woensdag volledig gelukte lancering van een raket met capsule die het Thaise ‘stinkfruit’ doerian de ruimte inschoot. Het ‘ruimteschip; New Shepard is  eigendom van het Amerikaanse privé-bedrijf Blue Origin van de schatrijke Jef Bezos, de grote man van de Amerikaanse multinational Amazon. Onder meer een Thaise universiteit had voor verschillende experimenten een plekje in de capsule gehuurd. Met de doerians moest worden uitgetest hoe de vrucht op  gewichtloosheid zou reageren..

Lancering en behouden terugkeer van de capsule op Texaanse aarde vergden minder dan tien minuten. Die ruimtereis kan echter voldoende zijn geweest voor een stankgolf in de ruimte, meldde een bezoeker van Trefpunt Azie. In theorie zou dat een reactie van buitenaards leven kunnen provoceren, meende hij. In dat geval is er meteen antwoord op de eeuwige vraag over het bestaan van buitenaardse wezens. Deskundigen verwerpen dit soort theorieën echter resoluut, De New Shepard Capsule van Bezos zou totaal stinkproof zijn geweest.

Voor de liefhebbers is de Thaise doerian kroonjuweel van het tropisch fruit. De talrijke doerian-haters vinden de vrucht walgelijk vanwege de stank die vrijkomt bij openen ter consumptie. Over smaak valt niet te twisten, zoals de voor- en tegenstanders van beschimmelde stinkkaasjes weten. Bij de doerian echter is de geur zo penetrant dat de vrucht op sommige luchthavens op het lijstje  ‘verboden mee te nemen’ staat.

De doerians, vier stuks in een vacuüm verpakt doosje, vielen onder projecten van een Thaise universiteit samen met het Geo Informatics and Space Technology Agency (GISTDA) te Bangkok. Volgens het online media-agentschap Coconuts kan het doerian-experiment maar één resultaat opleveren: zelfs 0 zwaartekracht verandert niets aan de stank van de vrucht.

Jef Bezos, de Amazon-tycoon denkt overigens dat zijn project nog voor het einde van dit jaar privé-ruimtereisjes oplevert. Tickets rond de honderdduizend dollar.

Bronnen: DPA, Coconuts, Trefpunt Azië

 

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 513 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

4 Comments

  1. We hebben helemaal geen Thaise of welke andere soort doerian dan ook nodig om buitenlands leven aan te tonen. Iedereen weet dat de Thais van een andere planeet komen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*