Thailand: Kritiek op monarchie zwaarder bestraft. Protestbeweging niet te stoppen

Het beledigen van de monarchie in Thailand wordt steeds strenger toegepast. Voor de protestbeweging die zich sinds vorig jaar roert geen reden om in te binden. Zo kreeg een vrouw voor het ‘beledigen van de koninklijke familie’ een veroordeling van 43 jaar cel. De zwaarste straf ooit uitgedeeld onder de strikte lèse-majestéwetten (artikel 12) van het land. Maar de kritiek in binnenland en mondiaal is groeiende.

Anchan Preelet, een voormalig ambtenaar, werd gearresteerd in 2015. Ze had gereageerd op een ondergrondse podcast van DJ Banpodj. Hij is een vurige criticus van de monarchie en in zijn podcasts nam hij het koningshuis stevig op de hak. De DJ werd eerder tot twee jaar cel veroordeeld en is inmiddels weer op vrije voeten. Naast Preelert worden binnenkort nog eens dertien mensen onder artikel 12 vervolgd wegens het delen van de podcasts. De vorige langste straf onder deze wet was 35 jaar, in 2017 aan een criticus opgelegd.

Thailand: Kritiek op monarchie zwaarder bestraft. Protestbeweging niet te stoppen
Rechts op de foto Anchan Preelet

Hoger beroep

De 65-jarige vrouw zei in haar verweer dat ze de 29 audio-fragmenten weliswaar had gedeeld op facebook en You Tube, maar niet had voorzien van commentaar. Dat ze daarmee fout zat, daar was ze zich niet van bewust. Maar daar had de rechter geen boodschap aan. Ze kreeg aanvankelijk 87 jaar cel. Omdat ze schuld bekende werd haar straf gehalveerd. Preelet kwam na drie jaar voorarrest op borgtocht vrij. Ze is in hoger beroep gegaan.

Protestbeweging

Sinds vorig jaar zomer de anti-regeringsprotesten uitbraken zijn al meer dan veertig mensen aangeklaagd voor majesteitsschennis. De protestbeweging eist onder meer het afschaffen van de lese majeste law. Daarbij wordt ook stevige kritiek geuit op het  koningshuis. Iets wat voorheen ondenkbaar was gezien de hoge straffen die er voor staan. Daarnaast eisen de demonstranten een herziening van de regering van premier Prayut Chan-O-Cha die in 2015 de macht greep.

Foto: Thai PBS

Kritiek op de monarchie

De autoriteiten willen met de exorbitante vonnissen, zoals de 43-jaar die deze week geëist werd en de 35 jaar in 2017, een signaal afgeven aan de demonstranten en steeds meer uitdijende protestbeweging. De hoge straffen die critici boven het hoofd hangt liggen al langere tijd onder vuur. Ook wereldwijd. Amnesty Inernational veroordeelde de straf die Preelert kreeg. Human Rights Watch spreekt van een ‘huiveringwekkende boodschap en van een schokkend vonnis dat een schokkend signaal afgeeft dat kritiek op de monarchie niet wordt getolereerd en streng bestraft’.

Protestbeweging breidt zich uit

Ondertussen neemt de protestbeweging steeds grotere vormen aan en haakt in op onderwerpen die eerder als taboe werden beschouwd in de Thaise samenleving. Zoals kritiek op de monarchie en de door militairen gedomineerde regering, het onderwijsstelsel, het gebrek aan democratie, de ongelijkheid in de samenleving, het rechtsstelsel, persvrijheid en mensenrechten die onder druk staan en de welig tierende corruptie. De afgelopen maanden zijn daarvoor al tientallen demonstranten aangeklaagd.

Arrestatie van mensenrechten advocaat Anon Nampa op 7 augustus 2020

Wat in de protesten ook meespeelt is dat de huidige koning Rama X een stuk minder populair is dan zijn vader, die in 2016 overleed. Vooral zijn exorbitante levensstijl en afwezigheid tijdens de coronacrisis vallen niet in goede aarde bij de Thaise bevolking. Ondanks dat alle berichtgeving over zijn verblijf met een ‘harem’ in een hotel in Duitsland wordt gecensureerd, weet het merendeel van de Thai via andere kanalen heus wel van de hoed en de rand.

Roep om verandering

De strenge wet op majesteitsschennis weerhoudt de meesten ervan om hier openlijk kritiek op te leveren. Behalve een steeds grotere groep demonstranten die het niet meer pikt en zich niet meer laat weerhouden. Want, ondanks pogingen deze protestbeweging, waar steeds meer groepen zich bij aansluiten, de kop in te drukken wordt de roep vanuit de Thaise samenleving om verandering alleen maar groter.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*