Thailand. Krabi Town ‘laid back’ stadje aan de rivier


Ik was jong en impulsief. En nam dus jaren geleden de nachtbus van backpakkersgetto Khao San Road in Bangkok naar Krabi Town. Een helse lange rit naar dit stadje in het zuiden van Thailand en de springplank naar Kho Phi Phi eiland, bekend vanwege de film ‘The Beach’. Volgens Lonely Planet is Krabi niet zo bijzonder, maar daar denk ik anders over.

Bert Vos, Krabi-town

Er is geen strand en geen bruisend nachtleven. Daarvoor moet je naar Ao Nang, zestien kilometer verderop. Voor zandstrand, zee en vertier. Erg toeristisch en prima als je ervan houdt. Met souvenirwinkeltjes, pizzeria’s, kebabzaken, bierbarren en westerse badgasten. Een soort Spanje in de zomer aan de kust.

Krabi

Krabi is voor de meeste reizigers een korte tussenstop om richting de eilanden te gaan in de blauwe Andaman zee. Toch is het de moeite waard om er een paar dagen te blijven, waar het toerisme en lokaal leven nog in balans zijn. Met goede koffietentjes (goede koffie is in Thailand met een vergrootglas te zoeken), gezellige barretjes en als je wilt smaakvol westers eten. Leuk zijn de lokale markten, zoals de ochtendmarkt, de avondmarkten en dan nog eens een weekendmarkt. Het van origine moslimstadje heeft een grote diversiteit aan lokale restaurantjes. Eten, drinken en slapen. Het is goedkoop en kwalitatief goed. En er is een keur aan guesthouses.

Bert Vos, Krabi-town, Markt

Eilandhoppen

Krabi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie met het Koh Lanta National Park. De eilanden voor de kust zijn het beste te bezoeken van oktober tot april. Ideaal om te zeilen, kanoën, snorkelen, eilandhoppen, wandelen en op een bountystrand te verpozen. Landinwaarts vind je vooral veel prachtige natuur. Rotsen, grotten, watervallen en ongerepte oerwouden. Deze provincie staat vooral bekend om zijn mooie stranden en kalksteenkliffen.

Bert Vos, Krabi-town, Strand
Bezoek ook eens de ‘Tiger Cave Temple’, oftewel de Wat Tum Sua Buddhist, bovenop een berg aan de rand van de stad. Geen tijgers maar wel een oogstrelend uitzicht over de omgeving van Krabi. Door de stad stroomt de Krabi-rivier, hij is vijf kilometer lang en komt voort uit een waterval in het naburige Tambon Pak Nam.

Bert Vos, Krabi-town, Tiger Cave Tempel
Tiger Cave Tempel

Boottocht

Aan weerszijden van de rivier liggen twee lage heuvels, waar diverse grotten te vinden zijn. Om deze te bezoeken, moet je een longtail-boot nemen, vanaf de Chao Fa Pier. Of maak een boottochtje en bezoek het park aan de oevers. Daar waar aan het einde van de dag de locals zich verzamelen voor een sportieve workout of een picknick met een prachtig uitzicht over de rivier. Ook ’s avonds en in het weekend is er genoeg keuze om uit te gaan in gezellige (reggae)barretjes met livemuziek. Resort-vakantiegangers of zuipende backpacktoeristen vind je hier niet. Wat het een ondergewaardeerd maar heerlijk laidback stadje aan de rivier maakt.

De volgende keer ga ik toch maar vliegen. Vanuit Bangkok kun je naar Krabi en Ao Nang vliegen met AirAsia, Nok Air of Bangkok Airways. Voordeel van deze laatste airline is dat je gebruik mag maken van de lounge voor een hapje en drankje. Op Krabi Airport kun je de bus pakken naar Ao Nang of een taxi delen.

 

Foto’s: Suzanne Borst


Bert Vos
Over Bert Vos 193 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Als je met laid back bedoelt dat er weinig in de stad valt te beleven, dan kan ik je gelijk geven. Wij kwamen er ooit eens op doorreis vanaf Phi Phi, we misten de bus en bleven er een namiddag en nacht in een hotel. Rond dinner-time gingen we de stad verkennen, wel daar ben je snel klaar mee. Enigzins verveeld gingen we terug naar ons hotel. Daar bleek bij aankomst dat het saaie hotel omgetoverd was in een gave karaoke-bar met 20 vals zingende Thai girls. Het werd zeer gezellig en laat, de iets wat hoge rekening betaalden we graag.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.