Thailand. Barst de koninklijke zeepbel in Duitsland?

Thailand, Vajiralongkorn, Erik Kuijpers

Deze erfgenaam van een van ’s werelds rijkste families omringt zich met alle gemakken van een koninklijke telg, met rijkdom en een comfortabel stekkie ver weg van zijn onderdanen. Maar voor koning Vajiralongkorn lijkt die cocon snel open te barsten.

Thailand, Vajiralongkorn, Erik Kuijpers
Koning Vajiralongkorn

Koning Vajiralongkorn en zijn status in Duitsland

In het Duitse parlement, de Bundestag, zijn vragen gesteld over de status van de koning in Beieren, waar hij woont. Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Heiko Maas (1966), heeft geantwoord dat Duitsland absoluut niet zal dulden dat de koning in Duitsland beslissingen neemt over Thailands politiek en interne zaken. ‘Wij zullen dit echt niet dulden’.

Ook in eigen land is de koning aan kritiek onderhevig. De koningin en prins Dipangkorn kwamen zelfs oog in oog te staan met protesterende jeugd toen hun Rolls Royce met de motorcolonne een route nam die de organisatie niet had verwacht. Er is niets ernstigs gebeurd volgens Khaosod English journalist Pravit Rojanaphruk; demonstranten gaven het drievinger gebaar, een enkeling gaf de middelvinger en riep een scheldwoord, en een demonstrant riep ‘Daar gaan mijn belastingcenten…’

Het ontzag voor de koning neemt sterk af. Thaise mensen staan lang niet meer allemaal op voor het lied van de koning in de bios. Op Facebook wordt hij gehekeld en er worden vraagtekens gezet bij zijn rijkdom en verteer.

Thailand, Vajiralongkorn, Erik Kuijpers
Minister Heiko Maas

Duitse kritiek op Thaise vorst

De kritiek uit Duitse bronnen moet buitengewoon vervelend zijn voor de 68-jarige koning die al heel wat jaren Duitsland als voorkeursverblijfplaats heeft gekozen. Als enige zoon van koning Bhumibol was hij heel lang al voorbestemd voor de troon.

Maar vanaf 2007 heeft hij zijn tijd vooral besteed in Duitsland en trok hij de aandacht van de sensatiepers door zijn doen en laten.

Koning Vajiralongkorn, die vier keer gehuwd is geweest, heeft, naar men zegt, in 2016 een villa gekocht nabij de nog ongerepte Starnberg See in het plaatsje Tutzing.

Erik Kuijpers
De villa in Zuid-Duitsland

Daar brengt hij zijn tijd door met zijn entourage van, zeggen de kranten, honderden bediendes. Daarnaast heeft hij in deze coronacrisis zijn intrek genomen in een viersterren alpenhotel in Garmisch Partenkirchen.

Het ruige heuvelland heeft duidelijk de voorkeur van de vorst. De Süddeutsche Zeitung: ‘Hij houdt er van aardbeien te plukken, op zijn fiets te rijden en een Duitse ‘Kneipe’ (kroeg, herberg) te bezoeken waar de bewaking eerst het signaal ‘veilig’ moet geven en zijn personeel eerst alles voorproeft.’

Maar zijn gedrag roept meer en meer kritiek en weerstand op.

Erik Kuijpers
Crop top

Hij heeft een bijzonder gevoel voor smaak. Hij is in een skilift gezien gekleed in een crop top, later ook op een luchthaven, en droeg tijdelijke tattoos.

Hij heeft de conceptgrondwet laten wijzigen in die zin dat hij geen regent hoeft aan te stellen om staatszaken waar te nemen als hij buiten het land is. En hij bemoeide zich met de landelijke politiek toen hij de prinses, zijn zuster, terugfloot toen die in de politiek wilde gaan.

‘Zijn gezag is vele malen groter dan koningen die hem vooraf gingen’ vertelt Junya ‘Lek’ Yimprasert die na een aanklacht wegens lese majeste naar Finland vluchtte. Zij heeft in Duitsland protesten georganiseerd nabij het hotel in Garmisch Partenkirchen en bij de politie geklaagd toen de entourage van de koning mensen ging fotograferen. ‘O, dat doet hij altijd’ vertelde de politie haar….

Gaat koning Vajiralongkorn belasting betalen?

Die vraag is al gesteld door een kamerlid van de Groenen in Beieren. De koning heeft niet de status van diplomaat maar woont in Beieren als gewone burger en hij heeft daarom geen vrijstelling van Duitse belastingen.

Of hij daadwerkelijk de portemonnee moet trekken is hoogst onzeker. De koning heeft weliswaar een huis gekocht in Duitsland, maar in Thailand staan enkele paleizen voor hem klaar en de verdragstekst geeft dan aan dat hij woont in het land van zijn nationaliteit. Maar of dat zo blijft als hij 300 van de 360 dagen in Duitsland is? Het verdrag heeft geen dagencriterium zoals het verdrag tussen Nederland en Thailand.

Ik zie Duitsland nog niet heffen en verwacht dat dit tussen de twee regeringen ‘keurig’ geregeld wordt in de besprekingen over de werkzaamheden van de koning in Duitsland.

Hoe nu verder?

Het hoofd van de afdeling Thailand Studies aan de ISEAS-Yusof Ishak Institute in Singapore, Michael Montesano, is van mening dat leger/politie en de demonstrerende jeugd op weg zijn naar een gevaarlijke escalatie. Alle protesten voor meer democratie in Thailand zijn tot nu toe met bloed neergeslagen.

Eerste minister Prayuth heeft gezegd dat hij wel wil denken over aanpassing van de grondwet, maar niet komt aan de status van het Huis. Het Huis heeft een stevig budget uit de nationale ruif, maar juist het ruime bestedingspatroon van koning Vajiralongkorn veroorzaakt scheve gezichten nu het volk lijdt onder de coronacrisis.

Helaas ontbreekt in Thailand de wil om via dialoog of compromis een oplossing over de monarchie te bereiken. Studenten, ultra-royalisten en regering zijn niet bereid water bij de wijn te doen. Prayuth zei het zelfs op deze manier: ‘Daag Magere Hein niet uit’.

Dat belooft weinig goeds!

Bron: L.A. Times, France24, Parool

Toelichting

Het drievinger gebaar: over de oorsprong verschillen de meningen en ook over de betekenis. Met dank aan Tino Kuis: Seriphaap, เสรีภาพ, vrijheid. Samoephaak, เสมอภาค, gelijkheid. Pharadornphaap, ภราดรภาพ, broederschap.

Verdrag: het verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen Duitsland en Thailand.

Meer lezen?

Het ISEAS – Yusof Ishak Institute is een Singaporese onderzoeksinstelling, eerder bekend als het Institute of Southeast Asian Studies.
Over de protestbeweging van Thaise jongeren.

Foto’s

Finanzamt, Duitsland; wikimedia.
Koning Vajiralongkorn, wikipedia.
Minister Heiko Maas, wikipedia.
Villa aan de Starnberger See, Zuid-Duitsland; foto Süddeutsche Zeitung.
Crop top; website fem-fem.nl.

 

Eerder op Trefpunt Azië: Het begon met een Twitterstorm
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*