Thailand. Khlong Khon en zijn oesters


De oesters van Khlong Khon

Klong Khon in de provincie Samut Songkhram (in het noordwestelijke puntje van de baai van Bangkok) heeft een waddenkust. De wadden worden gevormd door sedimenten van de Mae Klong-rivier, samen met aanslibsel uit de zee. De ondiepe strook die hierdoor ontstaat, wordt gebruikt om oesters te kweken. De oesterkwekerijen zijn gemaakt van bamboe frames die op de bodem staan in het ondiepe water. De schelpdieren groeien aan touwtjes die in het water hangen. Het vergt ongeveer zes maanden voor de oesters oogstrijp zijn. Dat kan langer duren als er tijdens het regenseizoen meer zoet water de zee instroomt.

Lode Engelen, Khlong Khon.

De bamboe frames waar de touwtjes aanhangen zijn vaak al na één jaar aan herstelling toe. Door invloed van water en wind gaan ze niet langer dan drie jaar mee.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Bij het oogsten worden de touwtjes doorgesneden. De schelpen worden dan in grote stevige plastic zakken meegenomen op de boot.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Oesterschelpjes van ongeveer één maand oud. De oesters hechten zich aan de kleine stukjes beton die aan de touwtjes vastgemaakt zijn.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Een lege boot is net aangekomen en de mannen gaan beginnen met oogsten. De oesters worden lokaal verkocht aan restaurants en aan marktverkopers. Een groot deel van de oogst wordt door handelaren opgekocht die ze dan over heel Thailand verkopen.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Een boot vol oesters keert terug naar zijn haven.

Lode Engelen, Don hoy lot.

De zandbank wordt niet alleen gebruikt om oesters te kweken, maar ook om te vissen met kleine boten en netten.

Lode Engelen, Don hoy lot.

Verspreid over de zandbank staan kleine huizen op palen. Ze worden gebruikt als schuilplaats voor de regen en wind.

 

© Lode Engelen. Foto’s genomen te Don loy hot op 27.12.2019.

Eerder op Trefpunt: Lode Engelen over het sterven

 


Lode Engelen
Over Lode Engelen 259 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*