De oesters van Khlong Khon
Klong Khon in de provincie Samut Songkhram (in het noordwestelijke puntje van de baai van Bangkok) heeft een waddenkust. De wadden worden gevormd door sedimenten van de Mae Klong-rivier, samen met aanslibsel uit de zee. De ondiepe strook die hierdoor ontstaat, wordt gebruikt om oesters te kweken. De oesterkwekerijen zijn gemaakt van bamboe frames die op de bodem staan in het ondiepe water. De schelpdieren groeien aan touwtjes die in het water hangen. Het vergt ongeveer zes maanden voor de oesters oogstrijp zijn. Dat kan langer duren als er tijdens het regenseizoen meer zoet water de zee instroomt.
De bamboe frames waar de touwtjes aanhangen zijn vaak al na één jaar aan herstelling toe. Door invloed van water en wind gaan ze niet langer dan drie jaar mee.
Bij het oogsten worden de touwtjes doorgesneden. De schelpen worden dan in grote stevige plastic zakken meegenomen op de boot.
Oesterschelpjes van ongeveer één maand oud. De oesters hechten zich aan de kleine stukjes beton die aan de touwtjes vastgemaakt zijn.
Een lege boot is net aangekomen en de mannen gaan beginnen met oogsten. De oesters worden lokaal verkocht aan restaurants en aan marktverkopers. Een groot deel van de oogst wordt door handelaren opgekocht die ze dan over heel Thailand verkopen.
Een boot vol oesters keert terug naar zijn haven.
De zandbank wordt niet alleen gebruikt om oesters te kweken, maar ook om te vissen met kleine boten en netten.
Verspreid over de zandbank staan kleine huizen op palen. Ze worden gebruikt als schuilplaats voor de regen en wind.
© Lode Engelen. Foto’s genomen te Don loy hot op 27.12.2019.
Eerder op Trefpunt: Lode Engelen over het sterven
Beste lezer
Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com
Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.
Mooie reportage alweer, Lode.
Berthy, Chiang Mai.