Kerstverlichting


Alex Ouddiep, Kerstverlichting, Kerstmis
Afb Sourou Onsite

Kerstmis is komende. Een goede gelegenheid om de ogen te sluiten voor de chaos van de werkelijkheid en je over te geven aan engel, herder en harmonie, aan de droom van het begin van een leven – dat afgesloten zou worden met een gruweldood en de woorden: Mijn vader, waarom hebt ge me verlaten. Voilà het Nieuwe Testament in een notendop.

Ben ik Christen? Nee. Ik leef nog steeds met de uitwerking van de vaderlijke vermaning als ik op weg ging naar de zondagsschool: Luister goed naar het verhaal maar geloof niets van wat je hoort.

Ben ik ook op de dag van kerstmis geen Christen? Misschien, heel misschien een beetje. Want ik heb mijn eigen kleine rituelen. Met tekstboekje op schoot luister ik naar Bachs kerstoratorium. Mijn gelovige Vietnamese buurvrouw wens ik een goede kerst, season’s greetings zijn er voor de joodse buurjongen. Logees schuiven bij een eenvoudige kerstmaaltijd aan. En voor mijzelf zoek ik een passende kersttekst. Dit jaar werden dat er twee, beide op het internet.

Het  brede pad van de zonde met de verlokkingen des vlezes mijdend, kwam ik terecht op het smalle pad der christelijke deugd: een Thaise taalles van Sjon Hauser met als thema Christendom. De les opent met een viertal foto’s van gele borden met stichtelijke of vermanende bijbelse woorden. In Noord-Thailand hangen ze hoog in de bomen, ik had op mijn motortochten vaak geprobeerd ze te begrijpen – een dubbele opgave want het Thais is een moeilijke taal en de onderliggende betekenis is verre van duidelijk. De Here Jezus is de bron van het leven, wat moet je je daar bij voorstellen? God vergeeft. De hel is voor zondaren. Jezus verlost je van je zonden. Enzovoort.

Wie in geesten gelooft, zou denken dat deze speciaal in Noord-Thailand opgepord worden om zielen van bergbewoners te schaken – eerst bang maken met gruwelverhalen over zonde en hellevaart, paaien met rijst en medicijnen en de heidenen zo ontvankelijk maken voor de Goede Boodschap. Ik zal de lezer niet vermoeien met verdere samenvattingen maar verwijzen naar het origineel, op de afstand van één muisklik.

Ook de tweede tekst komt van het internet. En ook deze tekst is een dubbele opgave. Iedereen kent Maarten ’t Hart, de geboren Vlaardinger, rattenkundige, veellezer en -schrijver. Maarten komt uit een christelijk-gereformeerd milieu waarvan hij zich in zijn studententijd heeft vrijgemaakt. De tekst die ik voor de kerst las, is een vermakelijke uiteenzetting en exemplarische analyse van alles wat twijfelachtig, onwaar en ongeloofwaardig is of strijdt met de logica in het Boek der Boeken, de Heilige Schrift, het Woord Gods – de Bijbel.

Tegen de ernstige en zwaarmoedige achtergrond van Vlaardingse ouderlingen en Steenwijkse predikanten die de letterlijke bijbeluitleg bij hoog en bij laag verdedigen (en soms creatief aanvullen…) legt Maarten ’t Hart onvermoeibaar tekst naast tekst, evangelie naast evangelie en trekt de harde maar bevrijdende conclusie dat wie op God (in elk geval de Bijbel) vertrouwt zijn huis bouwt op drijfzand. Wat het lezen tot een bijzondere opgave maakt, is het vermoeden dat Maartens liefde voor de logica enz. en afkeer van het geloof zo innig met elkaar verstrengeld zijn dat de lezer ze moeilijk van elkaar scheidt en ze samen kritiekloos tot zich neemt – dan wel verwerpt. De tekst is oorspronkelijk in afleveringen verschenen in de NRC, en riep talloze en heftige reacties op.

Eet samen van het kerstbrood en drinkt van de kerstwijn, dat is mijn wens.

Alex Ouddiep, Kerstverlichting, Kerstmis
Foto Wikipedia – Michal Osmenda from Brussels

 

Sjon Hauser: Aap, noot, Mies, een Thaise les
Maarten ’t Hart: Wie God verlaat heeft niets te vrezen is te koop bij Apple (eBook) en Bol.com. 
Een aantal pagina’s uit het boek is te lezen in de preview van Google Books

Foto homepage: goedkope kerstboomverlichting 

 

Meer kerstmis op Trefpunt Azië:

Lode Engelen: Kerst bij Karen en Akha
Hans Geleijnse: Kerst bij farang

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.