Thailand. Junta wil Pu terug

De kogel is door de kerk, want premier-generaal Prayuth heeft het hoogstpersoonlijk bevestigd: Thailand wil dat het Verenigd Koninkrijk Yingluck Shinawatra uitlevert. En nu is het up to the British, als we de woorden van de generaal even vrij mogen vertalen.

Het werd ook wel tijd voor een officieel uitleveringsverzoek. Yingluck, koosnaam Pu (krab), is  – voor wie het was vergeten – de in 2011 gekozen premier die in 2014 met een staatsgreep werd afgezet en herfst vorig jaar het land onopgemerkt verliet kort voor haar veroordeling tot vijf jaar gevangenisstraf wegens wanbeleid. Sinds die tijd doet ze. alleen of in gezelschap van haar tien jaar eerder naar het buitenland uitgeweken grote broer Thaksin Shinawatra, aan country-hopping tussen Engeland en Dubai.

Hans Geleijnse, Pu, Yingluck, Uitleveringsverzoek
Foto Khaosod English

Die uitstapjes leveren foto’s op in internationale en Thaise media en lastige vragen van journalisten. Zoals begin dit jaar, toen Pu in het centrum van Londen werd gefotografeerd, in gezelschap van een (mij onbekende) jeugdiger  dame. Fakefoto’s en nepnieuws. om haar in diskrediet te brengen,  riepen haar fans verontwaardigd. De krabhaters wisten echter zeker van yes. Kijk maar naar die tas in haar hand, een echte Hermes van wel 2 miljoen baht (een slordige €50.000). En vervolgens rees de vraag hoe ze daar zo vrij kon rondlopen, terwijl van officiële zijde werd verklaard dat men Pu nog aan het zoeken was. Voor de liefhebbers van complottheorieën was dit alles het ultieme bewijs van dichtgeknepen oogjes op het hoogste niveau toen Yingluck september vorig jaar in haar ‘vluchtauto’ stapte. Het bewind, was de redenering,  had geen behoefte aan een gekooide martelares.

Die gaat er ook niet komen. De kans dat de Britse regering het uitleveringsverzoek zal inwilligen is zero. stellen experts in internationaal recht en diplomatieke betrekkingen. Daarvoor is de Thaise zaak te politiek; het is simpelweg not done voor een zichzelf respecterende democratie het slachtoffer van een staatsgreep op het vliegtuig richting gevangenis te zetten. Dat weet de NCPO ook, maar in elk geval ligt voor de Thaise kant de bal nu bij de Britten. Vandaar het up to you.

Hoewel, bijna gelijktijdig met het nieuws over het uitleveringsverzoek voor 51-jarige Pu werd bekend dat de Miss Universe-verkiezingen  december dit jaar aan Thailand zijn gegund. Dat kan geen toeval zijn. Als de  stiff upperlips van Whitehall een beetje haast maken…..

 

Meer weten?

Khaosod English, Columnist Voranai over operette uitlevering Yingluck
Januari 2018, Yingluck in Londen
Junta vraagt uitlevering Yingluck aan Engeland
Bangkok Post: Miss Universe verkiezingen Thailand 2018

 

Foto Prayuth met Yingluck: Twitter

 

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 318 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*