Columnist Pravit: de Thaise welpjes slapen niet meer…

Thailand, jongeren en studenten, Pravit

‘Wimoweh. The lion sleeps tonight.’

Maar dat is voor Thailand voorbij. De jonge leeuwen brullen. Angry young people komen de straat op om te protesteren en ander beleid te vragen. Wat maakt ze wakker? Welke druppel doet de emmer nu overlopen?

Thaise jongeren en studenten uit het hele land: uit het verre noorden in Chiang Mai en Chiang Rai, uit het zuiden in Surat Thani, en uit de Isaan in Maha Sarakham. Ze protesteren voor meer democratie in aantallen die niet meer zijn gezien sinds de opstand in mei 1992.

Voor een toelichting op ‘1992’ zie onder ‘Meer lezen?’.

Thailand, jongeren en studenten, Pravit
Logo van de ontbonden Future Forward Partij

De ontbinding, door het Grondwettelijk Hof, van de Future Forward Partij en het voor tien jaar uit de politiek verbannen van de leiding is gevoeld als de zoveelste klap aan de jeugd, en jongeren en studenten pikken het niet meer. Zij eisen dat voormalig juntabaas Prayut(h) Chan-ocha, die nu gekozen eerste minister is, opstapt en zij vragen om betere bescherming van de burgerrechten en de democratie in Thailand.

Waar zijn deze jongeren en studenten mee opgegroeid?

Ten tijde van de laatste staatsgreep, mei 2014, zijn deze mensen tussen 10 en 16 jaar oud. Zij beleven hun jeugd onder de dictatuur van Generaal Prayut en zij zijn nu jonge volwassenen van 15 tot 22 jaar. Wat hebben zij ervaren?

Politieke onderdrukking, gevangenneming en zelfs onopgeloste moorden op mensen die het niet eens zijn met het regime en in het bijzonder met de monarchie. Arrestatie na arrestatie van mensen die kritiek uiten op de monarchie via Facebook en Twitter waar mensen wel 100.000 volgers hebben.

De jongeren en studenten zien dat achterhaalde en betuttelende normen als zaligmakend worden gepromoot terwijl mensen aan de top onbestraft maar kunnen doen en laten wat ze willen, of dat nu wettig is of niet. Ze zien dat hun toekomst, Thailand, binnen de tien leden van de ASEAN groep qua productiviteit afzakt naar de laatste plaats met zijn Bruto Binnenlands Product dat nog geen 2 procent groei meer laat zien, als Thailand dat al haalt…

Zij horen jarenlang het deuntje van Prayut dat hij nog ‘even’ aan de macht wil blijven en zien hem nu nog steeds aan de leiding, hoewel hij nu gekozen is. Daarentegen wordt een nieuwe, frisse politieke partij die het parlement haalt met meer dan zes miljoen stemmen ontbonden vanwege een lening van 191 miljoen baht. Natuurlijk blijven zij dan niet passief staan kijken. Het gaat om hun toekomst!

Wensen van jongeren en studenten

De jeugd wil echte democratie, geen schijnvertoning. Wetgeving die progressief is en die voor de hele bevolking geldt. Ze willen een land waar ze na hun afstuderen niet aanlopen tegen een sukkelende economie, deflatie en veel te hoge prijzen voor vastgoed waar vooral Chinese speculanten een rol bij hebben gespeeld.

De economie en de vele bedrijfssluitingen spelen in hun leven een grote rol. De problemen waar de ondernemers tegenaan lopen, mensen die niet rond kunnen komen of na hun pensionering moeten blijven werken voor brood op de plank. Zoals een student het uitdrukt: ‘als je auto kapot is dan laat je hem maken. Wij verwachten dit van de regering als de economie van het land hapert.’

De jongeren en studenten van vandaag zijn zich terdege bewust van hun macht. Zij voelen zich geen onderdanige burgers die aan de leiband willen lopen van de elite. En juist dit verlangen ziet het conservatieve establishment als een bedreiging. Enkele dagen geleden waarschuwden de autoriteiten al tegen berichten in de social media die kritisch waren over de monarchie. Deze generatie is opgegroeid met snedige en vaak honende kreten op Twitter met kritiek op de maatschappij en met de monarchie als trending topic met vaak miljoenen volgers of likes. Nu komen ze de straat op en zien wij ze als mensen van vlees en bloed.

Denkt dit regime nu werkelijk dat de geest terug kan in de fles?

(Met toestemming van Khaosod English overgenomen. Vertaling Erik Kuijpers)

Meer lezen?

Thailand, jongeren en studenten, Pravit

1992

De opmerking gaat over de protesten in 1992 van 17 tot 20 mei, ook wel Black May en Bloody May genoemd, toen 200.000 mensen in Bangkok protesteerden en leger en politie werden ingezet.

Officieel 52 doden, honderden gewonden, meer dan 3.500 arrestaties, verdwijningen en berichten dat karrenvrachten vol doden uit Bangkok werden gereden. Bron: wikipedia.

Over protesten door jongeren en studenten
Zie thestar.com 
Zie vice.com

Foto’s en prenten

Protest op de Triamudom Suksa school, Bangkok, 27-02-2020; photo thanks to Khaosod English.
Logo van de ontbonden Future Forward Partij; wikimedia, 86876882.
Mei 1992; graffiti op Khaosan Rd, Bangkok. Wikimedia, 66578483.

Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

3 Comments

  1. Weer een uitstekend artikel van Pravit. Alleen een kleine correctie voor dit citaat
    ‘Ze protesteren voor meer democratie in aantallen die niet meer zijn gezien sinds de opstand in mei 1992.’ Is hij de protesten van 2009 en 2010 vergeten? Ook met veel doden, gewonden en arrestaties.
    Goed, dan de kritiek op de monarchie, wat strafbaar is. Die is dan altijd in gecodeerde vorm, uitspraken en teksten die je op verschillende manieren kunt lezen. Ik begrijp ze niet altijd omdat er veel Thaise puberslang in zit. Een tekst die ik voorbij zag komen was wel duidelijk: ‘Is het lekker weer in Duitsland?’De gezichten van de twee vrouwen die deze tekst droegen waren onherkenbaar gemaakt.

    • O ja, en een andere tekst die niets te raden overlaat. In het woord KINGDOM was KING doorgestreept en vervangen door FREE. FREEDOM in plaats van KINGDOM.

    • Heb het voor je nagekeken; er staat inderdaad The May 1992 uprising.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.