Opinie: ‘Thailand is een democratische dictatuur’

Opinie: 'Thailand is een democratische dictatuur'
Foto: Facebookpagina Prayuth Chan-Ocha

Hoewel de militaire junta van Thailand nu formeel is verkozen, toont de greep op de macht aan dat de politiek van het land een verwarde hybride is van democratie en autoritarisme. ‘Thailand is een democratische dictatuur’.  Dat schrijft columnist Pravit Rojanaphruk op de online nieuwssite van Khao Sod English.

Wanneer mensen aan Thailand denken, komen stranden, zon en de eeuwige glimlach in beeld. Maar deze idyllische scène vindt plaats te midden van politieke repressie en een dictatuur. In mei 2014 kwam Thailand onder militair bewind nadat een staatsgreep, geleid door generaal Prayuth Chan-ocha, de regering Yingluck Shinawatra had verdreven. Prayuth maakte zichzelf premier en heeft sindsdien geregeerd met zijn autoritaire militaire junta. Nu, na de verkiezingen, is de generaal niet langer meer een zelfbenoemde sterke man, maar een democratisch gekozen premier. Het directe militaire bewind loopt hiermee formeel ten einde. De politieke situatie is echter nu nog complexer en verwarrender. In de woorden van een door de junta aangestelde senator is het nu een ‘democratische dictatuur’.

Opinie: 'Thailand is een democratische dictatuur'
Generaal Prayuth in 2014. Archieffoto

Staatsgreep

Dit klinkt als een Orwelliaans oxymoron. Maar de Thaise militaire junta is bedreven en schaamteloos in het afstemmen van een mantel van legitieme democratie om haar autoritaire heerschappij in de afgelopen vijf jaar te verbergen. Ze verstevigde haar greep op de macht door een berekend en zorgvuldig plan uit te voeren. Het begon met het organiseren van een staatsgreep. Toen benoemde de junta de wetgevers om een door het leger gesponsorde grondwet op te stellen. Deze bevatte regels die de oppositie het campagne voeren onmogelijk maakte door bedenkelijke clausules. Politieke activiteiten waren beperkt toegestaan en een vergadering van vijf of meer mensen was verboden. Politieke tegenstanders konden maximaal zeven dagen zonder aanklacht worden vastgehouden Toen richtte de junta een parlement in om de selectie van door de militairen goedgekeurde verkiezingscommissarissen goed te keuren. En richtte een pro-junta politieke partij op, de Palang Pracharat-partij.

Oppositie

Palang Pracharat mag volgens de nieuwe grondwet 250 door Prayuth-goedgekeurde Senaatsleden aanstellen in het Lagerhuis dat 500 leden telt. Die leden moeten de premier kiezen. Bij die stemming kreeg Prayuth de meerderheid. De jongere broer van de generaal, Preecha Chan-ocha, uitte zijn stem op live televisie in een vlaag van nepotisme. Nu Thailand een ‘gekozen’ regering en ‘verkozen’ premier heeft, zal Prayuth niet langer hetzelfde niveau van absolute macht hebben. Het verbod op openbare bijeenkomsten is opgeheven en er ontwikkelt zich een functionerende politieke oppositie. Dit zijn allemaal tekenen van hoop.

Redactie TT, Reporters without Borders, Pravit, Journalisten
Foto: Press Freedom

Democratie en dictatuur

Maar, de grens tussen democratie en dictatuur in Thailand is erg wazig. Tientallen personen zijn het land ontvlucht sinds de staatsgreep van 2014 om een ​​politiek toevluchtsoord te zoeken in Europa, de VS en elders in Azië. Deze dissidenten waren ofwel kritisch ten aanzien van de junta of de koning. Minstens twee van hen zijn gedood door onbekende aanvallers en vier mensen zijn gewoon verdwenen. En als het leger blijft optreden als een staat in een staat, zal de staat van de democratie in Thailand verre van normaal blijven. Prayuth is erin geslaagd zichzelf te transformeren tot een gekozen leider in een semi-democratisch systeem.

Politieke vooruitzichten

De zelfbenoemde senaat van de junta heeft een termijn van vijf jaar en sinds de termijn voor premier vier jaar bedraagt, kan Prayuth, of zijn gekozen opvolger, mogelijk worden binnengebracht voor een nieuwe termijn. De junta heeft zichzelf ingesteld voor eeuwigdurende macht. Deze militaire democratie zal het uitzicht waarschijnlijk niet bederven voor toeristen, maar de politieke vooruitzichten voor het Thaise volk zijn niet zo zonnig.

Opinie: 'Thailand is een democratische dictatuur'
Pravit Rojanaphruk

Pravit Rojanaphruk

Columnist Pravit Rojanaphruk is een bekende Thaise journalist bij Khaosod English. 

In 2017 ontving hij de CPJ Press Freedom Award. Hij is tweemaal gearresteerd wegens kritiek op de Thaise militaire junta.

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. We kregen als redactie deze reactie op onze facebook-site: ‘Thailand is een democratische dictatuur’. Dat schrijft columnist Pravit Rojanaphruk op de online nieuwssite van Khao Sod English. Het waren niet zijn woorden, maar die van senator Seree Suwwannapanon, lid van de defunct National Reform Steering Assembly (NRSA). Hij gaf met een grote mond support aan de nieuwe premier. Liever Dictatorial democracy dan False democracy. Door de Bangkok Post columnist Paritta Wankiat werd dat nog eens helder voor het voetlicht gebracht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*