Thailand. Het Huai Luang Watermanagement Project

Thailand, irrigatie, Erik Kuijpers

Irrigatie: het Khong-Chi-Mun project herleeft.

De regering Prayuth heeft voor de irrigatie van de Isaan een oud plan van stal gehaald: het Huai Luang (ห้วย หลวง) Watermanagement Project genoemd naar het Huai Luang reservoir met stuwdam in de provincie Udon Thani. Het overkoepelende landelijk plan, onder meer uit de regering Chavalit met als motto TURN THE NORTHEAST GREEN heeft op de tekentafel de naam Khong-Chi-Mun meegekregen, naar de drie grote rivieren die bij het plan betrokken zijn.

De irrigatie op het droge Khoratplateau

De Isaan zogezegd. Een gebied 3 keer Nederland met meer dan 20 miljoen inwoners; droog en hoger gelegen dan de westkant van Thailand. Niet ruim voorzien van rivieren en natuurlijke meren. Er lopen wel drie grote rivieren door en langs en men wil tussen die rivieren middels kanalen en dammen irrigatiereservoirs aanleggen.

Thailand, irrigatie, Erik Kuijpers
De Mekong in Nongkhai

De Mekong, Mae Nam Khong, ‘groot, geëerd water’ Khong, vormt hier de grens tussen Thailand en Laos. De rivier is in China en Laos afgedamd voor het opwekken van elektriciteit, voor irrigatie en voor de veiligheid van de bewoners want het is een van de 7 grote regen- en smeltwaterrivieren uit de Himalaya.

Schrijver dezes kan zich jaren herinneren dat het Mekongwater, in de maand augustus, in de straten van Nongkhai een meter hoog stond maar die tijd is door de vele dammen definitief voorbij. Zie in dit kader de bijdrage ‘Overstromingen en natte voeten’ op deze site: https://tinyurl.com/yy4crkts

De Chi is een grote rivier die ontspringt in de provincie Phetchabun en 442 km lang naar het zuidoosten stroomt door de provincies Chaiyaphum, Khon Kaen en Mahasarakham tot hij uitstroomt in de Mun in Sisaket.

De Munrivier ontspringt nabij Khao Yai en stroomt door Nakhon Ratchasima, Buriram, Surin en Roi Et naar Ubon Ratchathani waar hij uitstroomt in de Mekong.

Het Khong-Chi-Mun project wil die rivieren via kanalen en dammen koppelen om reservoirs voor irrigatie aan te leggen ten behoeve van de landbouw in de Isaan. Thans is slechts 10 procent van de Isaan behoorlijk geïrrigeerd; uitvoering van het Huai Luang project alleen al zal 285.000 rai land toevoegen aan het landbouwgebied. Dat komt neer op 45.600 hectare alleen al in de provincies Nongkhai en Udon Thani.

Thailand, irrigatie, Erik Kuijpers

De irrigatie nabij heuvels vraagt zware pompen

De Isaan is allesbehalve plat. De regio Loei-Nongbualamphu en Chaiyaphum is een van de gebieden met hoge heuvels en irrigatie kan daar alleen met krachtige pompen die water naar de hoger gelegen rijstvelden stuwen. Ook lokaal komen heuvels voor en zijn er voorzieningen nodig om de rijstvelden van water te voorzien.

Maar dan moet er wel water zijn en het nu 20 jaar oude Huai Luang plan voorziet in de aanleg van 47 kilometer aan kanalen, sluizen en gemalen om water uit de drie rivieren naar reservoirs te brengen.

Thailand, irrigatie, Erik Kuijpers
Zoutwinning, ook in de Isaan

Milieu- en andere bezwaren

Het irrigatieproject heeft nu 20 jaar stil gelegen na bezwaren van bewoners die vreesden voor negatieve invloeden op het milieu.

Ze worden gesteund door een docent aan de Mahasarakham universiteit die het waterpeil in de Mekong niet vertrouwt; dat kan te laag staan als er nog meer dammen bijkomen (en die komen er, alleen al in China staan 20 nieuwe dammen in de planning) en voorts waarschuwt hij voor de gevolgen van overvloedige regenval tijdens de moesson en de voorjaarsstormen die nu al jaarlijks voor modderstromen en overstromingen zorgen.

Een ander probleem is de aanwezigheid van zouthoudende lagen in de Isaan; in de regio Ban Dung in Udon Thani wordt zelfs zout gewonnen. Die lagen kunnen zorgen voor verzilting van landbouwgronden. Voorts maakt men zich zorgen dat door de aanleg van kanalen en dammen mensen huis en haard zullen moeten verlaten.

Maar irrigatie zal wel voorrang krijgen

De Mekongregio staat niet bepaald bekend om regeringen die zich iets aantrekken van bezwaren van de bevolking. Tegenspraak en protest worden maar al te vaak niet geduld. Het valt dan ook te verwachten dat de irrigatie van de Isaan doorgang zal vinden.

Tijdens de nieuwe regering van Thailand zal ongetwijfeld een aanvang worden gemaakt met het Huai Luang project waarvoor men 10 jaar denkt nodig te hebben.

Thailand, irrigatie, Erik Kuijpers

En de jeugd? Ach, die heeft zo zijn eigen belang bij irrigatie….

Bron:

Bangkok Post; https://tinyurl.com/y3n8tdzr

Meer lezen?

Het Khong-Chi-Mun plan; https://tinyurl.com/y2r277cx

Foto’s en prenten

Huai Luang ห้วย หลวง reservoir en dam, provincie Udon Thani; wikimedia, 8853785.

Irrigatiepomp en -pret, rivier, Nongkhai (eigen foto’s)

Zoutpannen zoals in Bang Dung, Udon Thani; wikimedia, 260302.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 814 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

3 Comments

  1. Ja, Tino, begrepen. Niks moederwater maar groot en geëerd. Zo leer je nog eens wat op je ouwe dag…….

  2. Een uitstekend en lezenswaardig artikel. Alleen even dit:
    ‘De Mekong, Mae Nam Khong, ‘moederwater’ Khong’. แม่น้ำโขง Mae dalende toon, naam hoge toon en khoong stijgende toon. Over het woordje mae ‘moeder’. Het is ook een titel als in Vadertje Drees maar dan in Thailand veel vaker zo gebruikt in allerlei namen als Mae Sai en in bv mae thap wat ‘legercommandant’ betekent. Mae betekent dan niet ‘moeder’ maar ‘groot, geëerd, belangrijk’. Mae Nam betekent niet ‘moederwater’ maar het ‘Grote, Geëerde Water’. Leuk om te weten toch, Erik?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.