Thailand. De Internationale school

It’s so cool zegt dochter Robin als zij deze morgen onder de douche wordt gezet.
En inderdaad, slechts 17 graden geeft internet aan en mijn eigen meting komt niet hoger dan 15,5 graden, maar dat apparaatje is dan wel made in China.
Bij het opstaan snel een trainingsbroek met lange pijpen en een dik vest aan gedaan, want 17 graden dat is koud in Thailand voor ons. En nu gaan Nederlanders en Belgen in eigen land natuurlijk lachen. Maar dan op naar school in Chiang Mai city.

Nadat we Robin in haar klas hebben afgegeven, hebben we een afspraak met de teachers over de test die Robin een maand geleden heeft gemaakt. Het blijken drie teachers te zijn, te weten het hoofd van haar huidige school, een Engelse teacher die er al zes jaar werkt, en het hoofd van de Internationale afdeling van de Sarasas-school. Het werd een gesprek van liefst 45 minuten.

Berthy jenner, Internationale school, Robin

De teachers hebben Robins test bestudeerd en zijn, mede na overleg met de lerares van haar klas, ervan overtuigd dat Robin naar de Internationale school moet, omdat zij de test heel goed heeft gemaakt. Maar bij het Thaise deel haakte ze af, simpel omdat ze geen Thais wenst te spreken en schrijven. Ze is echter wel goed in ABC en de Engelse taal. Robin, zo zeggen de teachers, heeft ook veel energie en dus vaak aandacht van de leerkrachten nodig.

We zijn het er allen over eens, dat Robin volgend jaar niets te zoeken heeft in een Thaise klas met 35 kinderen, waar maar 20% Engelse les wordt gegeven. Ze zal dus naar de Internationale school gaan, waar maximaal tien kinderen in de klas zitten en er een Engelse en een Thaise teacher is. Nu nog even de kosten, meer dan 100.000 baht per jaar, opzoeken…

 

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

4 Comments

 1. Ja Tino, ik weet het, veel scholen zijn nog een stuk duurder, maar dat maakt
  ruim 100.000 schoolgeld per jaar voor een meisje nu 3, straks 4 jaar, niet goedkoper.

  Berthy

 2. Het is begrijpelijk maar blijft treurig dat in Kalaland ouders hun privé-kokosnoot moeten zoeken om hun kinderen goed onderwijs te laten genieten. Het verhaal doet me een beetje denken aan het weghalen van blanke kindertjes bij zgn. zwarte scholen in de Rotterdamse wijk waar ik destijds woonde. Diversiteit is leuk, maar niet als het ten koste van onze bloedjes gaat. Daarom is het goed te beseffen dat veel buitenlandse én Thaise ouders minder geprivilegieerd zijn en ook goed onderwijs voor hun kinderen willen. Zij vinden schoolgeld van tussen de €5000 en 10,000 helemaal niet erg mee vallen, kunnen dat soort bedragen stomweg niet ophoesten. Hulde daarom aan de (buitenlandse) leerkrachten die niet voor de lokroep van de privé-sector zijn gevallen maar zich dagelijks inzetten voor goed onderwijs in staatsscholen.

  • Begrijpelijk en treurig, inderdaad. Dat geldt ook voor de medische sector waar een soortgelijke scheiding bestaat. Ik ben het ook helemaal met je laatste zin eens.
   Ruim de helft van leerlingen op internationale scholen spreken geen Thais.
   De Harrow International School in Bangkok, waar Pipe, zoontje van Yingluck zijn onderwijs genoot, kost nog bijna drie keer zoveel: 1 miljoen baht per jaar voor de middelbare school.
   https://www.harrowschool.ac.th/content/tuition-fees

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.