Thailand. Inkomen kwart expats 1170 euro per maand

Bijna een kwart van de expats leeft van 1170 euro (44485 baht) per maand. Dat schrijft Thai Visa op haar site als uitkomst van een recente enquête over het leven van buitenlanders die zich in  Thailand hebben gevestigd.

Aan de enquête namen (slechts) 1429 expats deel. De respondenten werd gevraagd hun maandelijks inkomen bekend te maken. Van hen probeert 23 % te overleven met minder dan 45.000 baht per maand. Velen zouden nog minder uitgeven omdat de parameter ingesteld was op een range van 25 tot 45 duizend baht.

Bestaansniveau expats

Een groot deel van de ondervraagden ziet dit als het minimale bestaansniveau voor alleenstaande expats. Kunnen zorgen voor een Thaise vriend(in) vrouw en kinderen is er dan niet bij. En al helemaal niet voor, want die krijg je er meestal bij, een uitgebreide Thaise familie. Bijna 100 respondenten kwamen zelfs niet op dit niveau van relatieve armoede. Ze probeerden te overleven met minder dan €650.- (25.000 baht.) Een bedrag wat een pas 20-jarige Thaise student in Bangkok probeert bij elkaar te schrapen.

Het goede nieuws dat uit de enquête kwam is dat veel expats wel hun eigen appartement, huis en voertuig bezitten. Daardoor is het niet nodig om te huren. Ongeveer de helft van de respondenten verdient of ontvangt meer dan 65.000 baht of ver daarboven.

ATM-AutomaatHans Geleijnse, rekeninghouder

Dit alles geeft een heel ander beeld dan wat de meeste Thai hebben van een farang als een lopende ATM-automaat. Een gemeenschappelijk thema op Thaise sociale media en forums is namelijk dat het overgrote deel van de lezers denkt dat bij een ‘leuk’ contact of zelfs een huwelijk met een buitenlander hun kostje gekocht is en de familie daarvan mee kan profiteren. Want ‘hij bulkt van het geld’ is de gedachte.

Met dollartekens in hun ogen bekijken ze ‘hun’ buitenlander als een lopende pinautomaat. En die moet kunnen worden ingedrukt wanneer dat nodig is terwijl op andere momenten de ‘buitenlandse vriend’ als een deel van het meubilair wordt gezien. Een werkelijkheid die menig onoplettende expat tot wanhoop drijft of heft gedreven. Met alle gevolgen van dien.

Bron: ThaiVisa

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

 1. Met een schoon inkomen van 25-45k baht (650-1170 euro) valt er in je eentje toch wel rond te komen? Ben je met een huishouden dan zal de partner wel aan de bak moeten als je niet zeer eenvoudig wil leven. In Nederland is het minimumloon iets van ruim 1500 euro bruto, schoon zak je dan ook af richting de ruim duizend euro. Niet genoeg om zorgeloos van te leven maar je zult ook niet verhongeren.

  Dit zijn de cijfers (afgerond) uit de enquête door mij afgelezen uit de grafiek:

  Pers. (%) inkomen in ฿:
  100 ( 7,1%) 145k
  = 1410 (100%)

  Nu staat er verder dus niet bij of meer dan 1 persoonper huishouden het met dit geld moet doen, en het bedrag wat de eventuele partner binnen brengt wordt ook niet meegenomen. Ook weten we niet of deze ‘expats’ dat echt zijn: werkenden in het buitenland, waarschijnlijk zitten er ook flink wat bejaarden tussen de cijfers. Dan is een inkomen van 650-1100 euro toch zo vreemd? Maar niet voldoende om aan de visumeisen te voldoen: dat is dacht ik 40k oer maand indien je een thaise partner heb en een 65k indien je geen thaise partner hebt. Dan zullen die mensen wel een buffer geld achter de hand hebbe om aan de financiële eisen te voldoen.

  Rond of tegen de 25k is grofweg het instap salaris met een Bachelor diploma op zak. Valt dus nog te doen als je simpel leeft. Degene met minder dan 25k, ja die zullen in een kamertje van 2 bij 3 meter moeten overleven op water en rijst met 1x in de week een biertje. Dat is wel armoe, maar nog steeds meer dan menig Thai (die moet het doen met rond de 10k zeg ik uit het hoofd?).

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.