Thailand. Op het menu: khaw phad curry met papadum

Thailand, Indiase toerist, Erik Kuijpers

De Indiase toerist in plaats van Rus en Chinees….

Het Thaise toerisme draagt nog steeds 20% bij aan het bruto binnenlands product maar krijgt klappen. En niet alleen door de sterk blijvende koers van de baht. Na de Russen blijven er nu al Chinezen weg. Juist in de toevloed van toeristen uit China zit al jaren een groei van 10 procent.

Welke factoren doen een groep Chinezen nu thuisblijven? De economie en welvaart aldaar staan licht onder druk en vergeet niet de vele doden door ongelukken op zee door het uitvaren met slecht weer. Er vallen 41 doden te betreuren nabij Phuket. De schrik in het lijf, denk ik.

De horeca op Phuket voelt het aan de boekingen en is blij met een nieuwe groep toeristen die Thailand komt bezoeken. Mensen van de middenklasse uit India. Die Indiase toerist heeft wat te besteden!

Thailand, Indiase toerist, Erik Kuijpers

Voor de Indiase toerist: meer vluchten, minder visumregels

De budgetcarrier GoAirlines India biedt vanuit 3 steden rechtstreekse vluchten aan op Phuket en uitbreiding naar 10 steden staat op stapel. De Thaise budgetcarrier Thai AirAsia ziet in 2019 een stijging van 20 procent van het aantal passagiers uit India en biedt 47 vluchten per week naar 9 Indiase steden.

In 2018 komen 2 miljoen Indiërs naar Thailand en het Thaise horecawezen verwacht een toename tot 10 miljoen in 2028. Hoe snel zoiets kan gaan bewijzen de mensen uit China: 800.000 in 2008 en 10 miljoen nu. Daarmee maken Chinezen thans 28 procent uit van de toeristen in Thailand maar de groei lijkt er uit te zijn. De Indiase toerist zal dat gat gaan opvullen, verwacht men, en ook de daling opvangen van toeristen uit de EU.

Voor de Thaise economie, die wat gas terug neemt en een afnemende groei te zien geeft, vormt de Indiase toerist een welkome aanvulling.

Thailand, Indiase toerist, Erik Kuijpers

De Indiase toerist; hoop voor de horeca……

Terugloop in boekingen is slecht voor het hotel- en restaurantwezen maar toch ziet de Thai Hotels Association een lichtpuntje. India gaat binnen 8 jaar China van de eerste plaats verdringen als het land met de meeste inwoners en het heeft een groeiende middenklasse die wat te verteren heeft.

‘Wij verwachten groei. Maar we moeten de risico’s spreiden en een goeie mix van nationaliteiten nastreven. Je mag je niet afhankelijk maken van één bepaalde nationaliteit.’

Bron:

Business-standard; https://tinyurl.com/y534d2zc

Foto’s en prenten

Papadum; wikimedia, 6931041.

Logo Go Air India; wikipedia, 60903663.

Logo Thai AirAsia; wikimedia, 27015528.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 790 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*