Thailand. Geen dagje weg zonder de Immigratiedienst


Thailand. Geen dagje weg zonder de Immigratiedienst

Buitenlandse toeristen die besluiten een nachtje bij een vriend te blijven slapen kunnen onaangenaam worden verrast met een boete van 2000 Baht. Sinds medio vorig jaar past de Thaise Immigratiedienst een wet uit 1979 naar de letter toe. Deze wet zegt dat hotels, huiseigenaren, gezinshoofden of huurders van een huis of appartement binnen 24 uur de Immigratiedienst moeten verwittigen indien er iemand met een buitenlandse nationaliteit bij ze verblijft.

De verplichting geldt ook als het slechts om een enkele nacht gaat. Bij verblijf in een hotel of guest house wordt deze registratie in de meeste gevallen online gedaan door de receptie. Als het een privéadres betreft moet een compleet zogeheten TM 30 formulier worden ingevuld door de bewoner van het huis, die onderdak verleent aan houders van een buitenlands paspoort. De laatsten moeten zich daarna wederom binnen 24 uur aanmelden bij de Immigratiedienst als ze weer op hun huisadres zijn.

Thailand. Geen dagje weg zonder de Immigratiedienst
In de rij bij Immigratie

Website Immigratiedienst

Technisch gesproken kan dat allemaal online worden gedaan op de website van de Immigratiedienst, waarop alleen met Chrome of Explorer kan worden ingelogd. In praktijk laat die het echter vaak afweten zodat mensen zich alsnog persoonlijk bij de immigratiedienst moeten melden. Aangezien er vaak lange wachtrijen zijn kan dat een tijdrovende aangelegenheid zijn.

Servicebureau

Vooral voor buitenlanders werkend in Bangkok, die na hun werkweek even een luchtje willen scheppen buiten de hoofdstad, is deze wet een doorn in het oog. Ze zijn er zeker gezien de frequente verkeersopstoppingen, veel tijd mee kwijt. Het enige alternatief is de registratie te laten doen door een visa servicebureau. Daar hangt een prijskaartje aan van 250 Baht.

Verblijfplaats buitenlanders

De wet wordt in het hele land strikt ten uitvoer gelegd om er zeker van te zijn dat de verblijfplaats van buitenlanders bekend is. Zo laat het plaatsvervangend hoofd van de Immigratiedienst Generaal Sompong Chingduang weten aan de krant Naew Na. De krant wordt beschouwd als de spreekbuis van de Immigratiedienst.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 767 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

5 Comments

 1. Is dit nu een beetje commentaarloos komkommertijd nieuws? Of moet men hier écht rekening mee houden?

  Het artikel stelt dat sinds medio vorig jaar deze wet naar de letter wordt uitgevoerd. We zijn nu een jaar verder, zijn dit ook echt de ervaringen. Op een bekende Thaise blog is dit bericht ook geplaatst en lees ik in de vele reacties dat men zich hier heel vaak niet aan houdt en zie ik niet veel ervaringen dat er ook echt is gehandhaafd? Dus is er in de praktijk wel sprake van een strenger regime?

  Ps. Hotels etc. moeten hier voor zorgen. Met een boete van 2000 Bht zou ik geneigd zijn de moeite niet te nemen en te riskeren tot het fout gaat.

  Arnold

  • Arnold, this is Thailand. De wetskennis is lang niet overal aanwezig en ik hoor al jaren verhalen van mensen die in hun dorp geen Immigration hebben en in dat dorp bij de lokale politie op een muur van onbegrip stuiten. Iedere Immigration maakt zijn eigen regels en dat maakt het hele verhaal verwarrend en onbegrijpelijk.

   Maar deze site geeft slechts de wet weer. Slaap je niet in een hotel of guesthouse (die meldplicht hebben) maar in je eigen huis, dat van je partner of bij vrienden, dan hebben die deze verplichting en doen ze het niet en JIJ loopt in een fuik of wil een stempel verlengen dan krijg JIJ de bui over je heen en mag JIJ de knip trekken. Dat het een zinloze vertoning is ben ik met iedereen eens; een crimineel of terrorist registreert zich niet maar lang niet iedereen hoort bij die groep.

   Dus up to you…..

 2. En wat las ik gisteren? Cambodja gaat dat ook doen! Cambodja gaat ook buitenlanders actief (of hinderlijk?) volgen met hun TM30 briefje. En daarna? Laat ik ze eens een tip geven: koppelen die bestanden, jongens! Maak er de Thai-Cam-Big-Bro van. Het bevordert het toerisme hoor!

 3. En hadden ze nu maar eens uniformiteit! Maar ‘This is Thailand’ en iedere ambtenaar maakt eigen regels naar de luimen van de dag, naar hoe de wind waait en hoe de haan kraait…… Mijn Immi zegt dat als ik een paar dagen weg ben (hotel in Bangkok) en terugkeer naar het oude adres dat ik geen nieuwe TM30 nodig heb. Maar elders kan dat weer anders zijn. Zo blijft het een onbegrijpelijke en onwerkbare toestand.

 4. De echte crimineel laat zich niet zien door een TM30 in te vullen. Komen ze t.z.t. wel achter.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.