Thailand: Hoop voor ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven

Hans Geleijnse,Johan van Laarhoven

Er gloort weer hoop in de ‘soapserie’ die ‘Johan van Laarhoven in Thailand’ heet. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil langs diplomatieke weg de in Thailand gevangenzittende Tilburger terug naar Nederland halen. Van Laarhoven, en ook zijn Thaise vrouw Tukta, zit al vijf jaar vast in een gevangenis in Thailand. Hij is de oprichter van coffeeshopketen The Grass Company (Tilburg en Den Bosch). TA-redacteur Hans Geleijnse heeft hier al de nodige aandacht aan besteed, met als rode draad de bedenkelijke rol die de Nederlandse overheid speelt in deze zaak. Terug te vinden op deze site.

Tot nog toe stelde de minister zich op het standpunt dat hij niets kan doen om Van Laarhoven terug te halen uit Thailand. Ook nadat de Nationale Ombudsman in maart met een kritisch rapport kwam, was er volgens de bewindsman geen ruimte om actie te ondernemen. Dat leverde hem veel kritiek op. Na actie van D66-Kamerlid Vera Bergkamp de afgelopen weken is nu tijdens een debat een meerderheid van de Tweede Kamer (naast D66, GroenLinks, SP, VVD, PvdA en 50Plus) voor een motie om in actie te komen zodat er weer hoop is voor ex-coffeeshophouder Johan Van Laarhoven.

Gedoogbeleid Nederland

Johan en Tukta van Laarhoven in voor hen betere tijden.
Foto van website Rolling Stoned/VOC

Frans van Laarhoven is blij met de uitkomst en dat Grapperhaus voor zijn broer nu eens echt in actie komt. Johan en zijn vrouw werden in 2014 opgepakt nadat het Nederlands Openbaar Ministerie in Bangkok had bepleit dat de Thai zelf onderzoek zouden gaan doen naar mogelijk witwassen door de grondlegger van coffeeshopketen. Maar in plaats daarvan werden de coffeeshophouder en zijn echtgenote in de boeien geslagen en geld en goederen in beslag genomen. Van Laarhoven kreeg 75 jaar cel, waarvan 20 daadwerkelijk. Tukta moet een straf van 9 jaar uitzitten. Voor een feit waar in Nederland een gedoogbeleid voor geldt. Maar de Thaise overheid geeft als reden voor de vervolging dat de Nederlander in Thailand met drugs verdiend geld uitgaf.

Cassatieverzoek

De Nationale Ombudsman oordeelde vorige maand dat het Openbaar Ministerie de belangen van de Van Laarhovens uit het oog verloor toen het OM in Thailand om rechtshulp vroeg. Tijdens het Kamerdebat gaf de minister toe dat er fouten zijn gemaakt. Dat het aan controlemechanismes ontbrak. Waarbij niemand zich afvroeg of dit wel de juiste weg was. Vooral gezien de verwachte reactie van de Thaise overheid wanneer iets direct of indirect met drugs te maken heeft. Ook als het om softdrugs gaat. De minister gaat, zegt hij, in gesprek met zijn Thaise collega. Met als inzet een snelle afhandeling van het cassatieverzoek dat de Thaise justitie heeft ingediend. Pas als dat verzoek is afgerond, kan Nederland gaan vragen om Van Laarhoven uit te leveren naar zijn geboorteland. Ook gaat het OM zich inzetten voor de vrouw van Van Laarhoven. Die is ten onrechte afgeschilderd als verdachte in strafzaak, aldus de Nationale Ombudsman.

Brief Johan van LaarhovenHans Geleijnse, Johan van Laarhoven, Spong

Wat meespeelt in deze ontwikkeling is de persoonlijke brief die Johan van Laarhoven vanuit zijn cel naar Grapperhaus heeft gestuurd. Dat maakte veel indruk op hem gaf hij toe. Hij zal de Kamer op de hoogte houden over zijn diplomatieke werk in Thailand, aldus de minister.

Bron: Brabants Dagblad

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

8 Comments

 1. Helemaal mee eens. Moet aandacht voor blijven. is schandalig wat de Nederlandse Staat met zijn leugenachtighe trukkedoos heeft uitgehaald

 2. Ik vraag me af of Johan in aanmerking komt voor de amnestie die de nieuwe koning zal verlenen aan honderden, misschien wel duizenden gevangenen.

  • Normaliter komt er pas kans op amnestie als de hele procesgang is afgerond. Maar er ligt nog cassatieberoep door het openbaar ministerie. De heer en mevrouw van L zullen dat helaas af moeten wachten tenzij de beloofde diplomatieke druk iets uithaalt.

   • Wie bedoel je met ‘wij’? Nederland? Van Laarhovens met cannabis verdiend geld is in NL legaal verdiend. De indianenverhalen over fraude zijn nog niet bewezen. Meneer is in de toekomst een verdachte en daarna beslist de rechter.

  • Eigen schuld.

   Als je in een ander land loopt te rotzooien word je soms harder aangepakt en is het aan het desbetreffende land wat de sanctie is en die is vaak hoger.

   Ik zeg niet dat ze in Nederland ook zo zwaar moeten straffen. Maar elk land heeft een ander strafrecht en wie in een ander land een misdrijf pleegt neemt het risico op een hogere straf. Als wij in Nederland een Thai straffen en de justitie van Thailand zegt wat een lage straf zeg. Dan moet dat land zich net zo hard niet met ons bemoeien. Net als Nederland zich zich niet met Thailand moet bemoeien.

   • Het gaat erom dat Van Laarhoven erin is geluisd doordat justitie de feiten heeft verdraaid. Lees alles er maar eens op na op deze site wat we over hem gepubliceerd hebben. En zijn echtgenote zit sowieso onschuldig vast. En daar bemoeit Nederland zich terecht mee.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.