De hoop van progressief Thailand dreigt te vervliegen

Tino Kuis, Thanathorn Juangroongruangkit. Interview
Thailands hoop in bange dagen: Thanathorn
Foto Khaosod English

Thailands hoop in bange dagen, althans van ruim 6 miljoen Thaise kiezers die af willen van geriatrische politieke netwerken, dreigt te vervliegen. Nieuwkomer Future Forward Partij en zijn charismatische leider Thanathorn Juangroongruangkit worden fors aangepakt. De junta ziet hen als opruiers en cybercriminelen.

Thanathorn moet zich zaterdag bij de politie melden voor een formele beschuldiging wegens opruiing en aanzetten tot rebellie. Een veroordeling kan hem maximaal zeven jaar cel  opleveren. Gisteren zette hij het dwangbevel van de politie online.  Ook een bestuurslid van de partij moet opdraven. Hij dient zich bij de politie te verantwoorden voor een op de Facebook-pagina van de partij geplaatst commentaar over het uit de verkiezingsrace halen en verbieden van Thai Raksa Chart. Deze partij van Thaksin-getrouwen had tot groot ongenoegen van het paleis de zuster van de koning, prinses Ubolratana, tot kandidaat-premier uitgeroepen.

Volgens het online nieuwsagentschap Khaosod English mag de actie tegen Thanathorn beschouwd worden als de meest ernstige tot nu toe. Een veroordeling kan tot een verbod op politieke activiteiten leiden en een verbod op de partij. Thanathorn en twee andere FFP-bestuursleden wacht nog een aanklacht wegens ‘cybercriminaliteit’: het verspreiden van ‘nepnieuws’. Het Openbaar Ministerie stelde twee dagen na de voor de FFP met onverwacht succes bekroonde verkiezingen deze zaak even uit, omdat nog ‘onvoldoende bewijs was vergaard’.  Verondersteld mag worden dat dit snel het geval zal zijn en de dagvaarding een dezer dagen de deur uitgaat.

Waarschuwingen en dreigementen

Het zal toeval zijn dat de aanval op Thanathorn en zijn partij samenviel met dreigend klinkende waarschuwingen van de junta-top. Juntaleider-premier Prayuth beet het spits af met een oproep aan het Thaise volk geen waarheid te hechten aan via sociale media verspreid nepnieuws  over het na veel gedraal bekendgemaakte voorlopige officiële resultaat van de officiele uitslag van de verkiezingen.  Die moet op 9 mei komen, maar de Kiesraad ligt onder vuur vanwege foutieve tellingen van stemmen en zetels.

Hans Geleijnse, Progressief Thailand, Thanathorn
Het wakend oog van de leider in eetzaal Thammasat Universiteit: rommel netjes opruimen studenten
Foto op Khaosod English

Prayuth wijt het nieuws hierover aan ‘onrustzaaiers’ . Hij riep op vertrouwen te hebben in het werk van de Kiesraad en waarschuwde dat er ‘orders voor ingrijpen’ gereedliggen voor het geval de onrust toeneemt. Hij beklemtoonde dat de monarchie niet in gevaar mocht worden gebracht. In diezelfde toon ging een dag later legerleider Apirat Komsongpomg een stapje verder. Hij voorspelde dat een burgeroorlog zou losbarsten als straatprotesten en pogingen de monarchie te ondermijnen doorgaan. Apirat, die na zijn benoeming tot legerchef al het nieuws haalde met coup-dreigementen, richtte zijn pijlen dit keer op academici, studenten, docenten en ambtenaren die in het buitenland hebben gestudeerd. Zij moesten ophouden met spuien van  ‘linkse opvattingen’ over dictatuur en democratie. Volgens hem  ‘verdeeldheid zaaiende, gevaarlijke retoriek.’

Spijkers op laag water

De vraag is dan wel of dit soort uitlatingen gekoppeld aan het optreden tegen de FFP onrust niet vergroot. Voor de beschuldigingen tegen Thanathorn en de zijnen grijpen de autoriteiten terug op een incident uit juni 2015.,,,  Bij een door de politie opgebroken demonstratie van liefst 20 pro-democratie activisten zou Thanathorn zijn bestelbusje hebben uitgeleend om de actievoerders te laten ontkomen aan arrestatie.   Volgens Bangkok Post stelt de politie dat Thanathorn vluchthelper was op basis van destijds gepubliceerde uitlatingen op zijn Facebook-pagina. Een van de (tijdelijk) ontkomen actievoerders destijds was Rangsiman Roma, vorig jaar overgestapt naar een bestuurszetel in de FFP en waarschijnlijk toekomstig  parlementslid.

Hans Geleijnse, Thaise progressieven, Thanathorn, Demonsgtratie
Anti-junta protest 2015

Zeker deze opgerakelde zaak geeft de indruk dat de huidige machthebbers spijkers op laag water zoeken, ver willen gaan om Thanathorns partij, die veel kiezers trok onder jongeren en bewoners van grote steden, als concurrent uit te schakelen. In zijn woensdag op Nederland Wereldwijd gepubliceerde maandblog oordeelt de Nederlandse ambassadeur in Bangkok, Kees Rade, vrij mild over verloop van deze eerste verkiezingen sinds 2011. Hij wijst onde meer op ‘voorzichtig positieve’ internationale reacties. ‘We zullen nu als EU wachten op de uitkomst, en met de volgende burgerregering hopelijk spoedig bijvoorbeeld de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag hervatten.’

De ambassadeur hoopt dat ‘geen roet in het eten wordt gegooid door onverwachte ontwikkelingen, zoals een politiek gemotiveerd besluit om een partij te verbieden of een partijleider aan te pakken, Dat zal het proces op weg naar een meer democratisch Thailand in de kiem smoren en al degenen die zo plichtsgetrouw hun stem hebben uitgebracht in de kou laten staan’, schrijft hij.

Een dag na publicatie is dat al van toepassing op kiezers die hopen op een meer democratisch Thailand. Als Future Forward politiek wordt uitgeschakeld en de leider wegens opruiing veroordeeld zullen zij ongetwijfeld verwachten dat de EU hen niet in de kou laat staan.

Bronnen:

Khaosod English:  Thanathorn gesommeerd door politie
Bangkok Post: Wat deed Thanathorn zomer 2015?
Nederland Wereldwijd: blog ambassadeur Kees Rade

Foto homepage: Generaal Apirat peilt de stemming (2914)

Voorspelling op Trefpunt: Future Forward wordt doelwit

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 329 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

  1. De verkrampte uniformen weten zich geen raad en zien met angst en beven gewone burgers in het parlement komen en tja, wat moeten gewone burgers op dat pluche? Dat lijkt voorbehouden aan de sino-thaise elite die wel weet wat ‘goed voor de burgers is’. Ik vrees dat eerst de FF partij wordt aangeklaagd en door de marionetten in de rechtbanken wordt ontbonden en dat de legerleiding daarna, bij voldoende rust in het land, geen coup zal plegen maar vanwege de onrust er als lesje nog eens 20 jaar aan zal plakken. Democratie is in Thailand ver zoek al mogen de Thaise mensen niet klagen, nee, niet vooral klagen, want in buurlanden is het nog een graadje erger en in Thailand heerst geen dictatuur, hoorde ik een uniform verklaren. Maar dan zit daar toch een knoopje los, denk ik…….

  2. De kliek generaals zijn zelf de grootste onruststokers. Met bovenstaande uitlatingen en politiek gemotiveerde acties van de ‘onafhankelijke’ instanties loept de boel uit de hand. Had het publiek verdomme maar op de ‘goede mensen’ moeten stemmen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*