Thailand heft exportverbod olifanten en ivoor op

Thailand heft exportverbod olifanten en ivoor op
Foto: PubliekDomein/Animals Today

Tot afgrijzen van belangenorganisaties heft Thailand het exportverbod voor olifanten en ivoor weer op. Dat heeft het Thaise Ministerie van Handel bekendgemaakt. Thailand beweert dat de opheffing niet in strijd is met de CITES-afspraken over de handel in bedreigde diersoorten en -producten. Dat meldt Animals Today.

Het land waar de olifant het nationale symbool is mogen olifanten en producten als ivoor en olifantshuid geëxporteerd worden voor ‘onderzoek, diplomatieke doeleinden en uitwisseling tussen academische instituten en musea’. Dat schrijft de Thaise krant The Nation. Te denken valt aan dierentuinen die de dieren ontvangen uit Thailand onder het mom van onderzoek en educatie. Olifanten of ivoor als cadeau tijdens staatsbezoeken of handel in museumstukken. Deze ‘beperkingen’ zijn volgens het departement voor Nationale Parken, Wilde Fauna en Florabescherming (DNP) strikt genoeg om illegale handel uit te sluiten.

Thailand heft exportverbod olifanten en ivoor op
Foto: Publiek Domein/Animals Today

Ivoor

Het besluit is in april genomen en toegelicht door Adul Chotinisakorn, directeur-generaal van het departement voor Buitenlandse Handel. De exportbepalingen voor onder meer ivoor worden dit jaar nog goedgekeurd zegt hij. Volgens de directeur-generaal voldoet alles aan strikte voorwaarden om te verzekeren dat men de CITES-overeenkomst of andere wetten voor het behoud van dieren niet schendt.

Directeur Somkiat Soontornpitakkool van de afdeling Wilde Fauna en Florabescherming denkt ook dat de export van olifanten en olifantenproducten de status van Thailand op de CITES-watchlist niet aantast of wetten voor natuurbehoud schendt. Ondertussen worden de rechten van deze intelligente dieren nog steeds geschonden.

Olifanten uitdelen

Wat de opheffing van het exportverbod in de praktijk betekent is nog afwachten legt Animals Today uit. “Want er zijn meer landen die mooie woorden gebruiken om te rechtvaardigen. Zoals het ‘wetenschappelijk onderzoek’ van Japan om walvisjacht recht te praten.”

Critici in binnen- en buitenland voorzien alvast dat de nieuwe koning van Thailand, Maha Vajiralongkorn, heel wat olifanten en ivoor gaat uitdelen tijdens staatsbezoeken en dat graag binnen de wet wil doen, ook als die daarvoor aangepast moet worden.

Bert Vos
Over Bert Vos 180 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.