Thailand. Grenzen met Myanmar dicht en weer open


 

grens tussen Thailand en Birma dicht
Lange rijen in Mae Sot (foto Seven Media Group,co.ltd.)

In het gevecht tegen verdere verspreiding van COVID-19 gingen dinsdag de grenzen dicht tussen Thailand en Myanmar. Maar bij minstens één grensovergang moest dit besluit door de macht der omstandigheden worden teruggedraaid. Nadat bekend geworden was dat de grenzen dicht gingen, trokken duizenden Birmese arbeiders werkzaam in Thailand op naar de grens in Mae Sot in Centraal Thailand.

De autoriteiten werden daardoor verplicht de Second Friendship Bridge, die Mae Sot verbindt met Myawaddy in Myanmar, weer open te stellen. Dit, ondanks de eerder ingestelde reisbeperkingen. Sinds zaterdag ontvluchtten zeker 17.000 Birmese arbeiders Thailand en keerden terug naar huis. Vele duizenden anderen zijn nog onderweg naar de verschillende grensovergangen.

‘We kunnen niet veel anders doen dan de grens weer openstellen’, zo zei Zin Aung, een Birmese parlementariër, die zich aan de Mea Sot grensovergang bevindt. ‘Ofschoon de grenzen officieel dicht zijn, moeten we deze mensen wel doorlaten. Onze burgers zijn onze eerste prioriteit’.

Verplichte quarantaine

Myanmar, dat lange tijd geen infecties meldde,  rapporteerde dinsdag twee COVID-19 gevallen. Het ging in beide gevallen om mensen, die vanuit Thailand Myanmar waren binnengekomen. Dat aantal steekt schril af tegen de 934 bevestigde besmettingen, die in Thailand gemeld zijn. Er wordt echter ernstig getwijfeld aan de juistheid van die cijfers. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal geïnfecteerde mensen in beide landen veel hoger.

Grens tussen Thailand en Myanmar dicht
Illegale overtocht…(foto Myanmar Times)

Het merendeel van de Birmese arbeiders keert terug naar Myanmar, omdat fabrieken en andere sectoren waar  ze in Thailand werkten, nu gesloten zijn. Bij de grens worden hun lichaamstemperatuur gescreend. De Birmaanse overheid heeft beloofd te zorgen voor transport naar hun woonplaats. Daar zullen ze  14 dagen in quarantaine moeten. Vermoed wordt dat hier en daar migranten, nu de grenzen formeel dicht zijn, ook illegaal een grensrivier zullen oversteken om Myanmar te bereiken. Onder normale omstandigheden gebeurt dat sowieso op grote schaal.

‘Als ik in mijn dorp aankom, zal ik de regels van de overheid zeker opvolgen en in mijn eentje in quarantaine gaan. Ik wil zeker niet dat mijn familie besmet zal raken’, zo zei Ko Win Hlaing, een nu werkeloze fabrieksarbeider.

In een interview met Irrawaddy Magazine, verzekerde een militaire woordvoerder van de gezondheidsdienst dat de overheid de nodige maatregelen genomen heeft om de verspreiding van het corona virus tegen te gaan en geïnfecteerde mensen op te vangen. Het is echter maar de vraag of Myanmar dat tot de armste landen in Zuidoost-Azië gerekend moet worden,  over de nodige test kits beschikt om het virus op te sporen. Het is ook verre van zeker dat er genoeg medische faciliteiten zijn urgente gevallen naar behoren te behandelen.

Bron: Irrawaddy Magazine


Redactie
Over Redactie 640 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*