Thailand: Cher wil gevangen gorilla en lotgenoten uit Pata Zoo redden


Thailand: Cher wil laatste gevangen Gorilla en lotgenoten uit Pata Zoo redden
Bua Noi in Pata Zoo. Foto: Facebook Cher Campagne

Gorilla Bua Noi moet gered. De laatst overgebleven gorilla in Thailand die 30 jaar achter de tralies in een winkelcentrum in Bangkok zijn leven slijt. Een van de initiatiefnemers is de zangeres Cher. Die mede actie voerde om ‘s werelds ‘eenzaamste olifant’ uit een Pakistaanse dierentuin te halen. De 35-jarige dikhuid heeft nu een nieuw leven in een reservaat in Cambodja.

Pata Zoo, zo noemt de Mall in Bangkok de verblijfplaats van Bua Noi en 200 andere dieren op de zevende verdieping. Als attractie voor de bezoekers. Een van de meest trieste plaatsen in de wereld zegt dierenrechtengroep PETA Azië. Onderzoek wijst uit dat de dieren wegkwijnen in betonnen cellen zonder fysieke of mentale stimulatie. Volgens PETA is Bua Noi als baby gevangen genomen en naar de kleine ‘dierentuin’ gebracht. Waar hij sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw met lotgenoten in erbarmelijke omstandigheden leeft. Talrijke beoordelingen op TripAdvisor verwijzen ernaar als ‘dierenhel’.

Thailand: Cher wil laatste gevangen Gorilla en lotgenoten uit Pata Zoo redden
De dierenhel volgens TripAdvisor. Foto: Facebook/Medium World

Leefomstandigheden

In een handgeschreven brief schreef dierenliefhebber Cher aan de Thaise minister van milieu Varawut Silpa-archa haar te helpen met haar missie de gorilla vrij te laten. Ze uitte ze haar diepe bezorgdheid over de leefomstandigheden waarin Bua Noi en andere primaten worden gehouden. Daarin zegt ze dat ze Free the Wild mede heeft opgericht samen met Aspinall Foundation. Voor een toevluchtsoord voor de dieren zonder dat dit ten koste gaat van de eigenaar vof de Thaise overheid. Als de organisaties toestemming krijgen om Bua Noi te verplaatsen, gaat de gorilla naar een vreedzame en natuurlijke omgeving in Congo. En krijgt daar de kans om te socialiseren met andere primaten, zei Cher.

Beter leven voor de gorilla

Als minister belast met het behoud van de dieren in het wild had instructies gegeven aan de betrokken instanties om de beste oplossing te vinden, voor een beter leven voor de gorilla,” vertelde Silpa-archa aan Sky News. Cher nam geen blad voor de mond en noemde de eigenaar van de ‘dierentuin’ en het warenhuis, Kanit Sermsirimongkol, hebzuchtig en geldhongerig. Iemand die profiteert ten koste van de dieren die gevangen worden gehouden. “Good People Of Bangkok I Know You Will Understand & Help Me Stop The Torturing Of Innocent Animals”, twitterde ze,. Ze vraagt daarbij aan haar 3,8 miljoen volgelingen om haar te helpen

Televisie voor vermaak

De eigenaar van de dierentuin vertelde de Bangkok Post vorig jaar dat de betonnen omgeving van Bua Noi ontworpen was om op een grot te lijken en dat ze een televisie heeft voor vermaak. Op de vraag naar een mogelijke verhuizing van de gorilla, zei hij dat het een ‘moeilijke taak’ zou zijn. “Wil je haar terugsturen naar de natuur? We moeten nadenken over de kwaliteit van het leven van de dieren in de jungle. Ze worden bedreigd door ziekten als AIDS en Ebola en door burgeroorlogen en stropers”, zei hij.

Kaavan de olifant

De strijd van Cher om Bua Noi te redden komt dagen nadat Kaavan de reis van Islamabad’s vervallen Marghazar Zoo naar zijn nieuwe thuis in Cambodja maakte. Dit dankzij een lange campagne van de zangeres samen met deskundigen. De 36-jarige olifant had tientallen jaren alleen in boeien doorgebracht. Cher vloog naar het Cambodjaanse Siem Reap International Airport om de olifant te begroeten voordat hij naar het Wildlife Sanctuary ging, waar een sappige vruchtencake en nieuwe vrienden op hem wachtten.

Free Gorilla

Nu vechten Free Gorilla, activisten, liefdadigheidsinstellingen en toeristen om de dieren in het warenhuis te bevrijden. Het gebrek aan bezoekers als gevolg van de pandemie heeft de dieren nog meer geïsoleerd gemaakt. Een petitie die de autoriteiten oproept om de vergunning van de ‘zoo’ niet te verlengen, heeft meer dan 125.000 handtekeningen opgeleverd. In november vorig jaar voerden dierenrechtenactivisten een vreedzaam protest buiten het winkelcentrum. Ze droegen borden met de tekst dat wreedheid geen vermaak is, terwijl ze opriepen de dierentuin te boycotten.

Oerang Oetan op betonnen vloer Pata Zoo. Foto: Facebook Cher Campagne Team.

‘Donker, vies en deprimerend’

Na een bezoek aan de ‘dierentuin’ in 2018, vertelde natuurfotograaf Aaron Gekoski de Dodo dat de verblijven ‘donker, vies en deprimerend’ waren. Hij voegde eraan toe dat de dieren tekenen van depressie en verveling vertoonden. Een chimpansees zat in een kooi, zo smerig dat het bijna onmogelijk was om te zien dat er een dier zat. Een van Gekoski’s foto’s toont een orang-oetan die op de betonnen vloer zit met een ketting aan een metalen balk. Het beeld dat hij zag bezorgde veel bezoekers tranen en emoties. Met zijn foto’s wil hij reactie’s oproepen zodat mensen geraakt worden door wreed natuurtoerisme. En dat de gorilla zo snel mogelijk bevrijd wordt.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 222 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*