Thailand, de Golden Horse Tempel in Chiang Rai.

Een bijzondere tempel !

Wat Tham Pa Acha Thong, zoals de tempel van Phra Kruba Nua Chai echt heet, ligt in een ruige bergstreek, in Sri Kham, Mae Chan, in de provincie Chiang Rai. Het is zeker niet de mooiste of de meest indrukwekkende tempel van Thailand. De tempel heeft echter een unieke uitstraling doordat de monniken hun bedelronde op de rug van hun paard doen. Normaal doen de monniken dit ’s morgens vroeg op hun blote voeten.

Engelen,Golden Horse Temple met Phra Kruba Nua Chai

Toen Phra Kruba Nua Chai, de abt van de tempel, in de streek kwam wonen, liep hij ook iedere morgen blootsvoets door de dorpjes om zijn eten te verzamelen. De dorpelingen kregen echter medelijden met hem, en gaven hem een paard om zijn bedelronde te doen. Hij noemde zijn paard ‘Acha Thong’, omdat het er zo sterk en actief uitzag. Later heeft hij ook de tempel dezelfde naam gegeven.

Lode Engelen,Golden Horse Temple

Phra Kruba Nua Chai

De abt van de tempel is een kleurrijk figuur, vroeger was hij een succesvol bokser en een goede student in de rechten. Op een gegeven moment in zijn leven is hij naar het noorden getrokken, om zich te vestigen als monnik in de streek van de gouden driehoek. Een streek die nog steeds berucht is om de drugsbendes die de omgeving onveilig maken. Kruba zet zich speciaal in om de mensen van de bergstammen in de grensstreek de Boeddhistische levenswijze bij te brengen.

Engelen,Golden Horse Temple

De weeskinderen van Kruba

Kruba zet zich ook met zeer veel kracht in om de vele weeskinderen, die hun ouders verloren bij drugsdelicten, een thuis en een opleiding te geven. Kruba maakt van hen novicen, en leert ze te zorgen voor een paard, waardoor ze leren om verantwoordelijkheid te dragen. Hij leert hen ook lezen en schrijven, en brengt hun de boeddhistische levenswijze bij. Een belangrijk onderdeel van hun opleiding is het Thai boksen. Hierdoor krijgen de kinderen een groot gevoel van eigenwaarde terug. Er zijn ondertussen meer dan 100 paarden in de tempel waar de kinderen, samen met de monniken, voor zorgen. Ook voor meisjes word er gezorgd, ze kunnen uiteraard geen monnik worden, maar krijgen wel een opleiding aan de tempel.

Engelen,Golden Horse Temple

Engelen,Golden Horse Temple

Een bedelronde op de kleine paardjes die lokaal door de mensen van de bergstammen geteeld worden en gebruikt als transportmiddel.

Engelen,Golden Horse Temple

Engelen,Golden Horse Temple

Engelen,Golden Horse Temple

Engelen,Golden Horse Temple

Engelen,Golden Horse Temple

Engelen,Golden Horse Temple

Engelen,Golden Horse Temple

Een standbeeld dat symbool staat voor de oosterse vechtkunsten.

Engelen,Golden Horse Temple van Phra Kruba Nua Chai

Engelen,Golden Horse Temple van Phra Kruba Nua Chai

Het ruige gebied in het noorden van Chiang Rai maakt het leven van de lokale mensen en de monniken niet gemakkelijk. Ook de paardjes van de monniken hebben het niet gemakkelijk op hun tochten over de smalle steile paadjes naar de kleine bergdorpjes.

Engelen,Golden Horse Temple van Phra Kruba Nua Chai

Een gouden paard aan de ingang van de tempel.

Engelen,Golden Horse Temple

Zorgen voor een paard als deel van je opleiding.

 

© Lode Engelen, foto’s genomen in de Golden Horse tempel op 08.06.2019.

Youtube video over de tempel.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 223 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

  1. Ik krijg altijd wat kriebels als ik lees ‘bergstammen, toeristische attractie, weeskinderen, boeddhistische levenswijze bijbrengen’. Hoeveel kijkt men neer op de levenswijze van de bergstammen en doet men dit ter eigen (Thaise)eer en glorie? Laat ik hier maar mijn twijfels even opzij zetten.
    Hier is de lange documentaire van Mark Verkerk Buddha’s Lost Children.
    https://www.youtube.com/watch?v=sG3_aYPz3ko

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*