De Thaise goklust is niet te stoppen…..

Thailand, goklust, Erik Kuijpers

Wat niet mag is het lekkerst! En het vlees is zwak, toch?

Het zal je verbazen: in Thailand is gokken verboden! Behalve het meedoen aan de staatsloterij die twee keer per maand trekt. Maar dat verbod is niets waard; de Thai en zijn goklust: het is niet te stoppen.

Thailand, goklust, Erik Kuijpers
De Thaise staatsloterij

De goklust kan echt alle kanten op

Een onderzoek in 2019 heeft uitgewezen dat 57% van de bevolking op een of andere manier gokt. Dat zijn bijna 40 miljoen mensen! Het ‘Research Centre for Social and Business Development’ deed onderzoek onder 44.050 inwoners en deelde het rapport met andere instanties die het gokken bestuderen.

Dat gokken de aandacht heeft blijkt wel uit de instituten die zich met goklust bezig houden: Thai Health Promotion Foundation, de Centre for Gambling Studies, de Stop Gambling Foundation en studiecentra van universiteiten zoals van de Chulalongkorn.

En allemaal roepen ze ach en wee en er gebeurt niks.

Het gokken vindt plaats in alle leeftijdsgroepen van de samenleving en zelfs onder de jeugd: 733.000 jeugdigen tussen 15 en 18 jaar besteden hun centen aan gokzaken.

De voorkeuren voor hun goklust

Nummer 1 is duidelijk voetbal met een omzet nationaal van 5 miljard euro. Als je wat dieper graaft in die gokmanie leer je dat gezinnen kapitalen inzetten op het WK voetbal en soms de schuld moeten aflossen in de vier jaar tot het volgende WK…..

Dan is er de ondergrondse loterij. Die goklust kluistert miljoenen mensen aan de media; de landelijke omzet wordt geschat op 4,8 miljard euro. Nog steeds meer dan de staatsloterij die een omzet haalt van 4,7 miljard euro.

De staatsloterij vindt men onappetijtelijk. Saai. Een te klein prijsaanbod en vaak zijn de lootjes uitverkocht. Dan verhoogt de verkoper de prijs, het is schaars goed geworden, en dat mag niet: 80 baht is het maximum maar er wordt vaak meer gevraagd voor de ‘winnende nummers’ die een monnik heeft geadviseerd of gewoon in de sterren geschreven staan…..

De staatsloterij is niet erg actief; hogere prijzen zijn geadviseerd, een soort superjackpot, online kopen, de adviezen liggen er maar men zit bepaald stil bij het staatsbedrijf.

En dan ga je erom vragen….

Thailand, goklust, Erik Kuijpers

Gokken op dieren en op boksen

Dat zie je in heel Thailand. Hanen zijn populair. Maar gevechten tussen stieren komen ook voor en gokken op honden die een gewicht trekken.

En dan zijn er nog de bokswedstrijden waar zwaar wordt gegokt en zo af en toe neemt men casinotafels in beslag. En voor de vrolijke noot: waag het niet met een groepje vrienden een avond te gaan bridgen want dan kun je in de bak verdwijnen……

Daarmee is de goklust niet gestild. Nieuw is het online gokken en de overheid is er inmiddels achter dat lieden met minder nette bedoelingen zich daarin genesteld hebben. Tussenpersonen die het niet zo nauw nemen met het achtste gebod dat zegt dat je niet mag stelen…..

Het gevolg is dat de overheid in augustus 3.300 burgers moest waarschuwen dat hun persoonlijke gegevens gestolen waren van online goksites…….

Maar het lijkt de Thai niet te deren. Geld moet rollen……!

Bron:

Calvinayre.com; https://tinyurl.com/y53ah74n

Meer lezen?

Eerder op deze site: https://www.trefpuntazie.com/de-loterij-nummertjes-kijken/

Foto’s en prenten

Gokkers, 1494, ‘Ship of fools’; .wikimedia, 17459013.
Thaise staatsloterij; wikipedia, 48737530.
Hanengevecht in zuidelijk Thailand, schilderij, ongedateerd; wikimedia, 38699982.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Dat deed Jezus ook in de tempel bij de tollenaars. Dit is het huis van mijn vader zei hij toen. Althans, volgens de Bijbel. En je wezenloos onbegrijpend aanstaren, dat ken ik wel van die landen. Vooral in India.

  2. Bijna mijn hele (ex) Thaise familie gokte. Het was mijn (ex) schoonvader die goktenten opende en zijn dochter daarnaar meenam. Hij betaalde de politie om de andere kant op te kijken.
    Tijdens de uitvaart van het neefje en vriendje van mijn zoon (hij overleed aan de ziekte van Hodgkin op 12 jarige leeftijd) werd er ijverig gegokt des avonds. Een vrouw die ik kende pleegde zelfmoord omdat haar man alles vergokte zodat ze geen geld had om babymelk te kopen voor de kleindochter die ze verzorgde. Ook bij deze uitvaart werd er flink gegokt. Ik was zo kwaad dat ik met mijn voet de parafernalia omver schopte. Iedereen keek mij wezenloos aan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.