Thailand. Wat een mooi land met giftige lucht; om eens lekker op adem te komen…

Thailand, giftige lucht, Erik Kuijpers

Thailand houdt ook opiniepeilingen. De Suan Dusit Rajabhat Universiteit te Bangkok-Dusit heeft 1.365 mensen (van de 68 miljoen) ondervraagd over hun gevoel van veiligheid en 67 procent acht zich in meer of mindere mate onveilig in eigen land. Hier is het geen ‘poep op de stoep’ maar persoonlijke onveiligheid.

Beroofd worden, zeggen 68 van 100; geweld en wapens 33, drugs 25 en seksueel geweld 21. Je ziet dat men meer dan één hokje mocht aankruisen. En 15 van 100 mensen noemen ‘smog’ als bedreiging voor hun veiligheid. Ze vrezen de giftige lucht.

Thailand, giftige lucht, Erik Kuijpers

Fijnstof PM2.5 veroorzaakt giftige lucht

De monitor AirVisual neemt wereldwijd gegevens op en publiceert die. PM2.5 fijnstof haalt in de grote steden niveaus die gevaarlijk zijn ook voor gezonde longen. Bangkok haalt wel eens een waarde van 163 voor giftige lucht waarbij alles boven 150 als gevaarlijk wordt gezien.

En wat doet de overheid? Plannen zat maar acties als het beperken van vrachtvervoer en zwaveluitstoot en het promoten van carpooling en openbaar vervoer komen er slechts voor de korte termijn. Klaart de giftige lucht op, dan gaan alle plannen weer netjes een lade in…

Thailand, giftige lucht, Erik Kuijpers

De kwalijke effecten van giftige lucht met fijnstof PM2.5 staan op bijgaande prent. Dat weet de Thaise overheid ook, maar de burgers hebben er geen vertrouwen meer in dat dit probleem in goede handen is bij hun overheid. Een studie van genoemde universiteit geeft aan dat een dikke 90 procent geen enkel vertrouwen meer heeft in de regering. Wat andere soorten vervuiling betreft geeft 55 procent aan de discussies en maatregelen actief te volgen.

Greenpeace dringt al jaren aan op maatregelen tegen giftige lucht voor de lange termijn, ook in Thailand, zoals beter openbaar vervoer en het ontmoedigen van autogebruik. Maar net als in de westerse wereld moet je daarvoor heel veel adem hebben… Behalve nu, met de coronacrisis. Als mensen bij bosjes het leven laten en handel en toerisme gevaar blijken te lopen, dan komt men met rigoureuze maatregelen.

Thailand, giftige lucht, Erik Kuijpers

De Chiang Mai Breathe Council en giftige lucht

Daar hebben ze andere giftige lucht; door afbranden van landbouwgrond en bossen. Mevrouw Nalee Intaranan, mede-oprichter, muziekdocente en artiest zegt dat de raad twee doelen nastreeft: maatregelen van de overheden als budgetteren en uitvoeren van maatregelen en wetswijziging, alsmede het promoten van bewustwording bij het publiek over de gevaren van fijnstof.

De regio Chiang Mai staat bekend om de luchtvervuiling door verkeer, fabrieken, het opstoken van wegbermen, landbouwgrond en bossen en behoort tot de gevaarlijkste gebieden van Thailand. Mevrouw Nalee: ‘De vervuiling verschilt van regio tot regio en eist dus een veelzijdige en permanente aanpak. Niet het hapsnap-beleid dat pas ingrijpt als er iets aan de hand is en daarna netjes in een lade gaat.’

Thailand is alleen geholpen met een brede nationale aanpak gesteund door goede wetgeving. Maar of de overheden zo gaan ingrijpen dat giftige lucht in Thailand tot het verleden behoort? Time will tell.

Bron:

The Asian Post; drie artikelen uit 2019 en 2020.

Meer lezen?

De fijnstof-toestand in de wereld; AirVisual.

Bangkok Post; het concert tegen luchtvervuiling.

Foto’s en prenten

Smog in Beijing, 2005. De foto’s verschillen welgeteld 2 dagen van elkaar. Wikimedia, 2190112.

AirVisual logo facebook

Kwalijke effecten van pm2.5; thanks to BKP Graphics.

Chiang Mai Breathe Council; logo facebook.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 819 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*