Thais wonder volgens regering: betere gezondheidszorg voor minder geld

Redactie, Gezondheidszorg, Bloomberg, Junta
Efficiënt voor iedereen? Archief foto The Nation

Generaal-premier Prayuth Chan-Ocha heeft met tevredenheid geconstateerd dat Thailand het steeds beter doet in gezondheidszorg voor de Thaise bevolking. Hij verwees daarbij naar een door het financiële nieuwsbureau Bloomberg gepubliceerde jaarlijkse landenvergelijking over hoe efficiënt het voor gezondheidszorg uitgetrokken budget wordt besteed.  Thailand maakte op deze index een enorme sprong voorwaarts ten opzichte van vorig jaar en zou ook complimentjes van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) hebben gekregen.

Thaise deskundigen in de gezondheidszorg zijn minder enthousiast.  ‘Ons gezondheidszorg systeem wordt nog efficiënter als de regering ervoor zorgt dat er genoeg kapitaal beschikbaar is. De regering moet gezondheidszorg niet zien als een kostenpost,’ zegt Nimit Tien-udom, directeur van de AIDS Access Stichting. Nimit vindt dat er meer geld naar het ziekenfonds-systeem moet, waarvan de armsten in de samenleving kunnen profiteren. Ook meent hij dat de regering meer aandacht moet schenken aan het betaalbaar houden van medicijnen. In plaats van importeren meer en betere medicijnen in eigen land produceren, vindt hij.

Kritiek kwam eveneens van docent Sustarum Thammaboosadee van de Thammasat Universiteit. Volgens de index daalden de staatsuitgaven voor deze sector per hoofd van de bevolking met 40 procent naar Bt7,086 (rond €190). Sustarum vindt dat de armere Thai bij deze efficiëntie-benadering in feite verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van gezondheidszorg. Behalve dat er meer geld voor het ziekenfonds moet komen is er geen faire verdeling van het budget, stelt hij. Er gaat meer geld naar gezondheidszorg voor ambtenaren dan voor gewone burgers.

Redactie, Gezondheidszorg, Bloomberg, Junta

Bloomberg gebruikt voor de efficiëntie-index het totale budget voor gezondheidszorg, waarbij inbegrepen preventie, voedingsleer, family planning en eerste hulp.Volgens de index steeg de levensverwachting van de Thais van 74.6 naar 75.1. Thailand ging van de 56 vergeleken landen van plek 41 vorig jaar naar 27 nu.

Prayuth zei dat de Wereld Gezondheids Organisatie Thailand als voorbeeld stelt hoe universele gezondheidszorg georganiseerd kan worden: het Thaise systeem kost weinig en levert kwaliteit. Minister voor volksgezondheid Piyasakol Sakolsatayadorn was ook blij met de pluim van Bloomberg. Thailand staat in Azië nu op de negende plaats, na onder meer Hong Kong, Singapore en Zuid Korea, zei hij. Bovendien wordt de sector medisch toerisme ook vermeld als een van de snelst groeiende in ons land, zei hij.

Op de Bloomberg lijst stonden slechts drie ASEAN landen: Singapore op de 2e plaats, Thailand op nummer 27 en Maleisië op de 29ste plaats. Nederland daarentegen doet het in deze kosten-effectiviteit analyse helemaal niet zo goed: op de 28ste plaats.

Dat is een stuk beter dan Engeland (35), Denemarken (41), Duitsland (45!) en Amerika (54). Maar wel een plaats achter Thailand.

Bronnen: Bloomberg, The Nation en met dank aan Olleke Bolleke in Thailand

Redactie
Over Redactie 575 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.