Thailand en het gezichtsbedrog


Niets is wat het lijkt

Vanavond kwam niet meer zo kleine huisgenote M. me waarschuwen. Kijk naar de televisie, er is wat aan de hand. Ik rende naar het belendende scherm en ze wees op het bekende logo dat zendtijd van de rijksoverheid aangeeft. Op vrijdagavond is dat het signaal voor een toespraak van de premier. Ik keek op m’n mobieltje: geen vergissing mogelijk, woensdag.

Na een lange ‘trailer’ met prachtige beelden van waarschijnlijk het Tourist Agency Thailand kwam een presentatrice in beeld. Uit haar nu door m’n beide niet meer zo kleine huisgenotes vertaalde woordenstroom begreep ik dat er een soort balans werd opgemaakt van alles wat al beter ging en nog beter zou gaan in het Land of Smiles. Te danken aan de inspanningen van de zittende regering uiteraard.

Nu heeft dat bewind als nieuwejaarspresentje de minimumlonen met 5 procent verhoogd. Afhankelijk van waar je woont in dit land kan dat een maximum opleveren van 315 baht dagelijks (weliswaar is Thailand volgens de regering één staat, maar bij bepaling van het minimumloon gaat het mes in de landkaart). Het moet aan deze verhoging liggen dat de reportage over (volgens huisgenote M.)  ‘more and more happiness in the country’ alleen maar lachende gezichten toonde. Beelden zeggen meer dan woorden. Thailand op z’n best. Kleurrijk, veel mensen in traditionele dracht, markten met welvoorziene kraampjes en dan weer prachtige stadscentra met vredige, schone straten. Kortom, alles wat ik zie als ik de deur uitga om boodschappen te doen.

Hans Geleijnse, Gezichtsbedrog, Thaise werkelijkheid
Foto ©Nietsiswathetlijkt

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de beelden niet ‘echt’ zijn. Het zit ‘m waarschijnlijk in de wijze van presentatie. Het deed me denken aan m’n bezoek gisteren aan een instituut ter heling van fysiek en geestelijk malheur. In de met kunstmarmer opgetuigde ruime lobby van dit ziekenhuis was een grote kerstboom geplant, met daarnaast een vrolijke sneeuwpop die niet smolt. Ik keek weer op m’n mobieltje. Kerstfeest, al twee weken een gepasseerd station, het had niet gesneeuwd en sneeuwen deed het niet. Maar kerst, kerstbomen, sneeuw en sneeuwpoppen bestaan wel, dus je zou kunnen denken dat….

Niets is wat het lijkt. Om in stijl te blijven pende ik bij het royaal belonen van de inspanningen van arts en ambulante hulptroepen een pracht van een signatuur op het bonnetje van de betaalautomaat. ‘Thaksin Shinawatra, kijk maar,’ zei ik en gaf de kassajuffrouw het bonnetje terug. Ze begon hard te lachen en stopte het papiertje in haar bonnetjesdoosje. Echte Thai-mensen weten dat hier niets is wat het lijkt. Allemaal getrainde tv-kijkers.


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 345 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.