Thailand. Geweldig nieuws. Alle grotjongeren bovengronds (update)

Redactie, Geweldig Nieuws, Grotjongeren gered
Khaosod via Instagram account Mosssuzy_thes

Met dank aan de Voorzienigheid en moedige redders uit Thailand en buitenlanden: alle dertien leden van het meest bekende voetbalteam ter wereld zijn dinsdag gered uit een onder water gelopen grot. Na zeventien dagen spanning konden dolgelukkige ouders en een opgeluchte natie hun blijdschap de vrije loop laten. Alle dertien in goede gezondheid, volgens lokale autoriteiten tonen ze zelfs geen tekenen van stress.  ‘Ze hebben geweldig voor elkaar gezorgd’, zei woordvoerder namens gezondheidszorg Thongchai Lertwilairattanapong. Alle geredden moeten voor nazorg minimaal een week in het ziekenhuis verblijven .

Redactie, Geweldig Nieuws, Grotjongeren gered
Foto Khaosod English

De laatste vijf geredden, onder wie de coach, werden dinsdag per helikopter en ambulances naar het ziekenhuis gebracht. De ouders van de eerste geredden mochten ook als eersten hun kinderen bezoeken. De overigens deden dat gisteren en vandaag. Thongchai ontkende overigens het gerucht dat de jongens fikse doses kalmerende middelen werd toegediend alvorens zij begeleid door duikers begonnen de ongeveer vijf uur durende gevaarvolle tocht van hun verblijfplaats naar de uitgang van de Tham Luang-grot.

Zondag werden de eerste vier jongens bovengronds gehaald, maandag nog eens vier en vandaag, met allerlei pessimistische voorspellingen van mogelijke mislukking door snel verslechterende omstandigheden in en buiten de Tham Luang grotten op zestig kilometer van Chiang Rai, de laatste vijf. Ekapol Chantawong, de 25-jarige coach van het team, heeft voor zijn redding zijn excuses aangeboden aan aan ouders en familieleden van de jongens, Veel Thai op sociale media stelden hem verantwoordelijk voor de helse  grotexpeditie van zijn team van 11- tot 16-jarigen.

Uit de hele wereld stromen de gelukwensen binnen. Vanzelfsprekend ook uit de voetballerij. De Wilde Zwijnen, zoals het team zichzelf noemt, zijn inmiddels door de FIFA uitgenodigd de finale van het WK in Moskou bij te wonen. Manchester United, een van de in Thailand zeer populaire Engelse clubs, wil hen zodra zij daartoe in staat zijn naar Old Trafford halen. Het aantal door England-fans aangereikte voetbalshirts van het nationale teams is niet meer te tellen.

Het succes van de geslaagde eddingsoperatie werd gebracht door het team van de Thaise Navy Seals dat samen met meer dan tien buitenlandse grottenduikers hun leven waagden bij het redden van de jongens. In totaal waren bijna honderd duikers bij het reddingswerk betrokken, meldt persagentschap Khaosod English. Volgens verschillende buitenlandse media, onder meer het Britse dagblad The Guardian, was het kantje boord. Enkele uren nadat de laatste vijf waren gered begaven twee waterpompen het en steeg het waterpeil in de grot snel. Reddingswerkers nog bezig met opruimwerkzaamheden dreigden ingesloten te raken en konden zich ternauwernood in veiligheid brengen.

Het gevaarlijke ondergrondse reddingswerkwerk eiste vorige week vrijdag het leven van Saman Kunan (37), in 2006 afgezwaaid bij de Navy Seals. Hij was een fanatiek sportsman die op luchthaven Suvarnabhumi werkte. Kunan was als  vrijwilliger naar de grot gekomen. Bij het transport van zuurstoftanks en andere hulpgoederen raakte hij,  in ademnood, buiten bewustzijn  en kon niet van de verstikkingsdood worden gereed.

Redactie, Geweldig Nieuws, Grotjongeren gered
De Kunan’s in gelukkiger tijden
Foto’s op Instagram/Facebook

Zijn stoffelijk overschot zal zaterdag in Roi Et in Oost-Thailand worden gecremeerd. Daarvoor is een speciaal crematorium gebouwd.  Bij de vreugde-uitbarstingen over de redding van het voetbalteam krijgt ook de treurnis van Valeepoan Kunan, de 38-jarige echtgenote van de omgekomen duiker, aandacht. Valeepoan heeft op sociale media in ontroerende berichten geschreven over haar immense verdriet over het verlies van haar geliefde.

Er wordt bij de crematie enorme belangstelling verwacht. Een busonderneming in de stad Roi Et organiseert vanaf donderdag een shuttle-dienst naar het crematorium.  De familie heeft laten weten donaties met vermelding naam Saman Kunan te accepteren op rekening 670-0-40100-3 van de Krung Thai Bank..

 

 

Redactie, Geweldig Nieuws, Grotjongeren gered
Foto FB pagina coach Ekapol. Genomen tijdens ‘meditatietrip ‘ in 2017

De autoriteiten bezinnen zich nu op maatregelen om gevaarlijke ‘attracties’ als het grottenstelsel bij Tham Luang beter te beveiligen tegen onwetende of waaghalzerige bezoekers. Coach Ekapol en zijn Wild Boars waren al eerder in Tham Luang, als onderdeel van ‘survival missies’ bedoeld voor opvijzelen van teamgeest.

Het onafhankelijke persbureau Khaosod verdient overigens een pluim voor uitstekende berichtgeving

Bronnen: Khaosod English, Bangkok Post

Foto’s: Instagram, Facebook van coach Ekapol Chantawong, Khaosod

 

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 513 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*