Thailand. Eén groot boevenkamp?

Thailand, gevangenen, Erik Kuijpers

Je ziet ze nauwelijks liggen, de 144 gevangenissen van Thailand maar het zijn er toch echt 144. En ze zitten vol, overvol. In Thailand zitten thans 358.693 gevangenen in de bak, cijfers per 1 augustus 2019. Deze cijfers komen van het Thaise gevangeniswezen en men voegt er aan toe dat 13% vrouw is.

Thailand, gevangenen, Erik Kuijpers

Thailand heeft onevenredig veel gevangenen

Een schandelijke plaats op nummer 4 in de wereld; na de V.S., Honduras en Turkmenistan. Op bovenstaand schema komt Thailand net niet in het diepste blauw terecht vanwege de 17% ‘gevangenen’ die opgesloten zitten tijdens voorarrest of in afwachting van uitwijzing.

De cijfertjes: Thailand heeft per 100.000 inwoners meer dan 500 mensen in de bak zitten. In Nederland is dat ongeveer 50.

Waarom deze plaats in de wereld? Zijn Thaise mensen zoveel slechter dan  witneuzen?

Ongeveer 70 procent zit vast wegens drugsgerelateerde delicten want Thailand straft voor drugs draconisch. Voor een paar cannabisplantjes heb je zo 15 jaar aan je broek als je tenminste niet de 40.000 en meer baht kunt ophoesten om je vrij te kopen. En armoede drijft helaas veel mensen de drugshandel in.

De crisis in 1997 heeft de werkgelegenheid sterk aangetast en daarna zag je een ongehoorde stijging van de drugshandel in Thailand. Onder de regering Thaksin is de jacht op de daders geopend waarbij maar raak werd geschoten,wat naar schatting 2.800 mensen het leven heeft gekost, waaronder toevallig aanwezige vrouwen en kinderen.

Seksuele voorlichting is er nauwelijks in gezin en op scholen. Maar abortus is niet toegestaan. De overgrote meerderheid kan geen abortus elders betalen en dat zie je aan de tienerzwangerschappen: 400 per 1.000 meisjes tussen 13 en 19, en in Nederland slechts 3….. Met als gevolg: te jonge gezinnen, laag opgeleid, geen werk, geen bijstand dus dan maar in de drugshandel. Het snelle geld! Daardoor zit van een jong gezin vaak vader én moeder vast in (jeugd)detentie en gaan de kinderen een weeshuis in; hun leven is dan al bepaald: armoede en later de bak in.

Thailand, gevangenen, Erik Kuijpers

De gevangenen worden ook nog eens slecht behandeld

Betweters vertellen je dat Nederlandse gevangenissen ‘5-sterren hotels’ zijn; dat is natuurlijk niet zo maar de behandeling van de gevangenen, die later weer de maatschappij in moeten, begint al in de cel en dat mag gerust vijf sterren hebben.

Dat gaat in Thailand toch anders.

De bajes in Thailand is standaard overbevolkt en de omstandigheden zijn verschrikkelijk. Geen bedden; men slaapt op de betonnen vloer naast het gat in de grond dat de wc voorstelt. Gebrek aan ruimte, dubbele bezetting in de cellen, mensen op een hoop, en slecht voedsel.

Over dat laatste: de gevangenis krijgt 49 baht voor dagelijkse voeding gebaseerd op het aantal gevangenen dat er maximaal in kan. Maar er is overbevolking, soms wel 100%, dus de voeding gaat er onder lijden. Ook die 49 baht, 1,5 euro, is al aan de lage kant voor drie maaltijden en schoon drinkwater.

Medische verzorging? Lang geleden las ik een bericht dat een gevangenisdirecteur er trots op was dat hij de laagste kosten voor medische verzorging had van alle gevangenissen in Thailand. ‘Paracetamol is goed voor alle kwalen’ is daar het devies.

Hulp bij psychische problemen? Wat denk je zelf?

Over begeleiding naar een leven buiten de bajes hoef je in Thailand niet te beginnen; daarom is de recidive zo hoog. Men komt uit een gat en valt er direct weer in.

Lang straffen helpt helemaal niet

Dat geven internationale onderzoeken aan. Je moet de oorzaak van het gedrag aanpakken en dat is in Thailand veelal de diepe armoede waarin men moet leven. Recidive, zeggen de onderzoeken, komt vaker voor bij lange straffen.

Wat doe je tegen de immense armoede? Verdeling van welvaart is een taak van de overheid, maar die schiet ernstig tekort. Beloftes zat in de aanloop naar verkiezingen, maar daarna worden die vergeten. Zo houd je armoe en dwing je mensen de criminaliteit in. Noi-met-de-korte-achternaam betaalt het gelag en kan voor het stelen van voedsel, al is het een mandje paddenstoelen in het bos, jarenlang de bajes in.

Land of smiles? Ja, voor de bovenlaag en de middenstand. Alleen voor hen.

Zoals de verdeling van welvaart nu is, zal het gevangeniswezen nog lang te kijk staan als vierde in de wereld. Niets om trots op te zijn!

Bron:

Newbloommag; https://newbloommag.net/2019/09/14/thai-carceral-state/

Meer lezen?

Over een gewone burger die op het verkeerde pad raakt. https://www.trefpuntazie.com/thailand-geboren-kansloze-blinddoek-lady-justice-yaba-hansgeleijnse/

Foto’s en prenten

Vrouwenbajes Chiang Mai; wikimedia, 6729594.

Aantal gevangenen per 100.000 inwoners; wikimedia, 61711663.

Logo van het gevangeniswezen; website.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

12 Comments

 1. Goed verhaal, Erik. De volle gevangenissen zijn niet zozeer te wijten aan veel criminaliteit maar veel meer aan de extreem lange gevangenisstraffen voor kleine vergrijpen. Je beschrijft de vreselijke toestanden in de gevangenissen goed. In de overvolle cellen is ook de hele nacht het volle licht aan. Ook het hele juridische proces is oneerlijk. De meesten kunnen zich geen advocaat veroorloven en worden bij hamerslag veroordeeld.

 2. Of al die miljoenen mensen lui zijn waag ik te betwijfelen. Denk wel dat het voor veel Thai niet lukt om iets te bereiken door de wijze waarop deze hierarchische maatschappij in elkaar zit wat rangen en standen bestreft. Als je constant tegen muren aanloopt ondanks al je inspanningen en je talenten dan raak je op een gegeven moment murw en geloof je het verder wel. En zet je je nergens meer voor in. Laat je de boel de boel. Voor een buitenstaander kan dat op luiheid lijken. Maar dat is het dus niet.

 3. De armoede roepen de meeste zelf op zich af, vaak te lui om iets te doen en dan is het met drugs wel heel makkelijk geld verdienen. In dit land komt niemand om van de honger je kunt zelf je voedsel overal verbouwen of zelfs gratis krijgen maar ja de duurste scooter kun je dan niet kopen

  • “…De armoede roepen de meeste zelf op zich af, vaak te lui om iets te doen…”

   Ik heb in 26 jaar Thailand andere ervaringen opgedaan maar ben blij met iedere deskundige reactie.

  • Weet je wie die luie, onnozele en onverschillige personen zijn in Thailand? Dat zijn al die pensionado’s die profiteren van die arme Thais en ze vervolgens uitschelden.
   Het percentage Thais dat werkt is groter dan het overeenkomstig percentage in Nederland. Thaise werkers werken gemiddeld 2600 uur per jaar, voor Nederlanders is dat de helft: 1300 uur. Verbouw jij ook je eigen voedsel, Bart? Doen hoor!

  • Helemaal juist..na 13 jaar hier in Thailand te wonen weet ik zeker dat het gros van de armen het aan zichzelf heeft te danken en hun gebrek aan initiatief. Zoveel kansen gegeven en alles systematisch kapot gemaakt..ik help niet meer. Ze zijn het niet waard. Op de uitzonderingen na. Er isoveral werk hier. er is overal eten, maar ze vertikken het gewoon en leven allemaal van de zak van die ene die wel wil en die komt dus ook niet verder.

   • J.A., ik verwijs naar andere reacties hier die de vinger net als ik op de zere plek leggen en die zere plek is NIET de arme zelf…..

   • Ja zeker, J.A. ! Het gros van de armen in Thailand heeft het aan zichzelf te wijten. Enige gevalletjes die ik in de afgelopen 20 jaar tegenkwam:
    Een arm hoogbejaard echtpaar zonder kinderen. Te weinig seks gehad en niet eerder dood gegaan.
    Een arme gehandicapte vrouw. Slecht karma uit haar vorig leven.
    Een arme boer, vorig jaar een mislukte oogst door droogte en dit jaar door overstromingen. Waarom ging hij niet ergens anders wonen?
    Een arme arbeidsongeschikte man. Hij moest toch weten dat bouwvakkers veel ongelukken krijgen?
    Een arme jonge vrouw met Aids. Stom dat ze geen condooms gebruikte.
    Een arme alleenstaande vrouw met twee studerende dochters. Waarom trouwde ze geen rijke farang?
    Een arme ontslagen leraar. Waarom moest hij zo nodig corruptie in de school naar buiten brengen?
    Een arme werkeloze jonge man. Kan hij de verzorging van zijn behoeftige ouders niet aan iemand anders overlaten?
    Gelukkig waren er in mijn dorp ook wat rijke mensen. Een aannemer die goed op kon schieten met het dorpshoofd, een handelaar in drugs en de eigenaresse van een karaoke bar. En twee rijke farangs die leefden van uitkeringen uit hun geboorteland.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*