Thailand. Wat de generaal nu echt heeft gesneerd


Thailand, generaal Apirat

Was het nu peptalk, psychologische oorlogsvoering, een preek of paranoïde bombast wat we te horen kregen op vrijdag 11 oktober van legerleider generaal Apirat Khongsomphong?

Dat hangt er vanaf wie je er over vraagt, maar generaal Apirat is overduidelijk bezorgd over jonge Thaise mensen, en het lijkt erop dat hij ze niet heeft kunnen overtuigen. Hij zegt ‘Laat ik studenten eens vragen: gaan jullie net als in Hongkong de straat op als ontevreden personen jullie ophitsen en hun propaganda jullie hoofd op hol brengt?’

Twitter #redbuffalo over generaal Apirat

Het antwoord van Twittergebruikers, en dat is vooral de jonge generatie, is luid en duidelijk. Binnen een paar uur heeft op de zaterdag daarna de #redbuffalo 226.000 tweets. De naam redbuffalo komt van Apirats bijnaam Daeng, dat is het Thaise woord voor rood, en de vergelijking met buffalo betekent in de volksmond ‘dom’. De naam is laatdunkend.

Elders is wel bijval. Op de conservatieve Nation TV geeft een peiling aan dat 97 procent van de kijkers zijn speech steunt die gaat over de gevaren van het communisme, over bedreigingen jegens de monarchie en over de gevaren van politieke partijen die door de jeugd worden gesteund zoals de Future Forward partij. En of dat nog niet genoeg is krijgt hij de score van 100 procent van zijn vriend tevens stroopsmeerder Chuwit Kamolvisit, een voormalige massagekoning die politicus werd en thans op TV een kwebbelende presentator is.

Hoe de score ook is, hij kan niet verhelen dat zijn verhaal onsamenhangend en verwarrend is. In zijn speech die 90 minuten duurt bekritiseert hij Thaise mensen vanwege hun sympathie voor het communisme en valt hij tevens Joshua Wong aan, de jonge leider van het protest in Hongkong, die opstaat tegen het communistisch regime op het vasteland van China.

Maar, weet Apirat wel dat de bedreigingen van het communisme en de communistische wetten al tientallen jaren achterhaald zijn en zelfs feitelijk afgeschaft?

Thailand, generaal Apirat
The Governance of China; Xi Jinping

Weet generaal Apirat eigenlijk wel van de hartelijke relaties tussen Thailand en de grootste en machtigste communistische staat ter wereld: China? Herinnert hij zich wel dat drie jaar geleden zijn baas, Eerste Minister Prayuth Chan-ocha, in het openbaar zijn hele kabinet heeft geadviseerd om het boek ‘The Governance of China’ (Het besturen van China) te lezen van China’s leider, Xi Jinping? En dat hij zelfs zo ver ging dat boek ‘passend voor Thailand’ te vinden? Apirat weet ogenschijnlijk van zichzelf niet of hij nu voor of tegen communisme is.

Stemmingmakerij

Maar wel is duidelijk dat generaal Apirat een ‘koude oorlog sfeertje’ wil laten opbloeien over de monarchie die bedreigd zou worden. Hij wil de royalisten vrees aanjagen en onzeker maken. Zo wil hij zijn achterban verenigen en op de been brengen – mogelijk in het geval van een nieuwe staatsgreep die hij op infame wijze weigert uit te sluiten.

Je kunt het eens zijn met, of lachen over wat Apirat gedurende anderhalf uur zei, duidelijk is wel dat het leger niet terug gaat naar de kazernes, zelfs niet zes maanden na de verkiezingen die zogenaamd burgerbestuur terug hebben gebracht. De legerleider, wiens vader wijlen generaal Sunthorn Khongsomphong de coup in 1991 leidde, vindt dat hij niet zijn taak heeft overschreden door politieke partijen aan te vallen en het publiek angst aan te jagen met zijn doctrine.

In een democratie, zelfs in een communistische staat als China, mag de legerleider niet over politiek praten. Zou zo’n speech in andere landen zijn afgestoken, dan was de legerleider op het matje geroepen of direct uit zijn functie gezet.

Maar ook na de verkiezingen is Thailand nog steeds een gemilitariseerde staat. Apirat toont geen wroeging of enig blijk van zelfkennis dat hij zich onprofessioneel heeft gedragen.

Bron:

Khaosod English; https://tinyurl.com/y4usd2cc

Auteur: Pravit Rojanaphruk

Laatste nieuws

Op maandag 21 oktober heeft het parlement de generaal ontvangen. Het gesprek was achter gesloten deuren.

Foto’s en prenten

Thaise legerleider, generaal Apirat Khongsomphong; wikimedia, 77830695.

The Governance of China, het boek van Xi Jinping, 2014 en 2017; wikipedia, 59704476.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Hier een voorbeeldje van een reactie op twitter #ควายแดง #khwaaidaeng rode buffel
    Meer
    What is there for you to cry about? Thai People are the ones that suffer from all the mess you and your posse have made. Your father left behind 4 billion THB of tax money he stole from the People. Just give it a rest already. Btw, your acting skills are shite. Fuck off #ควายแดง

    Er waren ook aardig wat goed onderbouwde tweets waar filosofen en andere wetenschappers werden geciteerd. Ik verbaasde me zeker wat over de achtergrondkennis van de twitteraars.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.