Thailand: Gekukel in Soi 88

Soi 88 is niet zo maar een straat. Nee zeg. Soi 88 is hèt epicentrum van de Nederlandse cultuur in Thailand. Hier gebeurt het. Soi 88, het Binnenhof van Hua Hin.

Want hier, beste lezer, vliegen de bitterballen je om de oren. Tot diep in de nacht wordt hier gepolderd. Over belangrijke bijzaken. Niet over wereldproblemen. Ze zien je aankomen. Nee, die rustelozen uit het verre Westen moeten ze hier niet. Men is bezadigd. Gelouterd. Boksers die na een zwaar gevecht iedereen omhelzen, zelfs als het de tegenstander is.

Maar wie mocht denken dat Neerlands Hoop après la lettre zich hier verliest in middelmatigheid en oppervlakkigheid, vergist zich. Nieuwe filosofieën zien het licht. Wetenschappelijke theorieën worden getoetst. Vergezichten voorbij de horizon van het dagelijks bestaan worden ontsloten. Hoe later op de avond, hoe dieper er wordt gegraven. Voors en tegens worden zorgvuldig afgewogen. Daar was in de razernij van het verre Westen geen tijd voor.

Soms lekt hier in het Westen wat door van wat de wijzen in het Oosten daar in Soi 88 bespreken. Zo kreeg ik enige tijd geleden van een vriend de volgende mail:

In een discussie met landgenoten op Soi 88, kwam de vraag naar voren of dezelfde soort dieren uit verschillende landen dezelfde taal zouden “spreken” of dat er zoals bij de mens zoveel verschillende talen onderling zouden zijn. Spreekt een meeuw uit Holland een andere taal dan een uit Duitsland.
Gaarne jouw deskundig antwoord.

Tja. Daar zeg je me wat.

Het antwoord is ja. Dieren van dezelfde soort die in verschillende regio’s leven, ontwikkelen dikwijls verschillende dialecten. Een voorbeeld is de heremietlijster in Noord-Amerika. De lijsters in het westen hebben lagere tonen en kortere trillers dan die in het oosten. De vermoedelijke oorzaak is een gletsjer, die een miljoen jaar geleden Noord-Amerika van noord naar zuid in tweeën splitste, zodat er twee populaties heremietlijsters ontstonden, die geen contact meer met elkaar hadden. De rest is evolutie.

André van Leijen, Gekukel in Soi 88, Heremietlijster
De heremietlijster zingt in het oosten van Noord-Amerika anders dan in het westen.

Zo klinkt de oostelijke heremietlijster: https://soundcloud.com/atlasobscura/hermit-thrush-catharus-guttatus-faxoni

Zo klinkt de westelijke heremietlijster: https://soundcloud.com/atlasobscura/hermit-thrush-catharus-guttatus-sequoiensis

Zulke regionale verschillen in dialect is niet alleen waargenomen bij lijsters. Allerlei dieren vertonen het, zoals sprinkhanen, koeien, walvissen en apen. En ik denk ook hanen. Het is mij namelijk opgevallen dat de hanen in Thailand anders kraaien dan in Nederland.

Nederlandse hanen zeggen: Kukelèè…kúúúúúúúúú. Een volledig uitgevoerde hanenkraai, een beetje over de top misschien, maar niettemin indrukwekkend genoeg om alle hennen van hun stokje te laten vallen. De hanen van Thailand daarentegen beginnen vol bravoure met een Kukelèè… En dan moet het majestueuze kúúúúú daarop volgen. Maar wat doen de Thaise hanen? Er volgt slechts een kort kù. Alsof ze ter plekke dood neervallen. Alsof ze vergeten zijn hoe de rest van het liedje ook al weer ging. Dus kukelèè…kù. Dat maakt natuurlijk totaal geen indruk op de hennen. Maar geen hen die daar naar kraait, want iets anders is er niet.

André van Leijen, gekukel in Soi 88, Hanen dialecten
De onomatopeeën van hanengekraai zeggen meer iets over de dialecten van mensen dan die van dieren.

Dus:

  Nederlandse haan Thaise haan
Haan zegt: Kukelèè…kúúúúúúúúú Kukelèè…kù

Nu zou je kunnen denken dat kippen oorspronkelijk afkomstig zijn uit Europa en zich van daaruit over de wereld verspreid hebben. Dat de hanen oorspronkelijk allemaal Kukelèè…kúúúúúúúúú zeiden, maar dat de Thaise hanen geen zin meer hadden om zich in het zweet te werken voor die domme hennen. Mij te heet. Ze bekijken het maar. Ik houd het bij kukelèè, de rest verzinnen ze zelf maar. Maar dat is een gedachte die voortkomt uit de arrogantie van de westerling. Ik zou bijna zeggen dat het een vorm van ornithologisch racisme is. De werkelijkheid is namelijk anders.

André van Leijen, Gekukel in Soi 88, Bankivahoen
Het bankivahoen is de oerkip.

Want kippen (Gallus gallus domesticus) komen helemaal niet uit Europa. Ze komen uit India en Zuidoost-Azië. De oerkip waar al onze keukenkippen van afkomstig zijn, is het bankivahoen (Gallus gallus) en die komt nog steeds voor in India en Zuidoost-Azië. En wat zegt dat beest? Juist: Kukelèè…kúúúúúúúúú. Precies zo als onze eigen haan.

André van Leijen, Gekukel in Soi 88, Verspreidingsgebied bankivahoen
Verspreidingsgebied van het bankivahoen.

Dus:

  Nederlandse haan Oerhaan Thaise haan
Haan zegt Kukelèè…kúúúúúúúúú Kukelèè…kúúúúúúúúú Kukelèè…kù

En dat is vreemd. Want hoe kan het dat de Nederlandse haan, die mijlen ver weg leeft van de de oorsprong, net zo kraait als de oerhaan, terwijl de Thaise haan, die temidden van de oerhanen leeft, het kraaien is verleerd? Ik durf te wedden dat ze zelfs in Soi 88 die vraag niet eentweedrie weten te beantwoorden. Mocht dat wel zo zijn, dan hoor ik dat graag. Alle suggesties zijn welkom. Voor de beste inzending stelt de redactie een haan ter beschikking. Zodat u dagelijks het kukelen der hanen zelf kunt ondervinden. En dan hebben we het nog niet gehad over het kakelen der hennen.

André van Leijen, Gekukel in Soi 88, Thaise hanen
Thaise hanen

Meer weten?
Over dialecten bij dieren: https://www.atlasobscura.com/articles/animal-accents-dialects

Eerder geplaatst op 3 juni 2018

Lees ook: De expat betaalt en bepaalt

Over André van Leijen 177 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

13 Comments

 1. Een hulpmiddel om het hanengekraai in mijn noordellijk dorp te imiteren: ze doen dit op ritme en melodie van het gezongen HAP-PY-BIRTH-DAY. Misschien met de betekenis: Happy birth, Day!

 2. Andre, zou het ook een genetische mutatie kunnen zijn van het kukel-gen? Dus geen aangeleerd gedrag vanuit hun sociale omgeving. Zoiets als het pas ontdekte gok-gen bij Aziaten.
  We zouden dat kunnen testen als jij twee Hollandse hanen meeneemt naar Thailand en ik twee Thaise hanen in mijn handbagage Nederland binnensmokkel. We observeren een jaar en wijdden een wetenschappelijk artikel aan het experiment. Een paar mannelijke kuikentjes kan ook.

  • Geweldig Tino. Mij lijkt het wel wat. Wij gaan de boeken in als ontdekkers van het kukel-gen. Kuis en van Leijen genomineerd voor de Nobelprijs kukelogie.

 3. Hans, nou snap ik waarom die hanen zo luidkeels kukelen. Dat is om hun gebrek een een penis te compenseren natuurlijk.

 4. Ah Lineke, je bedoelt dat Thaise hanen een zekere Aziatische ingetogenheid hebben. Niet te enthousiast kukelen, want dat is niet goed voor je kharma. Anders word je in een volgend leven nog geboren als nijlgans. Goed gevonden. Maar ik denk niet dat dat waar is. Thaise hanen zijn niet zo beschaafd. Tino bijvoorbeeld vindt Thaise hanen juist onbeschaafd (zie zijn reactie), omdat ze al om 4 uur s’ochtends beginnen te kukelen, terwijl onze hanen pas om 6 uur starten.

 5. Is het niet gewoon zo dat die Thaise hanen zich intellectueel willen onderscheiden van hun toch wat primitievere voorgangers, de oerhanen? Ze kukelen gewoon beschaafd.

 6. Ik denk het niet Hans. Die lijsters in het oosten en westen van Noord-Amerika blijken ook genetisch van elkaar te verschillen. Dat zal bij die dorpjes in Limburg toch niet het geval zijn?

 7. In Limburg spreken Limburgers van een volgend dorpje een ander dialect, soms met grote verschillen. Daar is geen gletscher tussendoor geschoven. Zo zal het ook bij de vogels zijn. De kraaien van Leiden zullen anders kraaien dan die van Amsterdam.

 8. Dat gekukel doen de hanen om vrouwtjes te lokken. Iedereen weet dat Thaise vrouwtjes veel gemakkelijker te verleiden zijn dan Westerse vrouwtjes. Dus hebben Thaise hanen aan een minder uitgesproken lokmiddel genoeg. Waarom zouden ze er meer moeite voor moeten doen? Liever lui dan moe, toch?
  Geef mij maar een Thaise haan, of liever nog een kip.

  PS. Die Thaise hanen maakten me altijd al om 4 uur ’s nachts wakker. De Nederlandse hanen kukeleren pas op de beschaafde tijd van 6 uur.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*