Geen woningnood voor Thaise geesten


Prachtig. Een huisje voor de geesten. Stel je voor, dat je oma kunt bezoeken in een huisje in je tuin dat speciaal voor haar en andere geesten is ingericht. Da’s beter dan een urn op de schoorsteen. In Thailand (maar ook in Cambodja en Laos) is zo’n geestenhuisje – een San Phra Phoom – heel gewoon. Sommige doen wel wat denken aan onze vogelhuisjes, die ook steeds spannender worden.

Lieven Kattestaart, (Bij)eloof, Platteland
Woningzoekenden?

Geestenhuisjes kunnen op een altaar gezet worden, maar veel Thai hebben ze in de tuin of op hun land, in een groter formaat, tot zelfs een inloop-geestenhuis. Als het volgens de regels gedaan wordt, wordt een Brahman of een Boeddhistische monnik ingeschakeld. Die bepaalt wat een geschikt huis is, in relatie tot de horoscoop van de eigenaar. Zo wordt bepaald wat de kleur van het huis moet zijn, en ook wanneer de inwijdingsceremonie plaats zal vinden. Op de gekozen dag wordt kleurig voedsel bereid, en de priester betuigt zijn respect voor de Godin van de Aarde, Mae Thorani. Zij zorgt dat negatieve invloeden van die plek worden gezuiverd.

Bij de ceremoniën zijn gasten aanwezig die meehelpen met het plaatsen van het huis. De priester roept engelen aan en getuigen vanuit verschillende werelden. Meestal wordt een beeldje van de engel Phra Chai Monkon in het huisje geplaatst,  een engel die gespecialiseerd is in het beschermen van woningen en bedrijven. Wanneer de energie van de spiritwereld naar het beeldje is gedirigeerd, wordt er wat bladgoud op aangebracht.

Geestenhuis plaatsen eist precisie

Thailand, rijstgodin, Mae Phosop, Erik Kuijpers
Geestenhuisje ergens in de Isaan.

Waar het huis moet worden geplaatst is ook een zaak die om een zorgvuldige afweging vraagt. Daarin mag men geen fouten maken. In Bangkok wordt bij de stadsplanning meer rekening gehouden met de geesten dan met de mensen. Bij het ontwerpen van een huis vraagt een architect soms het advies van een priester, en dan komt het voor dat hij zijn ontwerp moet wijzigen.

Het  geestenhuis dateert uit het animistische verleden van oost Azië. Geloof in geesten van allerlei aard is duizenden jaren oud, en het tevredenstellen van de geesten is een belangrijk deel van de religieuze praktijk. Door het design en de symboliek van een geestenhuis kan een bepaalde geest worden aangetrokken waarvan men hulp en bijstand hoopt te krijgen.

Sommige huizen zijn tijdelijke constructies, opgericht bij speciale gelegenheden voor een welomschreven geest. De stijl van de huisjes  kan simpel zijn, maar ook zo gedecoreerd en vol details als een Thaise tempel. Het materiaal kan zowel hout als steen zijn. Als het huis klaar is dan worden er kleine figuurtjes in geplaatst en symbolen, en zelfs meubilair om het voor de geesten aantrekkelijk te maken. Tegenwoordig worden de olifanten en paarden waar de geesten zich mee kunnen verplaatsen soms vervangen door modellen van snelle auto’s, want ook geesten gaan in Thailand met hun tijd mee.

Wierookhouders en kaarsen

Op de balkons die het huisje omringen worden kaarsen en wierookhouders neergezet, en vaasjes voor bloemen. Het Geestenhuis is een van de meest opvallende verschijnselen van het leven in Thailand. Ze staan overal, in huizen, in tuinen, en in de natuur, en overal treft men biddende en offers brengende mensen aan.

In huis zijn de spirithuisjes zo belangrijk dat er iedere ochtend wierook bij gebrand wordt en de bewoners de spirits vragen om hun huis, hun familie en hun dag te zegenen. Er zijn speciale beschermers voor huizen, tuinen, rijstvelden, deuren en stoepen, dieren, opslagruimten en schuren, bossen, bergen , velden, tempels, water en verdedigingswerken, allen met hun eigen geestenhuizen. De offers die aan de geesten worden gebracht bestaan uit guirlandes van bloemen, bananen, rijst, kip en een heleboel andere eetbare en niet eetbare dingen.

Loes Modderman, Geestenhuis, Thailand
…onbewoonbaar verklaard….

Oude huizen worden in principe niet opgeruimd. Komt er een nieuwe bewoner, dan bouwt die zijn eigen spirithuishuis naast het oude. Soms staat op een bouwterrein waar alles is afgebroken alleen het spirithuis nog overeind. Mocht een huis echt weg moeten, dan is ook daar weer een uitvoerige en zorgvuldig geplande ceremonie voor nodig. Zo’n huis wordt begraven op de spirithuis- begraafplaats. Als de geest daar geen genoegen mee neemt, dan zal de eigenaar in dit leven geen rust genieten.

Er zijn een paar  regels die men bij de plaatsing van een geestenhuis liever in de gaten moet houden:Het is goed om hem aan de voet van een boom te plaatsen, en niet aan de linkerkant van een deur, en niet in de schaduw van een huis. Niet tegenover een toilet of een weg, en liefst met de opening naar het noorden of noordoosten…..

Foto’s geestenhuisjes: ©Berthy Jenner, www.sifaa.nl
Geestenhuisje Isaan: Wikimedia

Meer spirituele woningbouw op Trefpunt:

Feestje voor de geesten
Huisjesmelkers bij vliegveld
Live bij het geestenhuisje

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Loes Modderman
Over Loes Modderman 18 Artikelen
Loes Modderman is geboren en getogen in Amsterdam. De liefde voor boeken, taal en schrijven kreeg ze van huis uit mee. In haar tienerjaren raakte ze geïnteresseerd in wereldculturen, mythologie en religies. Loes werkte vele jaren in de gezondheidszorg en als zelfstandig micro-fotograaf, studeerde Engels en Hebreeuws. Ze schreef de boeken 'Dubbelklik' en 'Bergen stenen, korrels zand en publiceert tevens op haar eigen website scienceart.nl. Modderman is medewerkster van magazine Bres, dat het kompas richt op universele spiritualiteit.