Thailand. Geesten

Berthy Jenner, Geesten 1

Thais geloven sterk in geesten en er zijn zat verhalen van Thais om dit te onderstrepen. Zo ook vandaag tijdens het avondeten. Yui wees me op haar telefoon een mooi huis aan, het is te koop voor 1 miljoen baht, ongeveer 27.000 euro, een absoluut koopje, te mooi om waar te zijn. En dat is het dan ook. In het huis, zo staat er vreemd genoeg bij, zijn drie Thais overleden. Het betreft een vader die zijn vrouw en kind vermoordde en daarna zelfmoord pleegde. Geen enkele Thai, ook Yui niet, gaat er wonen en het huis is onverkoopbaar, aan een Thai tenminste.

Over geesten heeft Yui ook meteen twee zelf beleefde verhalen. Op een dag logeerde zij met vier girls van haar volleybalteam in een bungalow. Haar vriendin Pat maakte haar in de nacht wakker, want zij hoorde en zag een naakte dikke mannelijke geest. Ga slapen zei Yui, ik ben moe.

De volgende morgen kwam de geest weer ter sprake en Yui ging naar de beveiliging om te vragen of er wellicht rare dingen in die bungalow hebben plaatsgevonden, want haar vriendin had een geest gezien. De bewaking vertelde dat er inderdaad een tijdje geleden een dikke farang man naakt en dood was aangetroffen, nadat hij seks had gehad met een Thai girl. De bewaking kende de man want hij huurde regelmatig een huisje, telkens met een andere vrouw. De volleybaldames hebben om een andere bungalow gevraagd en gekregen.

En zelf had Yui ook een geestverschijning toen haar Oma, van vaders kant, was overleden en Yui op een morgen bijna te laat wakker werd om naar school te gaan. Toen verscheen de overleden Oma bij haar en riep met luide stem: Wake up and go to school (het zal wel in het Thais geweest zijn).

Geestenhuisjes

Vrij algemeen wordt gedacht dat geestenhuisjes, die je bij de meeste huizen ziet staan, iets met het Boeddhisme te maken heeft. Maar nee, dit komt uit het animisme, het geloof in geesten. Thais zijn bang voor kwade geesten, zij veroorzaken onheil en ziektes. Daarom heeft een huis een geestenhuisje, zodat de geesten buiten blijven. De huisjes worden dan ook regelmatig voorzien van eten en drinken, om de geesten gunstig te stemmen.

Berthy Jenner, Geesten 2

 

 

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

5 Comments

  1. Er bestaat ook op het platteland veel ongeloof, ook veel ongeloof in geesten.
    Maar jongeren voegen zich ook naar de uiterlijke vormen, als het zo uitkomt.
    En buitenstaanders brengen de uiterlijke vormen graag in verband met een veronderstelde innerlijke beleving – als bewijs dar men het nieuwe land goed begrijpt.
    Een bron van misverstanden.

  2. De nieuwe generatie heeft het over het geheel genomen wel gezien wat geesten betreft. En daarmee bedoel ik Thaise tieners. Het is aan het uitsterven.het geestgebeuren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*