Geen drankverkoop in Thailand tijdens Visakha Bucha

Geen drankverkoop in ThailandHet is aan te bevelen, wanneer je de komende dagen in Thailand bent of een ander boeddhistisch land, om dan een voorraadje bier, wijn, whisky, what ever, in te slaan voor een dag. Want: geen drankverkoop in Thailand. De schappen in de winkels zijn leeg en geen biertje in de kroeg volgende week dinsdag. Op die 29e mei wordt Visakha Bucha Day gevierd, maar dan zonder alcoholische versnaperingen. Terwijl feesten en ceremonies met Thai, zelfs een crematie, meestal samengaan met drankgelagen.

Visakha Bucha is een van de belangrijkste boeddhistische feestdagen in Thailand en andere boeddhistische landen. De meeste overheidsgebouwen zijn dan die dag gesloten, evenals grote bankfilialen met uitzondering van de kleinere in de winkelcentra. Winkels, bars en restaurants verkopen géén alcohol gedurende deze voor boeddhisten heilige dag. Je kunt wel bij de taxfreeshops op de luchthaven terecht.

Gautama Boeddha

Tijdens Visakha Bucha herdenken boeddhisten, over de hele wereld, drie grote gebeurtenissen op deze ‘dag van de Geen drank in Thailandvolle maan van de zesde maanmaand’. Namelijk de geboorte, de verlichting en het overlijden van Gautama Boeddha. Als vrome boeddhist hoor je dan ​​vroeg op te gaan staan om de tempel, eigen keuze, te bezoeken voor ceremonies, verdiensten te vergaren door offers te doen en naar preken over de leer van de Boeddha te luisteren.

Na zonsondergang vinden met kaarsen verlichte processies plaats bij de grotere tempels. De aanwezigen, lopen, samen met de monniken, drie keer met de klok mee rond de tempel, terwijl ze drie wierookstokjes, een brandende kaars en lotusknoppen in de handen houden.

Religieuze dagen

Volgens een kabinetsbesluit in januari 2015 is besloten dat het op vijf specifieke religieuze dagen verboden is alcohol te verkopen. Dat zijn: Makha Bucha, Visakha Bucha, Asarnha Bucha Day, Khao Pansa en Wan Org Pansa.

Mochten de lezers van Trefpunt Azië hier meer over kunnen vertellen, bijvoorbeeld over de handhaving ervan en of de Thai, die houden toch al niet zo van regels, zich er zelf aan houden, dan hoort de redactie dat graag.

Bert Vos
Over Bert Vos 112 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

4 Comments

 1. “Mijn vrouw is moslim maar eet toch varkensvlees” zegt een goede vriend altijd en zij knikt dan. Zij hebben het geluk te wonen in een land waar de moslima niet gestenigd wordt wegens het samenwonen met een “ongelovige”. Dit is dan losjes omgaan met regels uit hun heilig boek.

  Dat je geen alcohol zou mogen nuttigen op Boeddhistische hoogtijdagen schijnt nergens in de adviezen van Gautama te staan maar komt van de overheid die geen dronken lieden tijdens de plechtigheden wil. Ik kan geen andere reden bedenken.

  En wat stelt het voor? Na 26 jaar Thailand weet ik dat ik zorgvuldig de provisiekast vol had en daarnaast een tray bier en een doos wijn, en dat de buren, gewone Thaise mensen die blij zijn als ze 300 baht per dag hebben, een literfles zelf gestookt bocht als Lao Khao of Meew Dam gereed hadden om te vieren wat ze willen vieren.

  En voor wie nooit ‘buiten’ heeft gewoont, men nuttigt dat spul door in een glas water met ijs EEN dopje spul te mengen want anders zakt de lever spontaan via het darmkanaal naar buiten, zo sterk is die rommel.

  Toch zat ik een keer zonder! De buurtwinkel deed dapper en had de deur dicht. Dus ik rij de 8 km naar de stad, koop een kop koffie in zo’n Thais tentje, geef de verkoopster een fooi en bestel een tray bier. Hoppa! Een kwartier later komt een lekkende knalpijp de straat in met achterop een tray Chang onder een ouwe lap.

  En de cafeetjes? Die schenken pils in een koffiemok. Voor alles is een oplossing hoor.

 2. Drank inslaan? 555 De kraan gaat een hele week dicht! Wie niet een dag zonder alcohol kan heeft toch wel een probleem. Ik kan me wel voorstellen dat als deze alcohole vrije dag/avond je laatste is in Thailand het wel balen is als je nog één keer wou genieten van een pàth kàphraow (mǒe, kài) met lekker Aziatisch biertje er bij het niet leuk is als dat in het water valt. Ik zou me eerder zorgen maken of mijn museum of andere culturele activiteit wel de deuren open heeft op deze dag(en).

  Dat zo’n alcoholverbod dan weer symbolische nonsens is (de alcohol vloeit rijkelijk op alle andere dagen, ook bij evenementen waar al dan niet monikken bij komen kijken) is dan weer wat anders. Dat soort symbolisme past wel in het mooie straatje symbolisme, schijn ophouden (of is het schijnheiligheid?) waar de conservatieve machten zo prat op gaan.

  • Wat betekent dat 555? Biertjes horen mijn inziens wel bij een vakantie in Thailand, vooral als het een strandgebeuren is.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.