Thailand. Order legerbevelhebbers te ontslaan was nep

De Thaise politie is sinds maandagmorgen op zoek naar degene(n) achter een nep  aankondiging in de Royal Gazette. Daarin werd gesteld dat de opperbevelhebber van het leger, generaal Apirat Kongsompong en andere militaire leiders van hun functies waren ontheven.

Pravit Rojanaphruk, Nep, Apirat
Generaal Apirat
Foto Khaosod

Apirat, die ook secretaris van de NCPO is, heeft zijn juridische team bevolen een aanklacht bij de politie in te dienen om de dader(s) voor de rechter te kunnen brengen.

Hij gaf ook opdracht voor een zgn. war room om de situatie te bewaken en te voorkomen dat mensen in paniek raken na geruchten over een staatsgreep die zondagavond de kop opstaken na de kortstondige  kandidatuur van de voormalige prinses Ubolratana Mahidol, dochter van wijlen koning Bhumibol  voor de Thai Raksa Chart partij.

Haar kandidatuur – die de Thaise politiek korte tijd op zijn kop zette – eindigde 14 uur later toen koning Vajiralongkorn een koninklijk bevel uitvaardigde dat het besluit van de prinses ongepast en ongrondwettelijk verklaarde.

Twitter-hashtag ‘coup in Thailand’ telde vanmorgen kort voor negen uur Thaise tijd meer dan 1.280.000 tweets.

©Khaosod English, vertaald

Meer op Trefpunt: Thailand wereldnieuws door kandidatuur prinses
Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 20 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*