Thailand. Facebook gebruikt Thais als ‘proefkonijn’ voor dating app


Redactie, Facebook, Dating
Illustratie van The Verge

De talloze sites die Thaise vrouwen voor dating in de aanbieding hebben krijgen er een geduchte concurrent bij: Facebook. De sociale media-gigant wil  een datingfunctie  toevoegen aan de Facebook-app. Thailand en Canada zijn uitverkoren om Facebook-dating verder uit te testen meldt technologiemagazine The Verge.

Het testen van de dating-functie is al begonnen in Colombia en onder werknemers van Facebook zelf. Die konden fake-profielen aanmaken om te zien of en hoe het ‘matchen’ werkte.  Dat Thailand is uitgekozen als testgebied is niet verwonderlijk: er zouden meer dan 45 miljoen mensen gebruikmaken van Facebook.

Niettemin, Facebook heeft terrein prijs moeten geven aan andere sociale netwerken, als bijv. Line. Het zgn. idealistische doel van dit sociale netwerk is om mensen van over de hele wereld online met elkaar te laten communiceren. Dat krijgt nu de extra dimensie  ‘mensen aanmoedigen om elkaar in persoon te ontmoeten’.

De bedoeling van de dating-functionaliteit is uiteraard groei van het aantal Facebook-gebruikers. Facebook gaat de concurrentie aan met andere mobiele dating apps zoals Tinder en Bumble. Deze penetratie in het privédomein van Facebookers volgt op functionaliteiten als check in, evenementen en groepen. Er komt (nog) geen aparte app voor de ‘match’ functie, zoals Facebook Messenger er een is. Het datinggebeuren is ingebouwd in de reguliere Facebook-app. Er zijn in het woud van aan te vinken privacy-opties vakjes aanwezig om deelneming te heroverwegen (Second Look) en de hele match-functie uit te schakelen als je het datinggebeuren zat bent.

Het bedrijf dat eerder in opspraak kwam wegens doorverkoop van gegevens van gebruikers en in Thailand door het verwijderen van pagina’s die door het Thaise bewind als illegaal worden beschouwd,  bezweert dat de privacy van dating-enthousiasten gewaarborgd blijft. Facebookers weten echter dat deze ‘big brother’ alle activiteiten van gebruikers analyseert en opslaat. Daaruit volgen ongevraagde adviezen op je pagina over mogelijke nieuwe vrienden, groepen en activiteiten. Het ligt voor de hand dat wanneer het sociale netwerk gebruikers bij wijze van spreken tot in de slaapkamer kan volgen er suggesties gaan komen voor een leuke nieuwe match.

Facebook zal vanzelfsprekend geen enkele (juridische) verantwoordelijkheid nemen voor datinggedrag dat niet door de beugel kan. Opvallend is dat het netwerk een strikte  gedragscode hanteert voor datingavonturen op de eigen werkvloer.

Overigens zijn de meest populaire Facebook-pagina’s in Thailand niet die van datingbureaus of specifieke datingpagina’s. Nummer 1 met ruim 11 miljoen fans staat de chat-pagina met tips van de succesvolle ‘icetea magnaat’  Tan Passakornnatee, op de voet gevolgd door de Thaistalige pagina van online nieuwsagentschap Khaosod. Bij de toptwintig Facebookpagina’s van Thailand is geen enkele uitgesproken politieke, pro- of contra bewind.

 

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.