The old man and the pee

Na jaren gevuld met avonden vol drank en teveel happen erna, kwam de natuurlijke aandrang ’s nachts op gang die me wekte in mijn slaap en me naar het toilet liet wandelen. Heel gewoon en herkenbaar voor de meesten onder ons die er wel pap van lusten. Naarmate ik ouder werd ontstond een sterkere behoefte om te overleven en werden naast de suiker en de andere vormen van koolhydraten, zeker ook alcohol, in vele variaties langzaam maar zeker zo veel mogelijk uit mijn leven verbannen. Dat leek te helpen.

Naast dranklust verdwijnen ook wat onsjes en zelfs kilo’s rond plekken in het lijf waar zich voorheen nog een voetbal of zwemband leken te bevinden. Een vreugdevol gevoel vervulde deze ouder wordende man. Ik kon blijkbaar mijn lichaam nog in een goede vorm plooien. Verminderde kilo’s werden gemeten en genoteerd. Ze maakten me bijna iedere ochtend zonnig. Aan het voor de hand liggende werd gedacht: geen voorraden verleidelijke snacks meer in huis, niet meer aan de zuip, noch thuis noch elders, niet te laat naar bed, kortom het eeuwige leven stond voor de deur. Dacht ik nog.

Paul van der Hijden, Old man
Bron: Freepik.com

Maar met één wetmatigheid was geen rekening gehouden: de voortschrijdende tijd. Het proces dat in feite al vanaf mijn geboorte en in versnelde mate vanaf mijn achttiende was ingezet. Mijn lijf, hoe geconserveerd en de laatste tijd onderhouden ook, takelt af. En het hedendaags adagium van minstens twee liter water per dag brengt me iedere nacht toch weer aan het wandelen.

 

Meer op Trefpunt over ouder worden: Wijsheden over ouderdom

Paul van der Hijden
Over Paul van der Hijden 27 Artikelen
Geboren Limburger Paul van der Hijden (1951) studeerde voor maatschappelijk werker en werkte jarenlang o.a in de crisisinterventie, psychiatrie, jeugdhulpverlening, ongehuwde moederzorg, zelfhulpondersteuning en buddyzorg. In 1992, bij toeval op vakantie in Thailand, besloot hij daar ooit zijn pensioenjaren door te gaan brengen. Na vervroegde uittreding maakte hij in oktober 2008 zijn droom waar. In Thailand is hij actief geweest in de Nederlandse Vereniging Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*