Thailand. Explosief leven en werken in Sungai Golok

Thailand, Maleisië, Sungai Golok, Redactie, Auke Boon
De officiële grensovergang

Aan de Thaise kant van de grens met Maleisië ligt het stadje Sungai Golok, aan de Maleisische kant heet het Rantau Panjang. De twee worden gescheiden door de Golok-rivier. Ze halen al decennia lang het nieuws vanwege gevechten tussen Thaise militairen en politie met militante islamitische separatisten die enkele van de zuidelijke gebieden in de Thaise provincie Naranthawat onder de Maleisische vlag willen terugwinnen dan wel autonomie eisen. De Thaise boeddhisten aan de andere kant zijn blij dat het gebied deel blijft uitmaken van het koninkrijk Thailand. Wij houden ons echter niet met politiek bezig, dus laten het bij deze korte beschrijving van de situatie daar in het grensgebied.

Sungai Golok is een bloeiende grensplaats. Een kleine ‘metropool’ die een soort ‘vrijhandelsgebied’ was en is. Veel Thaise kooplui passeren het controlepunt van de grote grens in Sungai Golok om in de Maleisische provincie Kelantan voedsel en huishoudelijke artikelen te verkopen, aangezien de inwoners van het buurland meer koopkracht hebben dan ooit tevoren. Op dit moment wonen er 78.456 mensen in Sungai Kolok, goed voor ongeveer 10 procent van de totale bevolking van de provincie Narathiwat. Het volume van de grenshandel in het district bedroeg vorig jaar 4,28 miljard Baht, een stijging van 35 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Sodom en Gomorra

Thailand, Maleisië, Sungai Golok, Redactie, Auke Boon
Hijab hier niet populair

Maar het gaat ons om het ‘grensverkeer’ ion omgekeerde richting. Er steken elke avond veel Maleisische mannen de rivier over om in Sungai Golok te kunnen genieten van de ‘genoeglijke dingen des levens’ zoals luide muziek, karaoke, sterke drank en ‘de dames’. Deze “Sodom en Gomorra activiteit” wordt ten zuiden van de rivier, in het overwegend islamitische Maleisië, ten zeerste afgekeurd. Officieel.

Die reputatie als “Red Light District” maakt Sulai Golok ook tot doelwit van de islamitische militanten, die het stadje zien als de belichaming van alles wat mis is met ‘Thaise en westerse decadentie’.

Leven met bomexplosies

Het lawaai van het uitgaansleven in de ‘hete buurten’ wordt dan ook regelmatig overtroffen door dat van bomexplosies. Maar die terreur ontmoedigt de mannen niet om de grens over te steken voor hun nachtje feestvreugde. Sungai Golok blijft de ‘place to go’ voor een geweldig avondje uit. De Maleisische feestvierders leven zich uit om daarna ongehinderd terug te keren naar hun conservatieve thuisland. Met slechts een enkele brug over de Golok-rivier zou je denken dat de politie en het leger de stroom van het grensverkeer kunnen beheersen, maar veel van de bezoekers glippen onopgemerkt per boot over de smalle rivier. Meestal zonder paspoort of enig identiteitspapier voor het geval er iets ernstigs mocht gebeuren.

Het geweld schrikt ook Thaise barvrouwen niet af. Hun clientèle betaalt goed, de vrouwen schikken zich in een beroepsleven dat door aanslagen extra gevaarlijk is. Het ziet er niet naar uit dat in deze situatie snel verandering gaat komen. Bezoekers vanuit Thailand die over land naar het Zuiden en Maleisië willen zijn gewaarschuwd. Er is maar één officiële weg. Via Sungai Golok.

Bewerkte en ingekorte versie van verhaal op website Olleke Bolleke in Thailand.
De originele versie staat hier
Foto’s als gepubliceerd op OB in Thailand

Meer weten?

Seksindustrie in Maleisië booming business
Overeenkomsten autoritaire regimes: de strijd tegen moslim-militanten in Thailand en Filipijnen

Redactie
Over Redactie 538 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

5 Comments

 1. Heerlijk zo’n verhaal waar nationalisme, geweld, religie en seks door elkaar worden geklutst tot een lekker gerecht! Smakelijk eten! Ook fijn dat de politiek er buiten wordt gehouden! Dat bederft alleen maar het genot van het lezen.

 2. Ik meen dat het eigenzinnig optreden van de gevluchte eerste minister, zal geen naam noemen, de directe oorzaak is van het geweld, met daarbij gevoegd de invloed en het kapitaal van drugs- en oliebaronnen, de wens tot herstel van het koninkrijk Pattani en de ruil, destijds, van dit gebiedsdeel door Maleisië en Siam onder invloed van de Britten.

  De drie betrokken provincies zijn door ruil aan Siam toegevallen. Ze waren Maleisisch. Siam kreeg er een grote pot geld bij om een spoorlijn te bouwen van de grens naar Bangkok.

  Ik zal niet ingaan op de vraag wie de meeste schuld heeft aan de oorlog daar maar om nu alleen moslims te noemen vind ik te mager. We weten toch nog van ‘tak baai’ en de moskee? Geweld lokt geweld uit.

  Maar het aardige is, en dat is het sterke accent van het artikel, dat ‘zekere noden’ het winnen van de angst van je bed afgeblazen te worden. Echt, dat is mij toch een nummertje te ver…..

  • Erik,
   Die premier waarvan we de naam even niet noemen heeft zeker, ik meen in 2004, gezorgd voor een oplaaiing van het geweld.
   Maar de echte oorzaak gaat veel verder terug. Het was de nationalistische politiek van Plaek Phibunsongkhraam in de jaren na WOII die aan de wortel ligt van het probleem. Lokale politieke machthebbers en instituten werden verboden, onderwijs en bestuur werden ver-thaist. Dat leidde al in de jaren 1944 tot 1948 tot opstootjes met veel doden, uitmondend in de Dusun-Nyor opstand waarbij honderden doden vielen, meest dorpelingen. ***

   *** je had je mening over dit verhaal al eerder gegeven, aan herhaling van zetten hebben we geen behoefte

   • The Anglo-Siamese Treaty, London, 1909. Siam abandons the regions Kelantan, Perlis and Terengau in nowadays Malaysia and gets control over the moslim dominated regions Pattani, Narathiwat, Songkhla, Satun and Yala. Thailand gets a loan from Malaysia of 4.63 million pound sterling (interest rate 4%; other sources say 4 million pound) to build the railway from Bangkok to the Malaysian border with the condition that no other country can finance this and that only Siamese and Britisch engineers build the railroad.

    Dat laatste was een bepaling om de Fransen uit Siam weg te houden; de Fransen zaten in Cochin China (het zuiden van het huidige Vietnam), in Cambodja en Laos. De Engelsen zaten in Singapore en noordelijker, in British Burma en het huidige Bangladesh, India en Pakistan. Siam was de buffer.

    Over die belangenstrijd heb ik hier geschreven in de serie ‘1000 mijl op een olifant door Shan gebied.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*