Thailand. Expats en corona: verwarring en verbazing

Redactie, expats en corona, koekjesNaar schatting dertienduizend Nederlanders en Belgen wonen permanent in Thailand. Het land telt volgens de officiele Corona-cijfers sinds zaterdag 411 geïnfecteerden en één dodelijk slachtoffer. Dat zijn geen verontrustende cijfers, afgezet tegen de dramatische Europese statistieken. Voelen expats in Thailand dat ook zo? En is er iets bekend over geïnfecteerde ‘farang’?

Die laatste vraag laat zich (nog) niet beantwoorden. ‘Ik zou het niet weten’, zegt gepensioneerd journalist Jos Campman die op zijn Facebook-pagina ‘Typisch Thailand’ het Corona-nieuws op de voet volgt en daar vaak interessant nieuws brengt. Op die pagina etaleert hij ook beelden uit het expatleven waaruit verbazing spreekt. De foto van zijn bezoek aan Immigratie Bangkok waar hij vorige week voor visumverlenging was. Van de in Nederland en België gepredikte ‘social distancing’ is geen sprake, maar gelukkig wel veel maskertjes.

Redactie, Expats en corona, Immigratie
Social distancing bij immigratie
Foto Typisch Thailand

Vriend Henry in Bangkok, al jaren in Thailand en goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de toerismesector, wijst op de vele tegenstrijdige maatregelen die door de autoriteiten worden afgekondigd. Net als in Nederland wordt er door de autoriteiten geaarzeld over de wenselijkheid van een totale lockdown. ‘Deze zaterdag werd bekend dat morgen winkelcentra en markten zullen sluiten. In Bangkok werd dat al eerder door de gouverneur verklaard en vervolgens weer ingetrokken. Het kan van plaats tot plaats verschillen. En dat wekt verwarring.’

Henry gaat dezer dagen alleen nog de deur uit met het gezichtsmasker dat hij voorheen slechts gebruikte als de luchtverontreiniging in Bangkok hem teveel werd. ‘Je valt als blanke buitenlander zeer op en ik merkte dat Thaise mensen naar me begonnen te kijken en op afstand bleven. Ik vloog onlangs naar Chiang Mai, naast me zat een Thaise die gedurende de vlucht aan één stuk door haar handen met desinfecterende gel behandelde. Aanpassen aan wat iedereen doet is dan beter.’

Hans Geleijnse, Expats en Corona, Thailand
Ook in Bangkok is het hamsteren geblazen
Foto Facebookpagina

Henry vindt dat behalve het massaal dragen van mondkapjes ook het elektronisch meten van de lichaamstemperatuur bij de ingangen van winkelcentra en de overal aanwezige flesjes gel voor het handen desinfecteren, getuigen van bewustzijn van virusverspreiding. Maar als je kijkt naar thuisblijven en afstand van elkaar houden, is dat vrijwel afwezig. ‘Dat klopt’, vertelt een andere vriend, Peer, uit Chiang Mai.

Peer was van plan met zijn twaalfjarige dochter voor vakantie naar Nederland te vliegen, voor de dochter zou dat de eerste keer worden. Hij heeft de vlucht gecanceld, in Bangkok aangekomen een binnenlandse bestemming gekozen. De situatie met vliegen werd mij te ingewikkeld, zegt hij. Stel je voor dat je niet meer terugkan omdat de grenzen worden gesloten. Eenmaal in Bangkok heeft hij ook de alternatieve bestemming, een paradijselijk eilandje in het Zuiden, gewijzigd. Het werd Bang Saphan, 150 km zuidelijk van Hua Hin, per bus. ‘Dan zit je wat dicht op elkaar ja, maar gelukig heeft iedereen een mondkapje op,’ laat hij weten.

Redactie, Expats en corona, Bus

Dat er in Thailand nog weinig acht wordt geslagen op afstand houden is niet verbazingwekkend. Ook in Nederland blijkt dit ondanks campagnes van de overheid een probleem, als je alleen al de klachten hoort van van supermarktpersoneel in Nederland over klanten die hen en elkaar op de lip zitten.  Zonder totaal uitgaansverbod lijkt ‘social distancing’ moeilijk realiseerbaar.

Peer is niet iemand die een blad voor de mond neemt, ergert zich aan evenementen zoals bokswedstrijden en feesten die zijn doorgegaan alsof er niets aan de hand was. Ook op sociale media luchten expats hun hart over Thais die vrolijk blijven (familie)feesten. Maar algemeen is dat laatste zeker niet. Zanger Aed van popgroep Carabao die in een tv-programma de regering kritiseerde vanwege de afgekondigde ban op concerten, kreeg er op sociale media ongenadig van langs. Peer is niet verbaasd over de houding van de popmusicus. ‘Kaartverkoop daar draait het om. Het gaat ze alleen maar om geld.’ En dat is ook in Thailand niets nieuws.

Thais nieuws van Khaosod English: medici waarschuwen regering voor drama

 

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.