Thailand. Sorry van junta-kopstuk na opmerkingen over scheepsramp

Verontschuldigingen van de tweede man van de Thaise junta nadat zijn commentaar op het drama met de toeristenboot bij Phuket een golf van verontwaardigde reacties op Chinese sociale media veroorzaakte. Volgens vice-premier en defensieminister Prawit Wongsuwan was de dood van inmiddels meer dan veertig Chinese toeristen te wijten aan hun landgenoten, waarmee hij doelde op de Chinese touroperator die het schip met 150 passagiers aan boord had laten uitvaren ondanks waarschuwingen voor zeer zwaar weer.

”Mijn verontschuldigingen als mijn opmerkingen iemand hebben beledigd. Maar ik voeg daar aan toe dat de verantwoordelijken voor deze tragedie moeten worden gestraft.’ zei Prawit volgens het Thaise dagblad The Nation. Het dubbeldeks-schip de Phoenix kap[seisde donderdag in een vijf meter hoge golf. Van de 93 passagiers aan boord zijn er 42 verdronken. Een aantal wordt nog vermist. Bij een tweede incident met een toeristenschip die dag konden alle opvarenden worden gered.

TT redactie, Coup, Verkiezingen

De Chinese touroperators werken organiseren de bootreizen, die worden gerund door hun Thaise contractanten. Na het drama donderdag bood junta-chef Prayuth zijn condoleances aan en beloofde een diepgaande onderzoek.  Prawit zei volgens The Nation dat hij zijn commentaar gaf na een rapport te hebben ingezien dat de Chinese touroperators verantwoordelijk stelde. Maar haal de zaken niet door elkaar, we geven hulp aan de slachtoffers en ondernemen actie tegen wetsovertreders.

Volgens lokale media zullen nabestaanden ongeveer €40.000 uit Thailand ontvangen voor elk slachtoffers. De Thaise kapitein van het schip zal worden vervolgd wegens ‘dood veroorzakend roekeloos gedrag’. Dat zou hem op drie jaar gevangenisstraf komen te staan, aldus deze bronnen.

Minister van buitenlandse zaken Don Pramudwinai probeerde gisteren de opmerking van Prawit te relativeren. ,Ik denk niet dat zijn woorden effect zullen hebben op de relaties tussen onze twee landen.’ zei hij. Hij voegde eraan toe dat de betrokken Thaise autoriteiten ongetwijfeld lering zullen trekken uit de bootrampen.

Families van slachtoffers hadden al eerder geeist dat het recht zijn loop moet hebben.  Het gebeuren heeft in China grote indruk gemaakt nadat videobeelden van net voor de ramp in de publiciteit kwamen. Volgens het Amerikaanse persbureau Associated Press was te zien dat er chaos en paniek  op de Phoenix heerste. Toeristen schreeuwden dat zij terug naar land wilden. Geen van de passagiers droeg een zwemvest.

Bronnen: The Nation, The Star, Associated Press 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.