Thailand staat klaar om landgenoten in Myanmar te evacueren


 

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een plan klaarliggen om landgenoten in Myanmar te evacueren. Dat meldt de Bangkok Post. Het geweld in Myanmar escaleert snel nu steeds meer groeperingen de wapens opnemen tegen het regeringsleger.

Op de luchthaven Don Mueang staat een vloot C-130-transportvliegtuigen klaar om Thaise burgers die in Myanmar wonen en werken op te halen. Zo gauw de autoriteiten daar opdracht toe geven stijgen de vliegtuigen onmiddellijk op, beaamt een woordvoerder.

Beslissing tot evacueren

Thailand houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Maar ze is nog niet op het punt aanbeland waarop onderdanen van het koninkrijk aangeraden wordt Myanmar te verlaten. De beoordeling en beslissing tot evacueren ligt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondertussen maakt de regering zich zorgen over de situatie in Myanmar en het toenemend aantal slachtoffers. Ze dringt bij de Myanmarese autoriteiten aan op meer terughoudendheid in de omgang met demonstranten en het gebruik van geweld.

Thailand werkt nauw samen met andere lidstaten van het ASEAN-pact om een duurzame vrede te waarborgen en de ‘normaliteit’ in Myanmar zo snel mogelijk te herstellen. Wat betreft de ontheemden die het geweld in Myanmar via de grens met Thailand ontvluchten, heeft de overheid, op humanitaire gronden, bepaald dat gewonde vluchtelingen het land binnen mogen komen voor medische behandeling.

Karen-vluchtelingen

Eind maart vluchtten bijna 3000 Karen-vluchtelingen de grens over in het district Mae Sariang bij Mae Hong Son. Volgens de Bangkok Post zijn er alweer 2500 naar huis teruggekeerd. Alleen kinderen, vrouwen en ouderen zijn achtergebleven. In tegenstelling tot berichten dat vluchtelingen zijn teruggestuurd, zeggen regeringsfunctionarissen dat ze worden opgevangen in overeenstemming met de humanitaire beginselen.

Degenen die naar huis terugkeerden deden dat vrijwillig aldus een woordvoerder. De toestroom begon vorige week nadat het Myanmarese leger grondgebied bombardeerde dat wordt gecontroleerd door de Karen National Union. Duizenden mensen moesten hun huizen ontvluchten.

Als antwoord op de gebeurtenissen hebben de autoriteiten hun staatsziekenhuizen erop voorbereid om grote groepen mensen op te nemen. Mochten de ziekenhuizen het aantal gewonden niet meer aankunnen, dan worden er veldziekenhuizen opgezet om hen op te nemen.

Bron: Bangkok Post.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 221 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*